Denník N

Hrozba Putin!

Správy

Na adresu Putina (a Ruska) čítam rôzne nelichotivé tvrdenia. Uvádzam aspoň niektoré z nich:

Tvrdá kritika z EU: Putin nedrží slovo. Ze Sýrie dělá peklo, kde umírají děti. (zdroj Blesk)

Komentár k parlamentný voľbám – Víťaz je, samozrejme, jasný vopred, manipulácie a v prípade potreby aj falšovanie možno očakávať. (zdroj Postoj)

Putin pripravuje kontinentálnu vojnu (zdroj Topky)

Nová hrozba z Ruska. Putin obnovuje program Studenej vojny (zdroj Centrum)

Vladimir Putin je najväčšia a najdôležitejšia hrozba, viac než ISIS (zdroj KVonline)

Ak Putin dostatočne destabilizuje aspoň niektoré európske štáty, ak oslabí transatlantické väzby, už má za sebou viac než polovicu úspechu. (zdroj Aktuality)

Moskva znova napína svaly. Len niekoľko hodín po tom, čo ohlásila trvalé rozmiestenie mobilných raketových systémov Iskander a protiraketového systému S-400, vytiahla ďalší tromf. Rozmiestenie rakiet Iskander a S-400 v Kaliningrade destabilizuje európsku bezpečnosť. (zdroj Pravda)

Šéf NATO sa teší na spoluprácu s Trumpom: Kolektívna obrana, treba čeliť agresívnemu Rusku (zdroj Topky)

Rusko a Bielorusko v septembri uskutočnili masívne spoločné manévre v blízkosti východného krídla NATO, čo vyvolalo znepokojenie pobaltských republík a Poľska ohľadom vojenských zámerov Moskvy. (zdroj HNonline)

Putin vracia vzťahy s Američanmi do 80. rokov (zdroj Sme)

Trump sa istotne mýli, keď dôveruje najbezohľadnejšiemu ruskému lídrovi po Stalinovi. (zdroj Denník N)

Putin

Po týchto tvrdeniach som si nemohol o Putinovi ani o Rusku myslieť nič dobré.

Spomenul som si na jednu hru, ktorú sme hrávali, keď sme boli ešte malí. Volala sa telefón. Jej princíp bol postavený na tom, že niekto pošepkal slovo, vetu svojmu susedovi tak, aby to iní nepočuli. Ten, kto si to vypočul, urobil to isté so svojím ďalším susedom. Takto sme pokračovali až sa na rad dostal posledný, ktorý to už nemal komu ďalšiemu povedať. Vtedy to povedal nahlas a taktiež aj ten prvý, ktorý začínal. A mohli sme porovnať, čo bolo na začiatku a čo na konci. Takmer vždy prišlo niečo iné a niekedy až úplne iné. Až teraz po rokoch si uvedomujem dôležitosť tohto zážitku. Vtedy sa mi zdalo divné, prečo to, čo je na začiatku, nesedí s tým na konci. Nesedí to kvôli tomu, že informácia prechádza cez viacerých ľudí. Každý sme iný. Častokrát úplne iný a možno si ani tento rozsah rozdielnosti v živote neuvedomujeme. Inak vnímame, čo k nám prichádza, inak povieme to, čo sme sa dozvedeli – niekedy nevedome a niekedy to môžeme urobiť aj zámerne.

Ale späť k Putinovi. Pod vplyvom tejto hry mi to nedalo a chcel som z reťaze informácii o Putinov vypustiť čo najviac medzičlánkov. Chcel som nájsť nejaký jeho prejav. Mal som záujem si ho prečítať a mať informácie priamo od neho – nie iba z jednej strany. Našiel som príhovor na tohtoročnom zasadnutí klubu Valdaj (zdroj tu).

