Denník N

Kaliňák musí byť unavený a kotlebovci darovali 1488 eur. Môžeme už o nich konečne hovoriť ako o náckoch?

Čistý deň aj amnestie sa zamotali tak, že im málokto nerozumie. Kotlebovci darovali 1488 eur a v televízii sa objavili ľudia z 90. rokov. Týždeň v kocke.

  • Štefan Harabin nevylúčil svoju kandidatúru na prezidenta.
  • V televízii sa objavil poslanec Smeru Dušan Jarjabek. Za nárast extrémizmu podľa neho môžu všetci počnúc prvou Dzurindovou vládou.
  • V televízii sa tiež objavil Otto Weiter, ktorý povedal, že by už pre HZDS nehral. HZDS sa nevyjadrilo z dôvodu neexistencie.
  • Harabin, Jarjabek, Weiter. 90. roky?

Kotlebovci sa boli pokloniť pri Tisovom hrobe.

 

Člen prezidentovej ochranky mal ešte začiatkom roka napadnúť poslanca Mazureka alebo jeho otca. Alebo mal poslanec Mazurek alebo jeho otec napadnúť člen prezidentovej ochranky, vyberte si. A poslankyňa ĽSNS pri hrobe povedala, že Tiso bol prvým slovenským prezidentom od čias Svätopluka.

Zastupovania chovankýň Čistého dňa sa ujal Daniel Lipšic, na čo riaditeľ zariadenia povedal, že chovankyne boli v tom čase pod vplyvom drog. Na čo vyšiel článok o tom, či je riaditeľ psychický zdravý. A psychologička, ktorá v Čistom Dni vykonala kontrolu, povedala, že v zariadení vládol strach. A minister Richter nepovedal nič.

A celé to nedávalo zmysel a nikto nevedel, čo to znamená. Nikto nerozumel, prečo niektorí robia, čo robia, a naopak, prečo tí, čo by niečo robiť mali, nerobia nič. Otázok bolo stále viac a odpovedí stále menej, okrem jedinej:

Všetko nasvedčovalo tomu, že v Čistom Dni sa diali veci, o ktorých možno ani nechceme vedieť. Zlé veci. Naozaj zlé veci.

17309648_1290871604327340_2891498815704151350_n
Namiesto poriadnej informatizácie prišla Finančná správa s nápadom, ako urobiť z odovzdávania daňového priznania zábavu.

Z Roberta Fica sa po bojovníkovi proti korupcii stal aj bojovník za spravodlivosť, predložil totiž plán na zrušenie amnestií, ktorý zahŕňal parlament, ústavný súd a skrátené konanie. A nikto nevedel, čo ďalej.

Odmietnuť ho znamenalo prehrať, prijať ho znamenalo prehrať len pravdepodobne. Zrazu sa totiž zistilo, že na Ústavnom súde je odložených mnoho ľudí s väzbami na HZDS a tiež sa zistilo, že toto môže byť koniec: Ústavný súd povie, že sa s amnestiami nič robiť nedá a premiér povie, že sa úprimne snažil, ale vyššia moc zasiahla.

Aj v tomto prípade bolo mnoho otázok. Tvrdilo sa, že Ústavný súd o niečom podobnom nemôže rozhodovať, tiež sa tvrdilo, že amnestie jednoducho zrušiť nemožno, no a už vôbec nikto nezodpovedal otázku, prečo je po dvadsiatich rokoch ničnerobenia zrazu potrebné zrýchlené legislatívne konanie.

Ak tomu celému nerozumiete, máte pravdu.

Niektorí totiž hovorili, že práve to, aby tomu nikto nerozumel, bol cieľ. Presne ako pri Čistom Dni. No a iní hovorili, že ak nemôžeš vyhrať, urob to tak, aby prehrali všetci. Presne ako pri Čistom Dni.

lsns
14 – synonymum pre týchto 14 slov: We must secure the existence of our people and a future for white children. H ako ôsme písmeno v abecede. 88 – Heil Hitler.

Prezident Kiska varoval, že čelíme hybridnej vojne, v ktorej prehrávame. A Kotlebovci darovali ľuďom 1488 eur a 14, 88 aj 1488 sú neonacistické symboly, a to všetko bola náhoda.

Minister vnútra Kaliňák povedal, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje a generálny prokurátor Čižnár naopak povedal, že korupcia na najvyšších miestach existuje. Nepovedal len, koho tým myslel, ani prečo sa žiadna nevyšetrila.

A potom sa objavila správa, že razia v jednej z Baštrákových firiem bola zastavená na telefonický pokyn. Kto telefonoval, sme sa nedozvedeli, ale hovorilo sa, že polícia nevyšetruje, lebo ministrom je Kaliňák a Kaliňak je ministrom práve preto, aby polícia nevyšetrovala.  Hovorilo sa však tiež, že jedného dňa Kaliňák ministrom nebude.

Najmä sa však hovorilo, že minister Kaliňák už musí byť nesmierne unavený. Že už ani nemôže mať čas byť ministrom popritom, čo všetko musí dozorovať a vysvetľovať, na čo všetko musí myslieť a obávať sa. Že už musí vidieť, ako to všetko padá a musí vedieť, že to spadne.

Hovorilo sa, že minister Kaliňák už musí mať všetkého po krk a možno už ani nechce byť ministrom. Problém je len v tom, že nemá na výber.

Takto sa skončil týždeň, v ktorom sa udialo mnoho vecí, väčšina však bola taká komplikovaná, že im nikto nerozumel. A zatiaľčo pri amnestiách to bolo naškodu, v kauze Čistého Dňa hádam aj dobre.

Všetky vysvetlenia totiž boli čoraz horšie. A práve to bol ten skutočný des.

Tu je Andrej Danko na dnešný deň. Radi ma môžete mať tu.

dan

 

 

 

Teraz najčítanejšie