Denník N

Jediným poctivým riešením sú predčasné voľby

Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu, lebo už sa viac nenechá dráždiť on. Nie Kaliňákom s Bašternákom, ani Richterom s Čistým dňom. O to Andrejovi Dankovi vôbec nejde. Ani o nejaké smiešne hodnoty. Ide mu len o to, koľko si nahrabú jeho ľudia na ministerstve školstva a koľko Ficovi.

Je to mimoriadne smutný dôkaz o morálnom úpadku krajiny, ak dôvod na koaličnú krízu je, kto smie kde koľko nakradnúť. Doterajšie pády vlády boli spôsobené hodnotovými spormi. V roku 1994 o tom, či pôjdeme do Bieloruska alebo na západ, v roku 2006 o Vatikánskej zmluve a v roku 2010 o tom, či máme posielať miliardy do Grécka. Ale teraz? Celá hádka v koalícii vznikla kvôli Plavčanovi. Nie kvôli jeho paškvilu s názvom reforma školstva, to dnes nikoho nezaujíma. Hádka vznikla kvôli eurofondom. Kvôli tomu, či na rozdelenie bude mať vplyv Gučík, Siekel, Kvietik alebo predsa len Brheľ.

Ono to v podstate až tak veľmi neprekvapuje pri tejto vláde. Robert Fico síce po vláde Ivety Radičovej vykrikoval, že je zlepenec (pravicová koalícia pozostávala z SDKÚ, SaS, KDH a Mostu), no tieto strany mali spoločnú aspoň základnú orientáciu. Ale to, čo pozliepal dokopy Robert Fico, je zlepenec na pohľadanie – národniari s Maďarmi (i keď pred voľbami Danko uisťoval svojich voličov, že s nimi do koalície nikdy nepôjde), dnes už neexistujúca Sieť so Smerom (i keď vtedajší predseda Siete Procházka sľúbil voličom, že so Smerom do koalície nepôjde) a do toho Most, v ktorom mal rozhodovať charakter s výsledkom, že Lucia Žitňanská je síce pravidelne znepokojená, no Robert Kaliňák naďalej ministrom vnútra a Jaroslav Rezník čerstvým šéfom RTVS.

Samozrejme, že jediné, čo pri tomto mačkopsovi môže spájať, sú kšefty. Eurofondy, štátne zákazky, pôda pod diaľnicami, cétečká, Pandúri, vratky DPH… všade sa dá niečo uchmatnúť, niekoho nakŕmiť a presne to je smutná podstata fungovania vlády, ktorá nikdy nemala vzniknúť.

To, že tejto vláde nejde o žiadne hodnoty, ani o poctivé fungovanie, najlepšie dokazujú „požiadavky“, ktoré si stanovil Andrej Danko. Okrem viacerých hlúpostí je až úsmevné, že ministri sa nesmú vyjadrovať na adresu iných ministrov. Problém teda nie sú rozkradnuté milióny na ministerstve školstva, ani totálne neschopný minister Plavčan. Problém je, že minister kultúry Maďarič si dovolil povedať, že v tomto prípade by mala byť vyvodená zodpovednosť (je otázne, prečo vyvodenie zodpovednosti nepožaduje aj pri Kaliňákovi). Tomuto sa hovorí vyhlásenie morálneho bankrotu.

Ak teda máme vládu, ktorá nikdy nemala vzniknúť, vládu, ktorá sa do krvi pohádala kvôli kšeftom, sú jediným poctivým riešením predčasné voľby. Nech voliči nanovo povedia, koho chcú vidieť v parlamente a koho nie. Viem, že pri terajšom rozložení mandátov je veľmi ťažké zostaviť vládu bez SMERu a bez Kotlebu a zároveň netuším, ako by budúca koalícia vyzerala, no napriek tomu považujem za mimoriadne dôležité, aby skladba NRSR odzrkadlovala aktuálnu vôľu voličov a potom, deň po voľbách, môže nastať diskusia o volebných koalíciách. To je poctivý a zodpovedný prístup. Preto SaS predčasné voľby podporí a do najbližšieho možného termínu konania predčasných volieb podporíme menšinovú vládu, aby nenastal v krajine úplný chaos.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.