Denník N

Kanibalizmus v strede Európy – boli naši predkovia kanibalmi?

V blízkosti nemeckého mesta Herxheimu bol urobený senzačný archeologický objav. Herxheim je mesto s 10 000 obyvateľmi a leží v tesnej blízkosti francúzkych hraníc v juhozápadnom Nemecku. Okrem iného je známy aj výborným vínom.

Územie, kde je dnes mesto, bolo obývané už v mladšej dobe kamennej. V blízkosti Herxheimu, smerom na západ, boli objavené zvýšky sídliska, starého 7 000 rokov. Archeológovia tam našli ľudské kosti, ktoré sú takisto 7 000 rokov staré, ako ukázali výsledky takzvanej C-14-metódy. Kosti boli objavené v kruhovej priehlbine, ktorá bola vedľa prastarého sídliska.

Podľa archeológov tam však nebol nikto pochovaný. Muži, ženy a deti, ktorým nájdené kosti patrili, boli podľa ich názoru rituálne obetovaní. To znamená, že s veľkou pravdepodobnosťou išlo o kultové ľudské obete. Dosiaľ bola archeológia toho názoru, že na území Európy žiadne dávne kutúry nepoznali ľudské obete.

Vedci ale našli na kostiach veľa indícií, ktoré poukazujú na to, že boli rituálne obetovaní. Je to prvý nález tohto druhu na európske pôde.

Naši pradávni predkovia z Herxheimu parili ku kultúre, ktorú charakterizujeme ako obdobie lineárnej keramiky. Bola to veľmi skorá sedliacka civilizácia. Jej príslušníci žili niekoľko storočí v relatívnom mieri v strednej a západnej Európe a potom odrazu bez stopy zmizli.

Od A. Zeeb-Lanzovej z Ústavu archeológie v Landau som sa dozvedel, že podľa jej názoru sa ich kultúra ocitla v ťažkej kríze a bola vo finálnom rozklade a že nález z Herxheimu je svedectovm toho, že išlo o posledný zúfalý pokus o jej záchranu prostredníctvom ľudských obetí a kultovo-kanibalistického požívania mäsa obetovaných.

 

Teraz najčítanejšie

Roman Bednar

Som spisovateľ a publicista. V SR som vydal 19 kníh a mnoho rôznych článkov, publikoval som aj v Nemecku a v iných západných krajinách. Moja literárna tvorba sa vyznačuje veľkou rôznorodosťou literárneho žánru. Na Slovensku som mal vlastnú edíciu o kozme, vyšli mi tam dva dvojdielne historické romány (téma starý Egypt a Veľká Morava), psychologický román, póezia, kniha o najväčších génioch západnej civilizácie i knihy politicko-filozofickej faktografie. Moja prvá kniha Tajomstvá a proroctvá kozmu vyšla v roku 1993. V roku 2005 som ukončil publikovanie kníh v SR dielom Kozmos, duch a vedomie. V roku 2006 som dostal veľmi atraktívnu ponuku z Južnej Ameriky (kde som ako mladý muž prežil niekoľko rokov a vybudoval si výborné kontakty i pevné priateľstvá) a od toho roku vychádzajú všetky moje ďalšie publikácie v hojnom počte už len tam. V súčasnosti vediem v Nemecku Juhoamericke tlačové centrum.