Časti, ktoré ma najviac zaujali sú tieto:

  • Názov jeho príspevku: prechod od konfliktov k spolupráci (!)
  • Hľadanie rovnováhy medzi spoluprácou a hospodárskou súťažou
  • Situácia vo svete sa zhoršuje
  • Preferuje hľadanie riešení civilizovaným spôsobom, prostredníctvom dialógu
  • Oslovuje druhú stranu – kolegovia, partneri (!)
  • Používať jednotný spôsob riešenia regionálnych problémov, namiesto účelového prikláňania sa na určitú stratu (považuje to za nebezpečnú destabilizáciu do budúcnosti)
  • Politika založená na získavanie zisk na úkor druhých, postavená na egoizme a nárokoch na výnimočnosť neprinesie žiaden rešpekt ani skutočnú veľkosť – práve naopak vyvolá to odmietnutie a odpor, pokračujúci nárast napätia a nesúlad
  • Harmonická budúcnosť nie je možná bez spoločenskej zodpovednosti, bez slobody a spravodlivosti, bez rešpektovania tradičných etických hodnôt a ľudskej dôstojnosti.
  • V meniacom sa svete si nemôžeme dovoliť byť nepružný, uzavretý alebo schopný jasne a rýchlo reagovať. Zodpovednosť za budúcnosť – to je to, čo by nás malo zjednotiť, najmä v časoch, ako sú súčasné, keď sa všetko rýchlo mení.
  • Kladie si otázku budúcnosti medzinárodného poriadku a globálneho systému riadenia napr. pri príležitosti sté výročie OSN – v roku 2045 (!!)
  • Kedykoľvek sa medzinárodné pravidlá nedodržiavali, nevyhnuteľne vyústili do kríz a iných negatívnych dôsledkov.
  • Môžeme mať iba spoločnú budúcnosť. Nie je možné, aby sme mali nejakú samostatnú budúcnosť, aspoň v modernom svete.

(Niektoré odstavce z jeho príhovoru uvádzam v závere. )

Veci, ktoré pomenoval mi dávali zmysel až veľmi veľký zmysel. Pomenováva podstatu vecí toho, čo sa okolo nás deje. Chce riešiť veci dialógom s rešpektovaním všetkých zúčastnených. Osobne si neviem predstaviť  viac! Z tvrdení, ktoré často počúvam na jeho adresu, sa mi jeho pohľad na svet, zdal až neuveriteľný a neskutočný. Začal som si preto klásť rôzne otázky:

Naozaj sú jeho slová také nebezpečné?

V čom je Putin (a Rusko) taký nebezpečný?

V čom je teda taký agresívny?

Čím pripravuje kontinentálnu vojnu a v čom studenú vojnu?

V čom destabilizuje európske štáty?

Prečo sa musím z našich oficiálnych médií dozvedať len jednostranné veci a veľmi zvláštne komentované?

Prečo ho nechytíme za jeho slová a dosiahneme pre dobro všetkých to, čo hovorí?

Komu prekáža, to čo hovorí?

Dalajláma

Keď som sa prehrabával na internete, našiel som ešte jeden príspevok – rozhovor s Dalajlámom. Považujem ho za človeka, ktorý je duchovne aj svetsky rozhľadený.

Na adresu Ruska uviedol:

„Rusko je veľký národ a Rusi sú ľudia, ktorí sú kultivovaní. Rusko má veľký potenciál a ak to urobia so súcitom a pocitom jednoty ľudstva, Rusko je schopné prispieť k tomu, aby bolo toto storočie dialógom, radšej ako ďalšou dobou násilia.

Prečo jeho názory o Rusku sú diametrálne odlišné od názorov civilizovaného sveta – západnej civilizácie?

Ako je možné, že Dalajláma nezdieľa obavy civilizovaného sveta?

Záver

Kto je vlastne mimo? Putin? Dalajláma? Alebo my?

 

Príloha

Vybral som niektoré myšlienky z Putinovho prejavu na tohtoročnom zasadnutí klubu Valdaj.

