Denník N

Kalorický zmätok

Je počítanie výdaja kalórií humbug? (Text blogočlánku inšpiroval môj známy – odborník na fitnes-náramky čínske i nečínske.)

Začiatkom minulého týždňa mi dorazili z Francúzska hodinky Nokia Steel HR (odkúpený, premenovaný a vylepšený Withings). Hodinky som prestal nosiť na prelome tisícročí po vynáleze mobilov, takže po 17 rokoch sa musím spätne preorientovať na pocit, že mi niečo neustále visí na ruke. Keby šlo len o presný čas, nemám záujem, ale „zdravotné funkcie“ moderných hodiniek ma zaujali, a tak som si povedal, že im dám šancu.

Model od Nokie som si vybral, lebo som dlhoročný priaznivec značky Withings, hlavne jej „internetových osobných váh“, ktoré nespisovne prezývam „sádlomer“. (Mnou aktuálne používaný model je Body Cardio s inovatívnym – hoci možno aj v tomto prípade fantómovým – meraním nielen srdcového zdravia pomocou kritéria „pulse wave velocity“, ktoré som si do slovenčiny žartom preložil ako „srdcovlnobitie“ – vraj v metroch za sekundu uvádza rýchlosť prietoku krvi žilami ľudského tela.) Mojím druhým najhorúcejším kandidátom medzi hodinkami boli Samsung Gear S3 Classic, no tie treba nabíjať každý druhý-tretí deň, čo by mi liezlo na nervy. (Ešte horšie je na tom Apple Watch.) Zato hodinky Nokia Steel HR treba nabíjať len raz za približne 25 dní.

Som s nimi po prvom týždni spokojný, hoci majú svoje muchy. Jedna vec mi nejde do hlavy: aj na všemožných fitnes-náramkoch (a známy mi odporučil dokonca aj jeden ultra‑lacný priamo z Číny za humorných 20 € – hodinky od Nokie stoja 189 €) zmätkuje meranie spálených kalórií tak ako na hodinkách Nokia? Alebo sú údaje o spálených kalóriách fantómové a majú málo spoločné s realitou, a teda všetky fitnes-hodinky a ‑náramky si len tak zhruba tipujú a strieľajú údaje, pričom na 500 (kilo)kalóriách hore‑dole nezáleží? Aspoň taký mám dojem z prvotného používania hodiniek.

Len marketingový humbug?

Našiel som dokonca článok, ktorý akoby naznačoval, že celé rátanie kalórií takýmito náramkami či hodinkami je humbug, že ide v podstate o „marketingový podfuk“, nedá sa tomu veriť a asi potom ani nemá zmysel výdaj kalórií sledovať.

Je to s (ne)rátaním spálených kalórií až také zlé? (Možno táto nespoľahlivosť je dôvod, že údaje o spálených kalóriách Nokia vo svojej apke dosť skrýva – treba sa k nim preťukať, kým ostatné údaje ako hmotnosť, počet prejdených krokov, spánok atď. sú ľahko dostupné na jediné ťuknutie.)

Kdesi na webe som naďabil na videorecenziu, v ktorej slečna celý týždeň nosila na sebe 3 rôzne fitnes-náramky/hodinky zároveň, ale každodenné údaje o spálených kalóriách sa na všetkých troch prístrojoch radikálne líšili, a to aj o 1000 (kilo)kalórií za deň (čo je teda rozdiel ako delo!), pričom najviac zvykli podhodnocovať spálené kalórie práve hodinky Nokia.

Zarážajúce je už to, že Nokia sama sebe odporuje v rámci vlastných apiek. Ak sa pozriem na štatistiku svojich dní v apke Nokie Health Mate v Androidovi, vidím iné hodnoty (nielen o spálených kalóriách, ale – v menšej miere – aj o priemernej dennej či spánkovej hodnote tepu) ako v tej istej apke Health Mate v iOS a znova iné ako vo webovej apke Nokie. Android a webová apka zvyknú zobrazovať veľmi podobné hodnoty, kým v apke v iOS hodnota spálených kalórií občas „uletí do výšky“. Napriek tomu, že všetky tri apky od Nokie (Android, iOS, web) čerpajú rovnaké údaje za rovnaký deň z rovnakých hodiniek. Kde urobili súdruhovia z NDR chybu? Plánujem sa obrátiť na technickú podporu Nokie.

