Denník N

Kalkulačka dôchodkov zavádza!

Keď sa čísla v kalkulačkách tvária dôveryhodne, ale opak je pravdou!

Prestupový ošiaľ druhého dôchodkového piliera, ktorý vrcholil v júni tohto roku už máme za sebou. Druhý dôchodkový pilier je nateraz uzatvorený. Dôležité je však poznamenať aj informáciu pre tých, ktorí ešte nemajú 35 rokov, že pre nich je možnosť do 2. piliera vstúpiť stále otvorená.

Tak som si chcel pozrieť na internete, na základe čoho sa môže mladý človek rozhodnúť, či časť odvodov, ktoré zaň platí zamestnávateľ, nevloží do DSSky. Surfovaním po internete som natrafil na jeden portál, ktorý umožňuje vypočítať odhadovanú výšku dôchodku s príspevkami a bez príspevkov do 2. piliera. Do kalkulačky som teda zadal vstupné údaje a to čo mi vyhodila kalkulačka znázorňuje tento obrázok:

blog1
Zdroj: financnykompas.sk

No prosím pekne! Podľa kalkulačky sa 30 ročnému človeku s vysokoškolským vzdelaním a hrubým príjmom nad priemerom do druhého piliera oplatí vstupovať len za predpokladu, že si zvolí fond, ktorého priemerné zhodnotenie bude aspoň 7% ročne. Ináč si podľa prepočtov vstupom do druhého piliera uškodí. Toto radí kalkulačka umiestnená na internete na popredných priečkach vo vyhľadávači, takže usudzujem, že som na ňu neklikol iba ja ale bolo nás pár tisíc (možno desiatok tisíc, neviem).

Prečo kalkulačka zavádza?

Vo výpočte sú použité parametre, ktoré odrážajú súčasné nastavenie sociálnej poisťovne a DSSiek. Výpočty preto nie sú klamlivé ale aj tak pri slove zavádzajúce ostaneme a povedzme si fakty:

  • Ak by si Sociálna poisťovňa nešafárila nad pomery a riadila sa jednoduchým matematickým pravidlom „koľko sa mi pracujúci na poistnom vyzbierajú toľko dám dôchodcom“, tak by sa museli súčasné dôchodky znížiť o zhruba 27%. Sociálna poisťovňa na výplatu dôchodkov v roku 2014 okrem toho, že použila všetky prostriedky ktoré mala k dispozícii vo svojom dôchodkovom fonde na výplatu dôchodkov použila 1,3 mld eur z ostatných fondov (rezervný fond, nemocenské poistenie, úrazové poistenie, poistenie v nezamestnanosti) a ešte okrem toho jej vyše 400 miliónov eur na výplatu dôchodkov v roku 2014 daroval štát.
  • Kalkulačka počíta s valorizáciou dôchodkov, ktorá nastala počas obdobia doteraz. Sami si viete utvoriť obraz o tom, ako vyzerá valorizácia (medziročné zhodnotenie dôchodkov), keď si Sociálna poisťovňa rok čo rok požičiava z iných fondov a od štátu. Od roku 2018 sa dôchodky budú zvyšovať o percento medziročného rastu tzv. dôchodcovskej inflácie, ktorá presnejšie vyjadruje životné náklady dôchodcov. A určite to nebude takým tempom akým ráta kalkulačka no bohužiaľ neoprávnene v prospech prvého piliera.
  • Z pohľadu dôchodkov zlý demografický vývoj – populácia starne. Dnes pripadá na 1 dôchodcu 2,6 pracujúcich. O 35 rokov bude na 1 dôchodcu pripadať 0,9 pracujúcich. Počet osôb narodených v rôznych obdobiach znázorňuje táto tabuľka:
dochodky
Zdroj: strana-sas.sk
  • Kalkulačka nepočíta, že pomer odvodov do Sociálnej poisťovne a druhého piliera sa bude opätovne vyrovnávať zo súčasných 14:4 na 12:6 (a možno aj na pôvodných 9:9 …)

Hore uvedené 4 body nasvedčujú tomu, že Sociálna poisťovňa je zadĺžená, že dôchodky, ktoré sa z nej vyplácajú sú nadhodnotené a že nie je ani prognóza priaznivého demografického vývoja, ktorý by to uzdravil… To všetko sú neodmysliteľné fakty v neprospech Sociálnej poisťovne, ktoré bohužiaľ kalkulačka nezohľadňuje. Osobne je mi ľúto tých, ktorí sa rozhodli len na základe výpočtu tejto kalkulačky lebo sa pravdepodobne rozhodli zle.

„Tak už chápete prečo kalkulačka zavádza?“

Ing. Marcel Onufer


Ak Vás zaujal tento článok a radi by ste sa dozvedeli viac informácií aj o iných finančných produktoch, realizoval som autonómne informatívne prepočty:

Teraz najčítanejšie