Denník N

Kampaň vrcholí: Turci sa pripravujú na referendum

Turecké referendum podľa karikaturistu: EVET / TERÖRİST (Áno / Terorista)
Turecké referendum podľa karikaturistu: EVET / TERÖRİST (Áno / Terorista)

Vyhlásenia tureckých predstaviteľov, ktoré si najmä v Európe ostatné týždne všímame, efektívne šliapu po desaťročia budovaných a často ťažkopádne udržiavaných vzťahoch krajiny so Západom. Ako ale vyzerá predreferendové obdobie priamo v Turecku a o čo všetko ide?

Už iba 25 dní ostáva obyvateľom Turecka na to, aby sa rozhodli, či v pripravovanom referende za zmenu politického režimu z parlamentnej republiky na prezidentskú povedia svoje evet (po slovensky áno) alebo hayır (po slovensky nie). Parlamentu sa už podarilo prijať zákony, ktoré systém reformujú. No na ich odobrenie potrebuje parlament ešte verejný súlas. Turci si z dvoch možností vyberú na veľkonočnú nedeľu, 16. apríla.

„Jeden národ, jedna vlajka, jedna vlasť, jeden štát. – Suverenita patrí národu.” ©birgun.net
Hoci má referendum len jednu otázku, turecká ústava sa má 16. apríla meniť až v osemnástich oblastiach. Medzi hlavné témy, o ktorých sa v referende bude hlasovať, patria:

  • Zmena systému deľby moci z parlamentnej demokracie (na ktorej výkonnom čele je premiér a vláda, podobne ako na Slovensku) na prezidentskú republiku;
  • Počet členov parlamentu sa zvýši z 550 na 600;
  • Funkčné obdobie parlamentu sa predlžuje zo 4 na 5 rokov;
  • Vek tureckých občanov, ktorí sa môžu uchádzať o kreslo v parlamente, sa znižuje z 25 na 18 rokov;
  • Prezident sa stáva hlavou zákonodarnej aj výkonnej moci, s právomocou menovať a odvolávať ministrov a vice prezidenta (maximálne dvoch vice prezidentov);
  • Kandidáta na prezidenta musí podporovať minimálne jedna politická strana, ktorá vo voľbách získa aspoň 5 percent hlasov (minimálne 100 000 hlasov);
  • Prezident sa po zvolení nemusí vzdať členstva v politickej strane (pričom doteraz sa ho vzdať musel);
  • Najbližšie prezidentské ako aj parlamentné voľby sa majú konať v jeden deň, 3. novembra 2019;
  • Vojenské súdy zanikajú (no môžu byť obnovené v stave vojnového konfliktu).

Tábor „EVET“ – (ÁNO) za zmenu režimu

©ecenazuslu1985
©ecenazuslu1985
Edirnekapi v Istanbule, pamiatka UNESCO
Edirnekapi v Istanbule, pamiatka UNESCO

Turci, historicky neobľubujúci slovo režim, podnietili podporovateľov zmeny aj k tomu, aby sa slovené spojenie prezidentský režim vyňalo z rétoriky. Oficiálne sa teda v krajine hovorí o prezidentskom vládnom systéme.

Turecké celoštátne televízne programy deň čo ďen prinášajú dlhosiahle relácie, v ktorých vystupujú predstavitelia parlamentu, odborníci na ústavné právo a profesori. Za posledný týždeň, kedy som sama spravodajstvo intenzívne sledovala, môžem jednoznačne konštatovať, že kampaň EVET má vo všetkých mediálnych sférach obrovskú prevahu. Zabudnite na predreferendové debaty, či názorové výmeny dvoch strán, opozícia s vládou nediskutuje. Prevahu v priestore i čase v Turecku získala vládna strana AKP a podporovatelia zmeny politického systému.

Hlavným argumentom tohto tábora je, zdá sa, efektivita, ktorá plynie z jednoty. Pri vládnutí a zmenách je dôležitý čas a podľa jedného z členov parlamentu, zastupujúceho vládnu stranu, je treba postupovať pragmaticky: ,,Ani si neviete predstaviť, koľko času v parlamentne zabijeme tým, že odpovedáme na nekonečné otázky opozície. Ak by sme ten čas venovali na praktické veci, krajina by prekvitala,“ uviedol vo večernej relácii pre CNN Türk.

https://www.youtube.com/watch?v=Vac_IkE3HxQ

Kampaň za zmeny má vlastnú pieseň, po krajine nespočetné množstvo billboardov, v televízii opakujúce sa spoty, tisíce podporovateľov na štadiónoch a miestach zhromaždení a predreferendových mítingov.

Okrem vládnej strany AKP, ktorá je materskou stranou prezidenta Erdogana, sa k táboru pridala aj najmenšia parlametná strana v Turecku, ultra-pravicová a nacionalistická strana MHP. Podporu dokonca vyslovil aj líder irackých kurdov, prezident Masoud Barzani, či rodina Osmanoglu, následníci rodu, ktorý nad Tureckom, ešte ako Osmanskou ríšou, vládol od roku 1299 do roku 1922.

Tábor „HAYIR“  – (NIE) proti zmene režimu

Jednoznačnými odporcami zmien je momentálne opozícia, zastúpená v druhej a tretej najsilnejšej strane parlamentu: republikánskej ľavici, ktorej zakladateľom bol ešte otec moderného Turecka, Mustafa Kemal Ataturk, strana CHP; a pro-kurdská ľavica, ktorej obaja lídri sú kvôli údajnému podporovaniu terorizmu už mesiace väznení, strana HDP. Do tábora sa však pridalo aj vyše 40 malých strán, ktoré nemajú v celoštátnom parlamente zastúpenie a dokonca aj niekoľko „rebelov“ nacionalistickej MHP.

"Áno jednej osobe znamená nie pre nás všetkých"
„Áno jednej osobe znamená nie pre nás všetkých“

Tí, ktorí odmietajú zmenu systému, sa obávajú koncentrácie moci v rukách jednej osoby – prezidenta – ako aj ľudí, ktorí majú k nemu blízko. A hoci ich kampaň nedostáva v porovnaní s vládnou kampaňou toľko priestoru, neostávajú v úplnej tichosti.

Priebežné prieskumy výsledkov referenda sa neustále menia a šance majú podľa nich oba tábory. Na druhej strane a aj napriek prieskumom dnes v Turecku málokto verí, že systém sa meniť nebude.

Teraz najčítanejšie

Lucia Yar

Blog o politickom živote v Turecku, ktorý píšem od roku 2012 (luciamrazova.blog.sme.sk). O Turecku a politicko-spoločensko-kultúrnych témach, ktoré hýbu touto krajinou, viac aj na @Lucia_Yar a EurActiv.sk