Nejasná terminológia

Zmätok s kalóriami sa začína už pri terminológii. Občas sa píše o kalóriách, inokedy zas o kilokalóriách (kcal), pričom často ľudia oba termíny suverénne používajú, akoby „kalória (C)“ a „kilokalória (kcal)“ boli synonymá. (Pripomína to počítačových laikov, keď používajú slová „bajt“ a „bit“ synonymne, hoci prvé z nich je osemnásobkom druhého.) Podobne kalória (C) podľa všetkého zodpovedá 1000 kilokalóriám (kcal), ale všelikde na webe v diskusiách aj v bežnej reči počuť ľudí hovoriť len o „kalóriách“. Je to preto, že ľuďom sa nechce vyslovovať dlhšie slovo „kilokalórie“, a tak si ho skracujú? Je to mätúce. Napríklad všelikde na webe sa píše, že keď človek zje trebárs jedno jablko, skonzumuje povedzme 52 kalórií. V skutočnosti však má jablko 52 kilokalórií, či nie?

Tak by mi to dávalo zmysel, lebo údajne ak človek nič nerobí a celý deň len hlivie, aj tak (len tým, že vôbec žije) spáli zhruba 1800 (kilo)kalórií. Ak nehlivie, ale sa hýbe, spaľuje (kilo)kalórie navyše a o to výdatnejšie sa potom môže najesť. Problém je v tom, že keď absolvujem jeden zo svojich obvyklých 6-kilometrových „pochodov“, podľa hodiniek Nokia som ním spálil trebárs 400 (kilo)kalórií, ale podľa apky Runkeeper na mobile (funguje cez GPS) som tou istou aktivitou spálil vraj až 700 (kilo)kalórií. Ktorej z oboch apiek mám veriť?

Nokia mi pravidelne indikuje nižšie množstvo spálených kalórií za tie isté aktivity v porovnaní s Runkeeperom. Vo všeobecnosti nechápem, ako softvériky chcú údaje spoľahlivo kalkulovať. Napríklad petržalské Tesco je od môjho staromestského bydliska vzdialené vyše 6 kilometrov – už som neraz absolvoval celú trasu tam aj naspäť peši, čiže spolu okolo 13 kilometrov, ale cestou späť zvyknem vliecť v ruksaku mnohokilový nákup s fľašami atď.; vtedy predsa zo seba vydávam nevyhnutne viac energie než pri ceste s prázdnym ruksakom do obchodu, nie? Nevidím, že by tieto rozdiely a nuansy apky od Nokie alebo Runkeepera zohľadňovali a spoľahlivo premietali do výpočtu spálených kalórií. Možno keď človek nesie ťažký ruksak na chrbte, má vyšší tep – toho by sa mohli zachytiť hodinky Nokia? Apka Runkeeper na mobile však očividne nemá už vôbec žiadnu šancu zistiť, s akou záťažou sa človek aktuálne hýbe.

Istý chlapík sa vo webovej diskusii sťažoval, že hodinu ležal na žinenke a vytláčal do vzduchu činky, ale hodinky Nokia ho za aktivitu „odmenili“ podobnou hodnotou spálených kalórií, ako keby ležal celý čas na posteli a škriabal sa na pupku. Aký má teda evidovanie kalórií zmysel, keď je také nespoľahlivé?

Slovenskí Číňania

Slovenský propagátor čínskeho e-shopu GearBest, teda shop.fontech.sk, v posledných dňoch propagoval nielen zarážajúco lacné, no pritom podľa všetkého stále solídne mobily, ale aj šokujúco lacný fitnes-náramok Xiaomi (akoby novšiu verziu náramku odporúčaného mojím známym, hoci ten jeho funguje aj ako tlakomer). S kupónom z Fontechu v danú chvíľu stál len absurdných 18 € (čo už zahŕňalo aj poštovné a poistenie zásielky z Číny). Tento náramok sa predáva aj na Slovensku a sú naň výborné odozvy, no tu u nás stojí aspoň 29 €. Neviem, či sa niekomu oplatí ušetriť 11 € a zato čakať na dodávku náramku z Číny 2 alebo 3 mesiace. (Lebo tak to vyzerá, že to dopadne s „lenivou“ škridlou Lenovo, ktorú som z GearBestu za omračujúco nízku akciovú cenu 114 € – na Slovensku stojí minimálne 175 € – objednal a zaplatil 17. novembra: odvtedy je už mesiac hrobové ticho a online sledovanie zásielky nefunguje; len mi peniaze odišli, ale netuším, kde sa tovar nachádza; pred Vianocami už ku mne tento „EU Express“ zrejme nedorazí. Ešte šťastie, že v PayPale je možné platbu stornovať do 180 dní.) Cena 18 € za náramok je už natoľko symbolická (a pritom vraj pri solídnej kvalite náramku – dokonca aj výdrž batérie má byť až 20 dní), že som mal sto chutí si ho priobjednať len preto, aby som mohol porovnávať „údaje od buka do buka“ o spálených kalóriách aj medzi hodinkami Nokia a náramkom Xiaomi.

