Denník N

V Kambodži sme blízko, blizúčko, k obchodu storočia.

vychod slnkaStanley Peciar, celoživotným povolaním obchodník, si včera oprášil spomienky na svoje najväčšie úspechy v biznise. Po celovečernom, takmer do rána trvajúcom obchodnom rokovaní s Borisom, ktorý tu pôsobí už niekoľko rokov, je naozaj už len krôčik od cieľa, aby si pripomenul aspoň zlomok zo svojej bohatej biznis histórie. Keďže som bol prítomný takmer celému rokovaniu dvoch obchodných dravcov, som pochopiteľne viazaný mlčanlivosťou. Nesmiem prezradiť komoditu, ktorá je predmetom obchodného tajomstva, tak naznačím aspoň finančný rozsah tejto megaoperácie. Pokiaľ všetko vyjde podľa obchodného plánu a naplní sa objem a sortiment tejto obchodnej dohody, Stano na ňom zarobí po odrátaní všetkých nákladov a kambodžskému kráľovstvu zaplatených daní, asi 18 dolárov. Nie je tam preklep, ale pre istotu to zopakujem slovom : osemnásť dolárov. Ako ekonómovi mi nedá urobitť súhrnnú bilanciu tejto, takmer gazpromáckej trhovej bomby! Po odrátaní všetkých výdavkov, spojených s rokovaním a celonočným dodržiavaním pitného režimu týchto dvoch obchodných žralokov, bude každý z nich v mínuse asi 75 dolárov… A to mohla byť strata neporovnateľne vyššia, ale prezieravo zavrhli možnosť reklamného ťaženia vo svetových médiách. Ale ako vraví vraví jeden môj kamarát, vždy je lepší akýkoľvek malý kšeft, než akákoľvek veľká lopata. Takže deti sa na zemepise o pár rokov nebudú už učiť len o Hodvábnej, či Jantárovej obchodnej ceste, ale aj o Peciarovom náučnom kambodžskom biznis chodníku.

Inak tu žijúca medzinárodná komunita na čele so Slovákmi, je v netrpezlivom očakávaní príchodu Fedora Petra, Paľovho brata. Prilieta z kanadského Vancouvru, kde si teraz užíva zaslúžený emigrantský dôchodok. Rasťo Piško vyslovil obavu, že keď sa Stanley spriahne obchodne aj s Fedorom a začnú dovážať do Kambodže napríklad kanadský javorový sirup, bude mu musieť rodina o mesiac poslať zo Slovenska peniaze na cestu domov…

Dnes sme si dopriali európsky obed a boli sme na šnicle práve u Paľa Petra. Stanley po zdolaní mega porcie so zemiakovým šalátom, sa hĺbavo zahľadel do vylízaného taniera a smutne vzdychol : A moje dvojtýždňové snaženie o diétu je týmto definitívne v pr….li !

P.S. Východ slnka v Kambodži je naozaj nádherný! Život detí, ktoré ho prežijú spoločne s rodičmi na stavbách, putujúc od jednej k druhej, už taký nádherný naozaj nie je. Dokonca sa mi natíska otázka : Je to život detí…?

Foto : autor

Teraz najčítanejšie