Denník N

Jeseň a jej nástrahy

Vonkajšia teplota vzduchu sa začína vzďaľovať hodnotám, na ktoré sme ešte nedávno boli zvyknutí, tenké tričká či pulóvre sme zo dňa na deň museli vymeniť za zimné bundy. Aj keď dátum nenaznačuje, že by už bolo načase na takúto zmenu, netreba to podceniť!

Nízke ranné teploty, vysoká vlhkosť vzduchu a hmlisté počasie so sebou prináša zvýšené riziko rôznych bakteriálnych ale i vírusových  ochorení, z ktorých nemožno nespomenúť chrípku, ktorá  v tomto období zvykne expandovať. Je to typické ochorenie vyskytujúce sa v tomto období. Dokáže človeka skoliť z hodiny na hodinu. Zvýšená teplota, škrabanie v hrdle a nádcha sú väčšinou sprievodnými znakmi chrípky. Odolnosť organizmu pri takejto náhlej zmene vonkajšieho prostredia nedokáže ihneď reagovať takže mu treba pomôcť pestrou stravou  či vhodným oblečením. Náš imunitný systém je v tomto období veľmi zraniteľný, preto by sme mali byť zodpovedný a na dané podmienky sa čo najlepšie adaptovať. Adaptovať sa dá rôznymi spôsobmi, či už aktívnym pohybom alebo napríklad aj otužovaním. 

Denné teploty sa od tých nočných líšia iba minimálne, prípadný silný severný vietor situáciu ešte viac znepríjemňuje, preto by sme mali čím skôr oprášiť zimné oblečenie z nášho šatníka. Vonkajšia ochrana, ale nie je všetko. Mali by sme si dávať pozor, aby sme nenarušili homeostázu (t. j. stálosť vnútorného prostredia), preto by bolo vhodné prispôsobiť podmienkam aj našu životosprávu. Ťažko stráviteľné jedlá, studené nápoje, prípadné prejedanie sa zaťažuje organizmus, preto by sme sa tomuto mali vyhnúť. Samozrejmosťou by mal byť zvýšený príjem tekutín. Sú to najmä bylinné čaje, po ktorých siahame väčšinou až vtedy, keď prechladneme alebo na nás lezie choroba. To je väčšinou už neskoro. Vždy som si hovorila, že v prírode je sila a tá sa ukrýva  práve v bylinkách. Poznáme veľa rôznych druhov ako napríklad: Medovka Lekárska, Mäta Prieporná, Púpava Lekárska, Repík Lekársky, Šalvia Lekárska. Už zo samostatných názvov týchto rastlín tušíme ich význam a funkciu v zdravotníctve. Každá rastlina v našom okolí obsahuje bioaktívne látky, ktoré podporujú imunitný systém a zlepšujú metabolizmus.

Taktiež je veľmi dôležitý zvýšený príjem ovocia  s vitamínmi a to najmä v doobedňajších hodinách, pred alebo po fyzickej aktivite. Ľudia od nepamäti poznajú význam ovocia pre zdravú výživu. Dnes máme na výber z veľkého množstva ovocia, takže si každý príde na to svoje. Jablká znižujú krvný tlak, posilňujú imunitný systém, spevňujú cievy či posilňujú ďasná. Jahody zmierňujú tráviace problémy, posilňujú metabolizmus, podporujú krvotvorbu a pod. Spomenula som iba dva druhy ovocia a pozrite sa aké rôzne účinky v sebe ukrývajú. Ďalej je zbytočné niečo rozpisovať, ak Vás zaujme niečo z týchto vecí, kopec informácii nájdete na internete či v literatúrach. Strávte peknú jeseň…

Teraz najčítanejšie