Denník N

Kapitán Danko

Ľudovít Štúr, Milan Rastislav Štefánik a kapitán Danko sa vrchovatou mierou zaslúžili o vznik a rozvoj Slovenska. Ľudovít Štúr nám dal jazyk, Milan Rastislav Štefánik slobodu a kapitán Danko…

Konečne dobrá novina.
Chúďatká znivočené, naše skvelé slalomárky, už  nemusia vláčiť lyže do strmých alpských kopcov.
Naše dievčatá v tejto neľahkej činnosti zastúpi minister obrany generál Gajdoš.
Generál Gajdoš bude vláčiť lyže do alpských kopcov preto, lebo to rozkázal kapitán Danko.
Možno nejaký vojenský analfabet povie, že bývalá kancelárska krysa s protekčne udelenou hodnosťou kapitána nemôže vydávať rozkazy bojovému generálovi.
Môže!
Stačilo, aby kapitán Danko so slzami v očiach vyhlásil, že výkony Petry Vlhovej a Veroniky Zuzulovej sú prejavom našej národnej hrdosti.
Generál Gajdoš tak zrazil päty svojich bagančí, že na desiatky rokov vydesil všetky mole Ministerstva obrany.
Minister obrany dokonca mierne prekročil požadovaný vlastenecký limit, keď na zabezpečenie permanentného snehového servisu pre naše skvelé slalomárky obetavo ponúkol šiesty tankový pluk, ktorý nemáme.

Ešte viac sa zaskvel iniciatívny minister školstva Peter Plavčan.
S efektným prelivom, ktorý by mu závideli aj fúzy Roba Kazíka, slovenskej pedagogickej verejnosti prisľúbil, že to bude práve on, kto bude našim slalomárkam voskovať lyže.
„Voskovanie lyží našich skvelých slalomárok je len začiatok novej školskej reformy,“ pyšne prehlásil minister Plavčan.
„Vážení pedagógovia, vážení školníci, vážené školské kuchárky, naozaj som pevne presvedčený, že vášmu poslaniu iste dodá ten správny impulz fakt, že sa ako prví dozviete, že na ministerstve školstva sme vybudovali špecializovaný odbor, ktorý sa bude výlučne zaoberať výskumom a výrobou slalomárskych voskov.

Naopak, slovenskú športovú verejnosť vyslovene pobúrilo, keď nominantka SNS, ministerka pôdohospodárstva, Gabriela Matečná, bezprecedentne odignorovala iniciatívu pána kapitána Danka.
Zo zákulisia SNS prenikli neoverené informácie, že to bolo preto, lebo ministerka pôdohospodárstva má modrú knižku.
Mizerná výhovorka!!
Predsa, len púha náhoda, že počas vojenskej služby si pani Gabriela Matečná,  tak ako protekčná kancelárska krysa Andrej Danko, znudene neobhrýzala nechty a nezodrala tri páry vojenských glotových rukávov, ju vôbec neospravedlňuje!
Preto sa v mene rozhorčených fanúšikov Petry Vlhovej a Veroniky Zuzulovej oprávnene pýtame:
Pani ministerka, čo je pre reprezentáciu Slovenska dôležitejšie?
Chov jatočného dobytka?
Pestovanie pivovarského jačmeňa?
Alebo politická podpora našich dvoch fantastických slalomárok?

Našťastie kapitán Danko nikdy nespí na vavrínoch!
Hodnosť „kapitán“ ho zmenila na nepoznanie. Kým pred povýšením sa k jednotlivým témam domácej a zahraničnej politiky vyjadroval dosť opatrne,
po obdržaní kapitánskych frčiek sa s nebývalou odvahou pustil do nadšeného riešenia  problémov, o ktorých nemá ani šajnu.
Napríklad známy športový fanda Anton Hrnko nám pošepol, že kapitán Danko prišiel k nevídaným záverom, že pri celosvetovej propagácii Veroniky a Petry absolútne absentuje národno-folklórny prvok zhodnotenia ich športovej činnosti!!

„Všetko musíme systémovo zmeniť!“  povedal kapitán Danko, keď odborné štruktúry SNS pri zbežnom audite účtovníctva lyžiarskeho zväzu zistili, že účtovníctvo našich reprezentantiek je jeden strašný bordel!
„Z toho otrasného a nevídaného faktu som naozaj zarazený, zhrozený a konšternovaný a je len samozrejmé, že na patričnej úrovni z toho vyvodíme nepatričné následky,“ vyhlásil kapitán Danko.
Len o dve hodiny neskôr, oblečený v efektnej výsadkárskej uniforme, sa skromne  pochválil, že po niekoľkých prebdených nociach sa mu podarilo zaoptimalizovať železničné grafikony.
„Všetko potrebuje svoj čas,“ múdro vysvetlila podpredsedníčka SNS Eva Smolíková.
Zrejme tým myslela na utajované informácie, že kapitán Danko sa s nebývalou vervou pustil do vybudovania Národného leteckého a námorného prepravcu.
„Ľadoborec Lenin už nie je najmladší“, skonštatoval admirál Danko pred priaznivcami vodáckeho športu, tentoraz v elegantných modrých matrózkach, v efektných krátkych nohaviciach a v bielych pančucháčoch. „Takisto to platí pre  dvojplošník Iljušin, na ktorom počas druhej svetovej vojny lietal maršal Žukov. Našim krédom vždy bolo a vždy bude: profesionalita, slušnosť a skromnosť!“ zahrmel letecký maršal Danko. „Slovom, síce skromne začneme ale už o pár rokov budeme v leteckej a námornej doprave svetovou špičkou.“
Prepáčte, už musím utekať,“ ospravedlnil sa prítomným novinárom. „Naozaj prepáčte. Čas kvapí a ja sa musím so svojou motostreleckou čatou intenzívne zaoberať úpadkom slovenských kúpeľov. A v žiadnom prípade nesmiem zabudnúť na vynútenú povinnosť, konečne sa poctivo pozrieť na zoznam nenárodne orientovaných redaktorov RTVS, samozrejme v spolupráci s bývalými vojenskými politrukmi a kolegom Karolom Farkašovským.

A čo budú ďalšie kroky majora Danka?
Najprv pozdvihne úroveň slovenských skokanov o žrdi.
Potom vybuduje Národné ponorkové loďstvo.
Slovenská garda pod jeho vedením obsadí Portoriko.
Historické poslanie velikána je splnené, generalisimus Andrej Danko môže odísť na zaslúžený odpočinok.

Teraz najčítanejšie

Dušan Tóth

Som dôchodca, celý profesný život som pracoval vo sfére pamiatkovej starostlivosti.