Denník N

Ježiš bol najväčší rebel

Nech to znie akokoľvek divne,  je to pravda. V biblických časoch nebolo väčšieho rebela ako bol Ježiš Kristus.

Dovoľte mi malé „veľkonočné“  povolebné zamyslenie.

Viera je dar. Niekto ho má, niekto nemá. Ten kto ma dar viery, nech sa teší. Tomu,  kto nemá dar viery, by sa nik nemal smiať a ani ho urážať.

Po dlhom čase sme spolu s deťmi na dovolenke- na  malom ostrove v Indickom oceáne s rozlohou cca 30 hektárov, len o málo väčšom ako je naša farma. Na celom ostrove žije približne 1300 mimoriadne priateľských  domorodcov  spolu s  možno 200 turistami v malých guest housoch. Žiadne rezorty, žiadne hotelové siete. Na ostrove sú dve osobné autá, dve nákladné autá a asi tridsať motoriek. Na  tomto malom ostrove sú aj tri mešity. Tri novopostavené mešity.

Zdá sa mi toho „Boha“ na tak malý ostrov priveľa!!!

Treba však povedať, že na tomto malinkom ostrove sú aj tri školy a tie školy sú po guest housoch a malých hotelíkoch najkrajšie a najudržiavanejšie budovy na ostrove.

Na tomto ostrove, zdá sa vsadili na Boha, deti a turistov.

Na čo sme vsadili u nás doma? Investujme aspoň do detí.

Kto chce,  Boha si nájde alebo si on nájde jeho. Príliš veľa „Boha“ môže skončiť fanatizmom.

Vadí mi fanatizmus. Akýkoľvek fanatizmus. K ekologickému mám sem  tam také malé pochopenie. K liberálnemu fanatizmu nemám pochopenie žiadne. No obzvlášť mi vadí náboženský fanatizmus. Vadí mi sieťovanie „božích bojovníkov“ v hard „bruselskej“ podobe, ale aj v soft podobe, ktorá je už i u nás.

Zle vnímam, keď kňazi vyjadrujú podporu strane, ktorá svoju agendu postavila na nenávisti. Oceňujem, že biskupi sa k tomu vyjadrili. Zle však vnímam, že sa biskupi nevyjadrili, ako to bude v ďalších voľbách. Budú alebo nebudú môcť farári vyjadrovať  podporu politickým stranám?  Bude v budúcich voľbách  farár v jednej obci podporovať stranu šíriacu nenávisť a v susednej obci bude farár podporovať stranu šíriacu závisť?

Bude cirkev tá, čo bude rozdeľovať? Na toto sa budem vytrvalo pýtať. Ak sa nedozviem odpoveď od našich biskupov, pôjdem sa pýtať aj do Vatikánu.

Nestal som sa katolíkom  až po 89 – tom roku. Paradoxne, niektorí tí „porevoluční“ sú často krát v prežívaní svojej viery viac ostentatívni ako tí „kontinuálni“ veriaci. V mojej rodine nebol nikto komunistom ani z kariérnych dôvodov, pričom mal môj otec za komunistov súkromnú stolársku dielňu. Komunisti ho nezložili. Na žiaľ celej rodiny ho zložil alkohol.

Dnes musíme viac robiť. Iba sa modliť nestačí. Ora at Labora. Modli sa a pracuj. Niekedy mám pocit, že niektorí sa len modlili a niektorí už ani to nie.

V najbližšom čase sa pokúsim napísať  dva alebo tri blogy na tému, prečo Slovensko potrebuje modernú konzervatívnu stranu.  Aká je to moderná konzervatívna strana? Aká je to  vízia?  Aká je „esencia“ takejto strany? Dá sa taká strana postaviť na základoch KDH? Má zmysel ísť do zápasu o predsedu KDH?

Stále neviem, či do toho zápasu pôjdem. Či to má zmysel. Na jednu výhradu, s ktorou sa stretávam už teraz, a to že som ako rebel pre konzervatívneho voliča KDH nestráviteľný, „kacírsky“ odpovedám, že moja rebélia je len a len slabý čajový odvar proti tomu, aký rebel bol Ježiš Kristus.

 

 

Teraz najčítanejšie