Denník N

Kapitán Danko páli na prezidentský palác, nabíja mu Kaliňák, zameriava Erik Tomáš.

banska-bystricsa mlieko

Tak sme sa konečne dočkali toho, čo už bolo na spadnutie, ako naklonená latrína. Koalícia ústami kapitána v zálohe Andreja Danka sa odhodlala zaútočiť na prezidenta Kisku. Vraj má papalášske maniere, keď lieta vládnym lietadlom do Popradu. Nelenil ani minister vnútra Kaliňák a hneď vyčíslil náklady, ktoré vraj cesty prezidenta stáli štátny rozpočet. Aj keď pri reálnosti tejto sumy by som opatrne pristupoval k jej vierohodnosti, pretože Kaliňák vychádzal z účtovných dokladov, pričom on sám je odborníkom na kešové platby pri nehnuteľnostich.

Ale poďme postupne. Vládna letka má dnes k dispozícii 2 Fokkery, Jak-40, TU-154 a Airbus, ku ktorému onedlho pribudne ďalší, ktorý ide kupovať práve Kaliňákov rezort. Takže na krajinu, akou Slovensko, je to až príliš mohutne vybavený letecký park. Tieto mašiny musia lietať. Taký je reglement, platný na celom svete. Proste lietadlo musí ročne povinne nalietať istý počet hodín, aby mu ostalo platné technické osvedčenie. Keďže prezident republiky Andrej Kiska tvrdí, že lietanie do Popradu mu odporučil priamo Robert Kaliňák a odôvodňoval to práve potrebou nalietaných hodín, čo Kaliňák zase popiera, stačí urobiť jednoduchý test. Posadiť ich na detektor a každému položiť jedinú otázku. A hin sa ukáže!

Na celé toto dianie však treba nahliadať z viacerých pohĺadov a posudzovať ho v širšom kontexte. Vládny dvojblok Smer-SNS, zaútočil nielen na prezidenta, ale snaží sa tým súčasne prekryť aktuálne kauzy. Rušenie amnestií, obvinenie Ficovho a Kaliňákovho (nielen)domáceho pána Bašternáka, tender vlastne na nič za 60 000 000,-€ na ministrestve pôdohospodárstva, ktoré riadi nominantka SNS, narastajúce problémy v školstve, či smeráckyymi kádrami vytunelovaná Všeobecná zdravotná poisťovňa. Úsmevné bolo aj obvinenie Kisku z toho, že poklepaním základného kameňa stavby HB REAVIS v Poľsku, sa dopustil neprípustného konania vo funkcii hlavy štátu v prospech súkromnej firmy. Mimochodom, Andrej Kiska bol v Poľsku na oficiálnej návšteve na pozvanie svojho poľského kolegu Andrzeja Dudu. Zaujímavé teda je, že výbor sa nezaoberá aktivitami premiéra pri propagácii súkromných investícií na Slovensku. Trebárs výstavbou mega mliekárne v Čábe pri Nitre(foto č.2), ktorú odborníci už od začiatku označovali iba za snahu „investora“vycicať zo Slovenska  dotáciu 20 000 000,-€, alebo výrobu osobných dokladov prečudesnou firmou RKN Global (foto1) v Banskej Bystrici, ktorej vlastnícka štruktúra je ešte neprehľadnejšia, ako štruktúra Cosa Nostry na Sicílii. Samozrejme, že zo žiadnej z týchto investícií dodnes nič nie je a s pravdepodobnosťou blížiacou sa istote, ani nikdy nebude. Takže čo vy na to, ctení poslanci výboru?

Útok na Andreja Kisku prišiel v čase, keď on sám je na oficiálnej návšteve Izraela a nemôže reagovať priamo a ihneď. (Aj keď je pravdou, že na somariny v zásade netreba reagovať vôbec.) Prevedenie koaličného útoku bolo teda typicky slovenské. Krčmové. Zozadu a krígľom po hlave.

A tak mám akési tušenie, že celý tento piár má na svedomí Erik, alebo Tomáš…

Foto: Čas.sk, DenníkN, Info.sk

 

 

Teraz najčítanejšie