Denník N

Kauza smeráckeho alobalu: Vec je vybavená

Dnes som bol predvolaný na políciu na výsluch. Mal som vypovedať ku kauze Vladimíra Jánoša, bývalého poslanca NR SR za SMER-SD, ktorý je v povedomí širšej verejnosti okrem násilia voči bývalej manželke spájaný najmä s balením bankoviek do alobalu. Veci sa však vyvinuli inak.

Už samotné predvolanie bolo mierne absurdné. Začiatkom novembra som podal v kauze alobalového Jánoša tri trestné oznámenia. Vychádzal som z informácií obsiahnutých vo videonahrávke pani Ivety Jánošovej, ktorá tvrdila, že jej exmanžel nosil domov väčšie sumy peňazí v hotovosti po stretnutiach s riaditeľom Hornonitrianskych baní Čičmancom a bankovky potom uschovávali v alobale.

Tri trestné oznámenia

Moje prvé trestné oznámenie sa týkalo podozrenia z korupcie. Lebo ak sa veci udiali tak, ako ich opísala pani Jánošová, tak ako inak by k tým peniazom prišiel?

Druhé trestné oznámenie sa týkalo podozrenia zo spáchania trestného činu neoznámenia trestného činu. Autor videonáhrávky Ivan Katrinec sa pred časom listom obrátil na premiéra Roberta Fica a informoval ho o uvedených podozreniach. Odpoveď dostal len z úradu vlády. Či už sa Katrincov list dostal k Ficovi alebo nie, ten, kto sa s ním oboznámil, mal informovať políciu, že existujú informácie nasvedčujúce tomu, že bol spáchaný trestný čin. Ak neinformoval, spáchal sám trestný čin.

Tretie trestné oznámenie sa týkalo podozrenia z trestného činu vydierania. Pani Jánošová sa totiž po zverejnení nahrávky od jej obsahu dištancovala. Prečo asi?

Akčná polícia

Polícia pristúpila k riešeniu prípadu možnej korupcie smeráckeho potentáta naozaj akčne. Už po dvoch mesiacoch si na výsluch predvolala mňa ako oznamovateľa. Pritom z mojich trestných oznámení bolo úplne jasné, že vychádzam len z informácií zverejnených v médiách a žiadnymi ďalšími informáciami o prípade nedisponujem. Nebol som pri stretnutiach Jánoša a Čičmanca, ani som nevidel, čo Jánoš robil s pani Jánošovou a čo jej pri tom hovoril. Moja výpoveď by sa obmedzila len na to, že všetko, čo som chcel k danej veci uviesť, som uviedol v písomnom trestnom oznámení pred vyše dvoma mesiacmi.

Nakoniec som neuviedol ani to. Keď som prišiel na „Februárku“, zapísal sa na vrátnici a ukázal predvolanie, službukonajúci policajt zavolal príslušnému vyšetrovateľovi. Keďže sa nedovolal, požiadal ma, aby som počkal a že on mu neskôr zavolá znovu. Akademickú štvrťhodinu som si skrátil selfíčkom s logom Národnej kriminálnej agentúry, ktorá vec vyšetruje, a fotením galérie prezidentov Policajného zboru. Potom som počul, ako nejaký človek telefonuje so svojím vyšetrovateľom, ktorého sa tiež nevedel dočkať, a vďaka telefonátu zistil, že tam nie je. Keď dotelefonoval, prišiel ku mne a spýtal sa, či tiež čakám na nadporučíka Fischera. Prekvapene som sa pozrel do predvolania a zistil som, že tiež. A potom som sa od neho dozvedel, že nadporučík Fischer je mimo budovy.

Vybavená vec

Pre istotu som požiadal o overenie informácie službukonajúceho policajta na vrátnici. Ten sa dovolal k vyšetrovateľovým kolegom a potvrdil, že npor. Fischer je na služobnej ceste. „Zvláštny prístup. Predvolá ma na výsluch a potom tam sám nie je. A ani mi nedá vedieť, že tam nebude. Pre políciu iste vážny problém zistiť moje telefónne číslo,“ hundral som si v duchu. Ale vyvrcholenie ešte len malo prísť. „Ale že vec je vybavená,“ dozvedel som sa od službukonajúceho policajta. „Prosím?“ spýtal som sa neveriacky. „Povedali, že vec je vybavená“, odvetil.

Takže tak, milí spoluobčania. Vec je vybavená. Iste môžeme v najbližších dňoch očakávať tlačovku ministra vntúra Roberta Kaliňáka o senzačnom odhalení a vyšetrení závažnej korupčnej kauzy smeráckeho potentáta. Padni komu padni. A možno bude vedľa neho stáť aj premiér Fico. Keď sa unúval na tlačovku kvôli Hedvige Malinovej, Jánoša si určite nenechá ujsť. Alebo žeby to „vec je vybavená“ znamenalo niečo iné?

Teraz najčítanejšie