Svet budúcnosti: prechod od konfliktov k spolupráci

Samozrejme, záujmy štátov nie sú vždy zhodné. To je normálne a prirodzené. Vždy sa to stalo. Vedúce mocnosti majú rôzne geopolitické stratégie a vnímanie sveta. Toto je nemenná podstata medzinárodných vzťahov, ktorá je postavená na rovnováhe medzi spoluprácou a hospodárskou súťažou.

Vzťahy medzi krajinami jednoducho zhoršujú. Svet sa stáva menej bezpečným. Namiesto pokroku a demokracie sa slobodná opora dáva radikálnym prvkom a extrémistickým skupinám, ktoré odmietajú samotnú civilizáciu a snažia sa ju ponoriť do dávnej minulosti, do chaosu a barbarstva.

(V boji proti terorizmu v Sýrii) sme sa posilnili s trpezlivosťou a vážiac každý náš krok a slovo, spolupracujeme so všetkými účastníkmi tohto procesu s náležitým rešpektom k ich záujmom.

Problém s KĽDR sa dá vyriešiť iba prostredníctvom dialógu. Nemali by sme tlačiť Severnú Kóreu do rohu, vyhrážať sa silou, prikloniť sa k nehanebnej hrubosti alebo invektívnosti. Či má niekto rád alebo nemá rád severokórejský režim, nesmieme zabúdať, že Kórejská ľudovodemokratická republika je suverénny štát.

Všetky spory musia byť vyriešené civilizovaným spôsobom. Rusko takýto prístup uprednostňuje. Sme pevne presvedčení, že aj tie najzložitejšie uzly – či už kríza v Sýrii alebo v Líbyi, na Kórejskom polostrove, alebo na Ukrajine – musí byť skôr rozviazané, než aby boli odstrihnuté.

Katalánsko – Všetko, čo sa deje, je vnútornou záležitosťou pre Španielsko a musí byť vyriešené na základe španielskeho práva v súlade s demokratickými tradíciami. Viete, v tomto ohľade, nemôžem si pomôcť, ale uvedomte si, že by sa nad touto situáciou mali zamyslieť viac. Čo, nikto nevedel o týchto storočných nezhodách v Európe? Boli, či nie? Samozrejme, že boli. Ukazuje sa, že niektorí naši kolegovia si myslia, že existujú „dobrí“ bojovníci za nezávislosť (Kosovo – a tým sa podporili podobné procesy v iných regiónoch Európy) a slobodu a existujú „separatisti“, ktorí nie sú oprávnení brániť svoje práva, a to ani s využitím demokratických mechanizmov (Katalánsko).

Ako vždy hovoríme v podobných prípadoch, takéto dvojité normy – a to je živý príklad dvojitých noriem – predstavujú vážne nebezpečenstvo pre stabilný rozvoj Európy a iných kontinentov a pre rozvoj integračných procesov na celom svete. Zástancovia globalizácie sa niekedy pokúšali presvedčiť, že univerzálna hospodárska vzájomná závislosť je zárukou konfliktov a geopolitickej rivality. Bohužiaľ, toto sa nestalo. Navyše povaha rozporov sa stala komplikovanejšou a stala sa viacvrstvovou a nelineárnou.

V modernom svete nie je možné dosiahnuť strategický zisk na úkor druhých. Takáto politika založená na sebeuistení, egoizme a nárokoch na výnimočnosť neprinesie žiaden rešpekt ani skutočnú veľkosť. Vyvolá to prirodzené a odôvodnené odmietnutie a odpor. V dôsledku toho uvidíme pokračujúci nárast napätia a nesúlad namiesto toho, aby sme sa snažili vytvoriť spoločný stabilný a stabilný medzinárodný poriadok a riešiť technologické, environmentálne, klimatické a humanitárne výzvy, ktorým dnes čelí celý ľudský rod.