Hodinky spánok spoľahlivo nerozpoznajú

Odhliadnuc od kalórií je u mňa najväčšou slabinou hodiniek Nokia sledovanie spánku. Tušil som, že keď tieto hodinky vraj „automaticky rozpoznávajú spánok“, v skutočnosti to nedokážu. A tak to aj je. Možno sa môj životný štýl bije so spôsobom fungovania týchto hodiniek, ale napríklad pomerne často, keď sa zobudím, zvyknem spracúvať emaily na iPade tak, aby som mal (združený) priečinok s doručenou poštou na štarte nového dňa podľa možnosti celkom prázdny (počas spánku sa v ňom zvykne nazbierať zopár desiatok správ). Hlúposti v rámci emailov teda rýchlo preletím a presuniem ich do archívu; dôležitejšie emaily presuniem do priečinkov na neskoršie spracovanie na riadnom počítači. Toto úvodné spracovanie pošty mi môže pokojne trvať aj 10 či 15 minút. Hodinky Nokia však nie sú schopné „automaticky“ zaregistrovať, že som sa už zobudil a poležiačky na tablete vybavujem emaily – stále to považujú za spánok, a potom aj všetky spánkové štatistiky sú mimo.

Podobne je to so štatistikou zaspávania, ktorá je v podaní hodiniek Nokia u mňa fikcia. Už desaťročia zápasím so zaspávaním – môžem si gratulovať, ak sa mi aspoň v niektoré dni podarí zaspať do 20 minút, ale Nokia zakaždým tvrdí, že som zaspal do 3 či 4 minút, čo je nezmysel. Keď sa neúspešne snažím zaspať (čo u mňa neraz trvá aj polhodinu či dlhšie), Nokia vôbec nezaregistruje, že ide o (pokusy o) „spánok“. Zvyknem to robiť tak, že ak sa mi nepodarí zhruba do polhodiny zaspať, vzdám to a idem zase aspoň na hodinu pracovať. V takých prípadoch hodinky Nokia zaznamenajú 0 minút spánku.

Mám vo zvyku zdriemnuť si každý deň v priebehu popoludnia (najlepšie na 20 až maximálne 45 minút), ale hodinky Nokia nie sú schopné takéto zdriemnutia zaregistrovať (a to ani vtedy, keď sa mi skutočne podarí zaspať, hoci len nakrátko). Občas (v závislosti od notoricky nepravidelnej pracovnej záťaže) spím prerušovane počas dňa aj povedzme 3‑krát po 2 či 3 hodiny, pričom hodinkám Nokia sa pravidelne stáva, že taký dvoj- či trojhodinový spánok úplne vypustia – nerozpoznajú ho ako spánok, a tak v bilancii dňa potom svieti, že som prespal len 5 hodín za deň, hoci v skutočnosti to mohlo byť 7 či 8 hodín. Hodinky sú zrejme stavané len na klasický, zhruba 8-hodinový nočný spánok – ten možno ako-tak dokážu „automaticky rozpoznať“, ale pri mojich „rozbombardovaných a rozkúskovaných“ spánkoch v ľubovoľných časoch dňa či noci Nokia kapituluje. Na spoľahlivé štatistiky spánku som teda naďalej nútený používať skvelú švédsku bezkontaktnú (žiaľ, nie v Androidovi, ale len v iOS bezkontaktnú) mobilnú apku Sleep Cycle, ktorá kvalitu spánku vyhodnocuje výlučne na základe (pa)zvukov, ktoré človek počas spánku mimovoľne vydáva. (Áno, apka voliteľne dokonca aj nahráva prípadné chrápanie – milosrdne len v 15-sekundových ukážkach.) Kľúčové je, že v apke Sleep Cycle si spáč manuálne odťukne začiatok aj koniec spánku, takže aspoň údaje o dĺžke spánku sú potom spoľahlivé – žiadna „automatika od buka do buka“.

Výborný na hodinkách Nokia je však krokomer pomocou osobitného cíferníka (je motivujúci) aj celodenné meranie tepu. Počas hlbokého spánku, ktorý u mňa zachytia dokonca aj hodinky Nokia, priemerný tep klesá až k 50-ke, pričom čím nižší je výsledný priemerný tep počas spánku, tým kvalitnejší býva spánok a tým čerstvejší sa cítim po prebudení.

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.