Denník N

Ježiš Kristus – non plus ultra príklad vodcovstva pre 21. storočie

Zvoliť si najmenej pohodlnú cestu a jednať kompetentne a nekompromisne – to sú Kristove lekcie pre ľudí v exekutíve modernej doby. Nemusíme namáhavo študovať množstvo manažérskych publikácií. Inšpirujme sa základmi, na ktorých stojí európska kultúra.

Existuje množstvo publikácií zaoberajúcimi sa teóriou a praxou vodcovstva. Napriek tomu európska spoločnosť momentálne trpí na nedostatok kompetentných rozhodnutí na najvyšších miestach. Možno existujú dobrí lídri na nižších pozíciách – ale to nestačí.

Od roku 2008 sme svedkami celej palety opatrných riešení. Aký príklad týmto dávame mladej generáci? Byť opatrný sa vypláca? Robiť všetko, len nenahnevať obchodného partnera? Po nástupe problémov v eurozóne sme sa báli vyhodiť Grékov, ktorých sme medzi seba pustili aj tak iba vďaka manipulácii s údajmi. Dnes sa musíme pozerať na pána Varoufakisa (grécky minister financií) ako spomaľuje rokovania a tvári sa pri tom ako génius. Báli sme sa pomôcť Ukrajincom na Majdane a vyhnať ruských vojakov z Krymu. Dnes sa musíme pozerať na ruských motorkárov ako si jazdia po Bratislave (boli tu aj pred rokom, dvoma? Asi nie) a nášho premiéra, ako pár dní po návšteve Moskvy porušuje informačný zákon. Spadli sme do pasce vlastného pohodlia.

Môžeme sa pozastaviť a načerpať príklad zo základov našej kultúry. Kristus nám vo svojom príbehu zanechal hlavné lekcie excelentného vodcovstva. Mnohých však namiesto nich ohurujú zázraky spojené s jeho pobytom na Zemi. Ja ani vy nikdy nevstaneme z mŕtvych ani nebudeme kráčať po hladine – radšej sa sústreďme na skutočnú inšpiráciu Kristom.

V deň ukrižovania boli apoštoli sklamaní – takto si svojho kráľa nepredstavovali. Chceli majestátneho generála na koni, ale dostali ukrižovaného tesára. Neuvedomovali si základnú a krásnu lekciu vodcovstva, ktorej boli svedkami. Ježiš sa nechal ukrižovať – aby vyriešil situáciu. Znie to jednoducho, ale rozmýšľajme. Ak by urobil čokoľvek iné, ak by bojoval, ušiel, alebo spáchal samovraždu v ústraní, nič by situáciu nevyriešilo. Pretože ľudia chceli odsúdiť a zlynčovať človeka, ktorý provokoval pravdou – a to im poskytol. Koľkokrát v našich životoch potrebujeme práve takéto správanie – aby niekto z nás vyriešil situáciu bez ohľadu na to, čo ho to bude stáť. Ježiša to stálo život. Existuje väčší dôkaz sily a dominancie? Nie. Ježiš v deň ukrižovania nad všetkými dominoval, pretože si zvolil najmenej pohodlnú cestu a riešil situáciu bez paniky. Takýto príklad nekompromisného jednania by mal byť v každej publikácii.

Pán Daniška nedávno písal (.týždeň 14/2015) o Ježišovom prísľube Dismasovi na kríži ako o najkrajšej vete v Biblii. „Amen, vravím ti, ešte dnes budeš so mnou v raji“. Je to zároveň inšpirácia pre excelentné vodcovstvo. „ešte dnes“ – vytýčenie presného času, „budeš so mnou“ – a teda nebudeš sám, „v raji“ – vízia jasného cieľa. K rovnakým lekciám skôr alebo neskôr dospeje každý kto študuje líderstvo. Mať víziu, zdôrazniť spolupatričnosť a zadefinovať nemenný termín. Ježiš zhrnul stovky strán do jednej vety. Kiež by lídri na dôležitých stoličkách jednali rovnako rozhodne.

Môžeme skúmať ďalej – predstavme si Poslednú večeru ako akýsi krízový míting. Ale vedený v kľudnej atmosfére a s jasnou agendou. Presne takto by mal míting prebiehať v čase neistoty. Možno to znie zvláštne, ale ak chce líder dokázať viesť krízový míting, nech začne študovaním Poslednej večere. Alebo „Kto stratí svoj život, nájde ho“. Povedané ináč – odosobnite sa. Ak chcete byť dobrý líder, musíte získať perspektívu a odvahu. Dosiahnete ju jedine odosobnením sa (od svojich pozitívnych a negatívnych predstáv). A záverom – vychovajte si nasledovníkov. Koľko ľudí vo vedúcich pozíciách sa vážne zaoberá svojím nástupcom? Ježiš bol prísny na žiakov a vybudoval v nich niečo trváce.

Pre lídra v 21. storočí sú možno ako vzor viac lákavejší bojovníci ako Mijamoto Musaši alebo Alexander Veľký. No predstavme si Ježisa, pokojne stojaceho oproti Pilátovi. „Ktokoľvek je z pravdy, počuje môj hlas“, musel si vypočuť váhavý a nervózny správca Judey a pocítil Kristovu prevahu. Dokážeme si zvoliť menej pohodlnú cestu aby sme vyriešili situáciu? Dokážeme jednať kompetentne a nekompromisne? Na Európu sa valí jedna výzva za druhou. Nekontrolovateľný terorizmus, neistá ekonomická situácia, rozhodovanie Británie o odchode z EÚ. Máme šancu dozvedieť sa odpovede na tieto hlavolamy, ale musíme sa znovu inšpirovať základmi európskej kultúry a Kristom, jej excelentným lídrom.


Tento účet je už neaktívny. Pozri nové texty na worldpaintedblog.com

Teraz najčítanejšie

Ondrej Kandráč

Tento účet som používal do januára 2017. Moje nové texty nájdete na www.worldpaintedblog.com. Moja kniha "Koniec prázdnoty" (Bratislava, 2016) je práve v predaji.