Denník N

Jeden svet na víkend: Telemost z Iraku, dabingová vojna, a aj čosi extra

Chystáte sa cez víkend vyraziť za kultúrou či zábavou? Vyberte sa na Jeden svet, čaká vás nielen široký výber dokumentárnych filmov o najrôznejších témach, viacero diskusií a workshopov, ale napríklad aj turnaj v stolnom futbale či dabingová karaoke vojna.

o 13:30 v KC Dunaj otvoríme tretí festivalový deň snímkou Zomrieť pre dizajn. V ňom sa diváci dozvedia čosi nielen o tom, ako vzniká či kde končí naša elektronika, čo už asi mnohí vedia a tušia, že nie je práve ideálne, ale pozrú sa aj na možné spôsoby, ako na to reagovať. Na rozdiel od mnohých iných filmov na túto tému, tak tento dokument nie je plný negativizmu, či odmietania moderných výdobytkov ako celku. Práve naopak.

Snímka Smrť pre dizajn

Po skončení tohto filmu sa vám stačí presunúť pár krokov do Kina Mladosť, kde si môžete pozrieť jeden z top filmov festivalu Všetko je pod kontrolou. Film o tom, koľko toho vlastne o sebe vedome či nevedome odovzdávame ktoviekomu vtedy, keď internetujeme, nakupujeme, cestujeme, žijeme… Film sa začína o 15:30 a priamo po ňom, o 17:00, nasleduje diskusia s jeho tvorcom, známym rakúskym dokumentaristom Wernerom Booteom.

Pre tých, ktorým sa zažiada o čosi odbornejší zážitok, sme pripravili čosi extra. Master class diskusiu s režisérom investigatívnej dokumentárnej snímky Kyberdžihád Hansom Busstrom, ktorú sme nazvali príznačne – Filmy s následkami – investigatívna dokumentaristika v Európe. Uskutoční sa o 15:00 na VŠMU, nasledovať bude po filme Kyberdžihád, ktorý na tom istom mieste premietame o 14:00. Návštevníci tak budú mať vskutku unikátnu možnosť nazrieť do zákulisia tvorby investigatívnych dokumentárnych filmov.

Len čo sa skončí táto diskusia, môžete sa presunúť do KC Dunaj, kde o 16:45 otvoríme diskusiu s názvom Je Mosúl skutočne slobodný? o situácii v severnom Iraku. Hostkou bude okrem tých na pódiu, aj naša kolegyňa Miša Guldanová, ktorá pôsobí priamo na mieste a do diskusie sa zapojí prostredníctvom telemostu.

Vrcholom sobotného večera bude stand-up diskusia, ktorej sa zúčastní jedna z tvári festivalu stand-up komička Nasi. Nasi nám v našej spoločnosti spôsobom sebe vlastným povie čosi o tom, ako ona vníma Slovensko a ako Slovensko vníma ju. Priestor na otázky samozrejme dostanú aj diváci. Stand-up sa uskutoční v sobotu o 21:15 v Kine Mladosť, nasledovať bude po filme Iránsky Rave, ktorý nám ukáže neznámu tvár Iránskej islamskej republiky – jej technoscénu.

  • Workshop – život bez odpadu mimo domova (napr. v kancelárii) – 15:30 v KC Dunaj
  • Vojna s whistleblowermi, Kino Mladosť, 14:00
  • Perla Afriky – 16:00 v VŠMU Barco

Tým sa plynule presúvame k nedeli…

V nedeľu nás čaká napríklad Normálny autistický film českého režiséra Miroslava Janeka. Mimoriadne ľudsky natočený dokument ukazuje svet ľudí, ktorí nie sú odlišní, to len väčšina je príliš rovnaká. Film si môžete pozrieť v Kine Lumiére o 15:00.

Hneď po ňom, v tom istom kine, si budete môcť pozrieť film Opozícia. Ten ukazuje, že developeri nie sú drzí a nemyslia len na seba len u nás na Slovensku, ale nekalé praktiky používajú aj inde. Napríklad aj pri vzniku obľúbených turistických rezortov v exotických krajinách. V Kine Lumiére o 16:45.

Švédska blogerga Dagny Carlsson nám vo filme Život začína po stovke názorne ukáže, že si máme užívať život na plno v akomkoľvek veku

Nedeľným osviežením bude pre mnohých zábavný film s veľkou hĺbkou s názvom Život začína po stovke. Ukazuje príbeh 105-ročnej švédskej blogerky Dagny, ktorá si to štrádluje ulicami Štokholmu rýchlejšie než mnohí ľudia o celé generácie mladší, randí s mladým (rozumej bezmála 90-ročným) dídžejom a vôbec, snaží sa žiť naplno. Život je podľa nej príliš krátky na to, aby sme ho premárnili strachom či zbytočným ostychom. Ako to ona sama kedysi robila… Film si môžete pozrieť na VŠMU o 16:00.

Nedeľný program prináša aj dve podujatia na odľahčenie a odreagovanie sa od náročných filmov a diskusií. Najprv sa o 16:30 v KC Dunaj uskutoční Calcetto proti rasizmu – miniturnaj v stolnom futbale. K turnaju sa pridajú aj priatelia z rómskej komunity v Plaveckom Štvrtku. Turnaj bude tematicky nasledovať po premietaní snímky FC Roma o rómskom futbalovom tíme v Čechách, s ktorým sa ostatní odmietali hrať. Ako malé rasistické deti – premietanie sa začína o 15:00.

Druhým, ešte zábavnejším podujatím nedeľného programu a zároveň záverom dňa, bude Dabingová karaoke vojna. Že neviete, o čo ide? Rozdelíme sa do tímov – môžete sa prihlasovať priamo na mieste – a budeme dabovať pasáže z dokumentov. Samozrejme z toho môže byť veľká zábava. Prídite a uvidíte sami.

Autor: Peter Stanka

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.