Denník N

Kačací Uber

Poznáte to. Ak niečo chodí ako kačka, Kváka ako kačka a lieta ako kačka, tak to asi bude …KAČKA.
V nadnárodnej spoločnosti Uber toto pravidlo celkom neplatí. Sme aplikácia – tvrdia o sebe. U nás, často deklarovaná ako taxislužba, aj keď už napríklad v takej Prahe sa samotný Uber za taxislužbu nepovažuje.

Uber zablokoval platobné karty Magistrátu hlavného mesta Prahy a teda kontrolóri magistrátu si nemôžu objednať jazdu, aby vykonali kontrolu. Ja viem, môžu na svoje osobné karty a pod, ale prečo by to robili. Ale aj to bolo a karty už majú v spoločnosti Uber zablokované.  Prečo by Uber mal blokovať karty, ak nič neskrýva, je otázne. Teda nie je. Taxi, ktoré jazdí ako taxi, berie peniaze ako taxi… ale nekontrolovateľné ako taxi. teda žiadny živnostenský list, žiadne podnikanie a všetko pekne do vrecka.

Samotný Uber podľa servera ihned.cz sa za taxislužbu nepovažuje. Na Slovensku, našimi médiami ale ako taxislužba prezentovaný často je. Autá jazdiace pod aplikáciou Uber teda môžu vykonávať podnikateľskú činnosť a ich vodiči teda prevádzkujú to, čomu sa hovorí podnikanie, ale podľa „českého uber u“ je to spolu jazda. Teda chodí to ako kačica, ale kačica to nie je.

Autá jazdiace pod spoločnosťou Uber pravdepodobne nespĺňajú požiadavky na výkon taxislužby. Prečo by aj mali. Ak sa uber prezentuje ako spolu jazda, nie je dôvod. Že tie autá jazdia ako taxíky bez akejkoľvek kontroly? Žiadnej z inštitúcií? To asi spoločnosti Uber nevadí. Na strane druhej sa prezentuje ako spoločnosť, ktorá vykonáva všetko tak ako má.  Aj „slovenský Uber“ vyhlásil, že jeho vodiči si splnia všetky požiadavky, aby jazdiť mohli. V preklade by to znamenalo, že si zabezpečia koncesiu na výkon taxislužby. Ak je teda Uber nadnárodný a jednotný, tak je zvláštne, že na Slovensku si musia vodiči Uber-u zabezpečiť koncesie, ale v ČR sú už len spolu jazda.
Teda kváka to ako kačica, ale kačica to ne je.
inzerát na Profesii už zmizol…

Že slovenské úrady nekonajú, je také slovenské.  Že v médiách je často krát Uber prezentovaný ako taxislužba, je vecou novinárskej etiky..  Ale, že ani Uber nemá jasno, čo vlastne je.. Raz je biely a je taxi, pritom tá istá platforma v inom štáte je čierna a je spolu jazdou. Toto už nie je 50 odtieňov šedej. Toto je tvrdé porno.
Slovenské úrady by sa nemali zameriavať na Uber ako taký. Aj keď na svojej stránke prezentuje čokoľvek. (Najdôležitejším je asi fakt, že nenesie za nič zodpovednosť).  Úrady a inštitúcie by mali zakročiť voči vodičom. A poriadok by nastal.

Nemám proti spoločnosti Uber nič. Ak bude prevádzkovať všetko tak ako má, prečo nie. Môže byť prínosom. Regulácia cien, ktorú by aplikovala by v konečnom dôsledku mohla byť prínosom pre zákazníkov. Ak si nájdu dosť vodičov, ktorí budú ochotní akceptovať províziu pre aplikáciu, aj to mi nevadí. Je to ich rozhodnutie. Ale zatiaľ je Uber naozaj len niečím, čo prišlo, a chce svoj podiel z koláča, bez akceptácie akýchkoľvek pravidiel.
Teda vyzerá ako kačka, chodí ako kačka, sem tam aj kváka ako kačka.. čo je to? Uber.

Teraz najčítanejšie