Najnovšie technológie nebudú schopné zabezpečiť trvalo udržateľný rozvoj samostatne. Harmonická budúcnosť nie je možná bez spoločenskej zodpovednosti, bez slobody a spravodlivosti, bez rešpektovania tradičných etických hodnôt a ľudskej dôstojnosti. V opačnom prípade sa tento „odvážny nový svet“ namiesto toho, aby sa stal svetom prosperity a nových príležitostí, premenil na svet totalitarizmu, kasty, konflikty a väčšie rozdiely.

Bohužiaľ, po rozdelení ZSSR sa naši západní partneri presvedčili o spravodlivosti svojej veci a vyhlásili sa za víťazov studenej vojny, a začali sa otvorene zasahovať do záležitostí suverénnych štátov, a vyvážať demokraciu rovnako ako sovietske vedenie sa pokúsilo vyviezť socialistickú revolúciu do zvyšku sveta vo svojej dobe.

Boli sme konfrontovaní so zmenou sfér vplyvu a rozšírením NATO. Nadmerná dôvera vedie vždy k chybám. Výsledok bol nešťastný. Dve a pol desaťročia sa prepadli, veľa zmeškaných príležitostí. Globálna nerovnováha sa v dôsledku toho len zintenzívnila. Počúvame deklarácie o tom, že sme odhodlaní riešiť globálne problémy, ale v skutočnosti vidíme čoraz viac príkladov sebeckosti.

Program o znížení jadrových zbraní (v závere minulého storočia) sa stal jednou z najúčinnejších opatrení skutočného odzbrojenia v dejinách ľudstva – hovorím to s plnou dôverou. Každý krok na ruskej strane bol pozorne sledovaný americkými odborníkmi, v čase, keď sa Spojené štáty obmedzili na oveľa skromnejšie zníženie svojho jadrového arzenálu a urobili to na základe čisto dobrej vôle.

Spojené štáty získali prístup k všetkým dôstojným zariadeniam v Rusku. Dohoda bola takmer jednostranná.

Ako vidíte, ruská strana preukázala absolútne bezprecedentnú otvorenosť a dôveru. Mimochodom je tiež všeobecne známe, čo sme získali z tohto: úplné zanedbanie našich národných záujmov, podpora separatismu na Kaukaze, vojenská akcia, ktorá obišla Bezpečnostnú radu OSN, ako napríklad bombardovanie Juhoslávie a Belehrad, zavedenie vojakov do Iraku a tak ďalej.

Je najvyšší čas na otvorenú diskusiu medzi globálnymi komunitami, a nie len skupinou vybraných, údajne najdôležitejších a pokročilejších. Zástupcovia rôznych kontinentov, kultúrne a historické tradície, politické a ekonomické systémy. V meniacom sa svete si nemôžeme dovoliť byť nepružný, uzavretý alebo schopný jasne a rýchlo reagovať. Zodpovednosť za budúcnosť – to je to, čo by nás malo zjednotiť, najmä v časoch, ako sú súčasné, keď sa všetko rýchlo mení.

 

Ako vidíme budúcnosť medzinárodného poriadku a globálneho systému riadenia? Napríklad v roku 2045, keď OSN vyhlási svoje sté výročie? Jeho stvorenie sa stalo symbolom skutočnosti, že ľudstvo je napriek všetkému schopné rozvíjať spoločné pravidlá správania a nasledovať ich. Kedykoľvek sa tieto pravidlá nedodržiavali, nevyhnutelne vyústili do kríz a iných negatívnych dôsledkov.

Kolegovia, bez ohľadu na to, akú úžasnú technologickú výšku dokážu dosiahnuť, históriu samozrejme robia ľudia. Históriu robia ľudia so všetkými silnými a slabými stránkami, veľkými úspechmi a chybami. Môžeme mať iba spoločnú budúcnosť. Nie je možné, aby sme mali nejakú samostatnú budúcnosť, aspoň v modernom svete. Zodpovednosť za to, že tento svet je bezproblémový a prosperujúci, spočíva na celom medzinárodnom spoločenstve.

Originál tu http://valdaiclub.com/events/posts/articles/putin-meets-with-members-of-the-valdai-club/

Teraz najčítanejšie