Denník N

Karavána ide ďalej

Niekto povedal, že fakty neexistujú, iba interpretácie. Pripúšťame, že sa vec mohla udiať inak, alebo aj úplne naopak? Psychoinformačná vojna je nemilosrdná. Každý v miere svojho poznania pracuje na seba, v miere toho čomu nerozumie pracuje na tých, ktorí rozumejú viacej. Naučte sa rozumieť, prestaňte len tak veriť. Čím sugestívnejšie podávaná informácia, tým väčšia pravdepodobnosť, že nie je pravdivá. Polopravda je ako zločin. Pravdivá časť vytvára dôveru, aby sa zapísala lož. Lož nikdy nie je nosičom dobra, v tomto zmysle nesie činnosť médií znaky zločinnosti.

Vraj máme veriť vede. Dáva to zmysel? Vedecké publikácie sú traktáty plné neznámych pojmov, z ktorých autori vyvodzujú opatrné závery, spravidla s množstvom výhrad. Pre istotu, keby sa ukázalo, že ich teória nefunguje. Mnohé uznávané teórie sa boli odhalené ako nepravdivé. Naše poznanie sú len hypotézy. Verte hypotézam.

Mediálny priestor je informačný priestor. Dá sa definovať ako maximálne množstvo informácií, ktorý je možné populácii vnútiť. Bezohľadnosť, zisk a snaha manipulovať ľudí v ňom spôsobujú informačný pretlak, hoci väčšina informácií je očividne bezcenná.

Vždy sa rýchlo nájde niekto, kto vám prinesie „vedecké informácie“ a hlavne vám ich bude interpretovať. Ponúkne vám obsah, ktorý ste nepotrebovali, pravdivosť obsahu neviete posúdiť. Ak uveríte, podobáte sa na parašutistu, ktorý si nechá poskladať padák niekomu inému. Môže sa vám stať, že dopadnete inak ako si predstavujete. Je až smiešne, ako sa dá produkovať a predávať hromada jedovatého balastu. Priekopníckym činom bolo stvorenie tzv. „klavíra“, ktorý si našiel cestu až do Poľska. Vďaka „klavíru“ sa ukázalo, že aj pomerne kvalitná Gazeta Wyborcza má očividne rovnakú úlohu jej kamaráti u nás: indoktrináciu.

V našom mediálnom priestore jazyk slúži na zmetenie pojmov. Zle je, že za posledných 15 rokov sme na to privykli. Jazyk má slúžiť pravde, nie jej šikovnému zastieraniu. Babylonskí stavitelia chceli postaviť vežu až do neba, poplietli sa im jazyky, veža sa zrútila. Biblické popletenie jazykov sa dá interpretovať ako použitie komunikácie na lož namiesto na dorozumievanie.

Nepodobá sa to na niečo? Prečo v správach chýbajú fakty? Prečo sú fakty spájané aby vytvorili pokrútený obraz? Určité radenie a frekvencia tém umožňuje podprahovo vytvárať asociácie, ktoré by bez médií nevznikli. Načo? Stačí stará dobrá racionalita, prípadne aj metafyzika.

Predstavte si takýto titulok: „hlavnú cenu v žánre fantasy získalo zahraničné spravodajstvo denníka …“

Teraz najčítanejšie

Rudolf Drábek

Naši predkovia si nezaslúžia, aby sme na nich zabudli. Slovania, Nemci, Maďari, Židia a aj iní vytvorili našu kultúru. Prečo by sme sa mali niekomu ospravedlňovať alebo kajať za to, že existujeme? Chráňme si život, vieru, vzdelanie. Bráňme spravodlivosť a poriadok. Nech tu po nás ostane niečo dobré, aby naše deti mohli byť na nás hrdé. Národ potrebuje každého, jeho prácu, jeho angažovanosť. Nečakajte na inštrukcie.