Denník N

Jedna z najlepších univerzít svojej doby: Inkská univerzita

V svätom údolí Inkov, 38 km od Cusca je jedno z najmagickejších miest Inkov. Sprievodcovia ho volajú Inkská univerzita ale ja si myslím, že je viac …

Inkovia boli známi ako veľkí dobyvatelia Andských kultúr a veľkí organizátori. Inkovia ovládli územie kde žilo asi 14 miliónov obyvateľov a ktorý mal rozlohu okolo 2 miliónov štvorcových kilometrov. Inkovia sú v súčasnosti známi skôr vďaka ich megalitickým stavbám ale oni také stavby nevymysleli, aj keď značne zlepšili. Inkovia používali uzlové písmo ale ani to nevymysleli, také písmo sa používalo v Andách stovky rokoch pred Inkami (pravdepodobne Inkovia ho zdokonalili).

Čo teda robili Inkovia?

Inkovia založili štát kde fungovala štátna sprava, sociálne zabezpečenie, pošta, školstvo, vojsko, centrálne skladovanie a logistika potravín, kde sa platila daň …

Ja ale za najväčší prínos Inkskej ríše považujem poľnohospodárstvo. Andy ako iné vysokohorské oblasti sú zložité prostredie. Musíte mať plodiny, ktoré cez deň sa cítia dobre pri dvadsať a viac stupňov ale v noci ich neškodí ani teplota pod bodom mrazu. Pestovanie nad 3000 m.n.m je štandardom a nad 4000 je stále možne. Keď cestujem po Peru na tejto výške hrdo ukazujem farebné quinové polia, ktoré mne pripomínajú provensálske levanduľové pole v iných farbách. Ale naše rastú o 3000 metrov vyššej nadmorskej výške.

Inkovia boli jedna z kultúr, ktorá najviac menila svoje okolie. Všade v Andách uvidíte terasy, kde ľudia pestujú stovky rokoch svoje plodiny. Väčšina z tých terás boli postavené s pomocou vojska pred príchodom španielov. Ale terasy nie sú jediný úspech Inkov (a Inkovia ani ich nevymysleli). Plodiny, ktoré sa v nich pestujú boli vyšľachtené a vybrané aby sa mohli tam pestovať. Desiatky druhov kukuríc, tisíce (áno tisíce) druhov zemiakov, niekoľko druhov quinua, toto všetko vyšľachtili Inkovia ale ako?

Moray – Inkská univerzita

V svätom údolí Inkov, 38 km od Cusca je jedno z najmagickejších miest Inkov. Sprievodcovia ho volajú Inkská univerzita ale ja si myslím, že je viac …

Toto miesto sa vola Moray. Moray vyzerá ako amfiteáter. Vo výške 3500 sú kruhy tvorené z poľnohospodárskych terás. Najnižšia terasa je viac ako 30 m hlbší ako najvyššia terasa. Hlavný útvar je chránený kopcami. Poloha a tvar objektov spôsobuje, že intenzita a počet hodín dopadu slnka je v každom mieste iná. To spôsobuje je priemerná teplota a vlhkosť v rôznych častiach sa značne mení. V súčasnosti vedci hovoria o 20 rôznych mikroklím.

Moray detail

Toto miesto mohlo slúžiť aby inkskí vedci testovali rôzne plodiny, aby po určitom výbere premiestnili plodiny na iné miesta v tých terasách a tak skúmali ako sa rastliny prispôsobovali do horších klimatických podmienok, aby našli ideálne podmienky na pestovanie danú rastlinu. Možnosti sú nespočetne. Neuveriteľné vedecké centrum!!

Moray Satelit

Keď s turistami chodíme po Moray cítim neuveriteľnú energiu. Možno preto, že je jedno z ďalších miest kde Inti (boh slnko) odovzdá svoju slnečnú energiu Mamapache (matke zemi). Možno preto, že je miesto kde sa sústreďuje vedomosti kultúry, ktorá odovzdala možno najviac vyšľachtených plodín ľudstvu. To neviem. Viem ale, že Moray je jedna s top atrakcii Peru a keby som bol mimozemšťan a hľadal by som najzáhadnejšie miesto na zemi na stretnutie na prvý kontakt, určite by som rozmýšľal o Moray …

Teraz najčítanejšie

Carlos Arturo Sotelo Zumaran

Prišiel som na Slovensko študovať pred viac ako 30 rokmi a potom som sa vrátil do Peru, žil som istý čas v Mexiku, ale nakoniec som sa s rodinou rozhodol vrátiť na Slovensko, kde som nepretržite 14 rokov. Som certifikovaný turistický sprievodca a majiteľ peruánskej reštaurácie CASA INKA v Bratislave a CK Eslovaquia Travel. Viac ako 10 rokov sprevádzam Slovensko, Peru, Bolívia, Ekvádor s Galapágmi a Mexiko. Napísal som knihu: „Eslovenčina je ťažká“. [email protected] travel. eslovaquia.sk