Denník N

Každý počuje svoje

Túto epizódu napísali čitatelia

Nedeľa 30. október 2016 Kniha žalmov – Ž 145, 8-9, 14

Milostivý a milosrdný je Pán, *

zhovievavý a veľmi láskavý.
Dobrý je Pán ku každému *
a milostivý ku všetkým svojim stvoreniam.
Pán podopiera všetkých, čo klesajú, *
a dvíha všetkých skľúčených. R.

 

Monika Zázrivcová /vysokoškolská učiteľka/

Veľká lekcia pre tých z nás, ktorí koľkokrát úplne ľahko a s neskutočnou sebaistotou posudzujeme, či dokonca rovno odsudzujeme – „Dobrý je Pán ku každému a milostivý ku všetkým svojim stvoreniam”. Vychádza to teda tak, že veru aj k migrantom, aj k Rómom, aj k homosexuálom, aj k politikom, aj, aj. Pre mňa jedna z najúžasnejších a môj rozum presahujúcich vlastností.

Nora Slížová /manažérka logistiky/

Keď sa citím sklesnuto, táto pasáž mi hovorí, že Boh má otvorené dvere a poteší smutnú dušu. Zároveň mi to dáva príklad, ako sa mám ja správať k tým, ktorí sú sklesnutí.

 

Ján Záhradník /vyštudovaný žurnalista, otec/

Som povolaný hlásať Božie milosrdenstvo! Veď každý z nás túži po tom, že niekto príde a povie konečne už niečo dobré a skutočné. Všetci sme už unavení. Ešte jeden problém a končíme. (Lk 6,31)

Neplaším sa, nemám strach. Niekomu predsa prinášam dobrú správu o tom, že ho Boh miluje a dáva mu nový život. Takže Boh osobne kráča predo mnou, nenechá ma samého. (Dt 31,8)

Človek, za ktorým idem, je úplne odpísaný. Na smrť zbitý a potupený. Pohltili ho zlyhania. Navyše všetci okolo, vrátane mňa, majú vlastné problémy. Rovnakí zúfalci, od ktorých nemôže čakať pomoc. (Ez 32,25)

Hlavne pozor na jazyk. Je to nebezpečná rozbuška a môže zničiť všetko dobro, čo prinášam. (Jak 3,6)

Spolieham sa len na Boha. Nech On hovorí mojimi ústami. Tak ma nič nevykoľají a slová o Jeho láske zostanú pevne v srdci tohto človeka. (Ž 125,1)

Preto prosím: Pane, človeka si stvoril tak, aby prežil život v láske k celému stvoreniu a aby žil rozumne a šťastne s otvoreným srdcom. Daj mi múdrosť a milosť byť Tvojím poslom. Lebo som tiež krehký, nechápem pravdu života. A aj keby som bol dokonalý a nemal by som múdrosť od Teba, tu nepomôžem. (Múd 9,1-6)

Lebo tohto človeka Boh na chvíľku opustil, ale s láskou si ho znova pritúli. (Iz 54,7)

Snažím sa ho teda prijať ako On. Byť mu láskou, lebo Boh je láskou. Byť milostivý a milosrdný, lebo Boh je taký. Byť k nemu zhovievavý a veľmi láskavý. Vo všetkom. S vedomím nesmiernej hodnoty človeka. (1Pt 1,15-16)

Ako to skončí, nie je na mne. Ale možno práve vychádza slnko Božieho milosrdenstva do tmavej noci. (Mt 8,13)

A cez Milosrdenstvo môže každý živiť v sebe nádej, že ho Pán raz započíta medzi svoj ľud a zahrnie požehnaním. (Jer 31,14)

Žofia Majdeková /personalistka/

Stane sa, že duša uverí, že Pán je nemenný. Hľadá Jeho prítomnosť, vyhrieva sa v eucharistickom Slnku a čerpá z Pánovej nehy. V tichu prenáša svoju plnú pozornosť na Kráľa slávy a s údivom pozoruje, že viac netreba, aby zabudla na vlastnú skľúčenosť. S bázňou kontempluje Božiu láskavosť voči stvorenému. Verí, že Darca chce všetko stvorenie zahrnúť dobrotou a v pokojnej dôvere sa domáha Jeho darov. Nenechá sa vyviesť z miery chvíľou zdržania, nepredkladá termíny Pánovi času a nekladie mantinely Všemohúcemu.

Pretože vie, že Pán je stále Ten istý. Od počiatku sveta každého a všetkých prenasleduje svojím milosrdenstvom. Vtedy „Dobrý je Pán ku každému“ prestane byť prostriedkom utešenia a stáva sa radostnou istotou obohatenou o zvedavosť na povahu budúcich dobier.

Andrej Kňaze /rehoľník/

Boh miluje človeka a túži celou svojou bytosťou, aby sme mali život v plnosti, život “čím čo najviac“ podobný tomu Jeho životu.

 

Natália Sabová /pracuje s ľuďmi s mentálnymi postihnutiami/

Fúha, keď ja som orientovaná na tie východné smery.
A viete čo mi teraz napadlo? Že napriek celej mojej orientácii na východ a toho smeru, ku ktorému ma to ťahá, si idem posedieť do Hrubého kostola do Trnavy. A tam si sadnem a je tam ticho. A je mi tam dobre. A neviem, či niekedy verím tomu, že je milostivý. Či niekedy verím tomu, že je dobrý a láskavý, keď vidím okolo seba toľko trápenia a smútku a príde mi to občas nespravodlivé a hnevám sa. Ale keď tam sedím. V tom kostole. Tak niekedy hlboko vo mne. Príde taká celá tá vnútorná sila. A neviem, či je to ten Pán, čo ma dvíha. Ale zrazu príde pokoj. A na nič z toho, začo som sa na neho hnevala, sa už nehnevám.
A sa mi tak páči veta ‘Pán podopiera všetkých, čo klesajú.‘ Takto to ja mám. Že nejakú tú silu cítim tam, kde príde pokoj.
A ešte sama vidím, k vete ‘dvíha všetkých skľúčených’, ako v zariadení, kde som pracovala (psych. diagnózy), ten pokoj a tá viera pomáha. A to bol paradox. Pretože tí ľudia sú vo svojom svete, ale toto majú rovnaké ako my. To im dáva nádej. A sú potom celkom celkom iní.

Pokračovať v debate ste vítaní na Facebooku:

Prepočuli sme Božie slovo je seriál komentárov k nedeľným liturgickým čítaniam. Liturgické čítania sú tisíce-ročnou tradíciou vyberania úryvkov z Biblie - na mieru pre aktuálny deň. Ponúkame na ne dva uhly pohľadu (a viac), podľa sfér, ktorým sa venujeme. Nejde o žiadnu fundovanú teológiu, ale domácke tlmočenie toho, čo pod týmito dnes zdanlivo nepoužiteľnými textami rozumieme. Alebo úprimnú snahu o ich interpretáciu v súčasnom svete.

Úmysel
Dešifrovať: otváranie Písma (tj. dávneho, len nezainteresovaným neprístupného manuálu), pokus o oprášenie toho, čo v ňom toľkí pred nami videli
Debatovať: nepochopený (ani nechápajúci) nespolupracuje, pričom málokto v našej spoločnosti spolupracuje
Porozumieť: sami sebe a našej vlastnej kresťanskej viere
 
Autori
Mária Bruneau, pôvodne servisná manažérka v IBM, má tri deti (jedno s Downovým syndrómom), píše, žije vo východnom Francúzsku.
Michal Patarák, psychiater vo Fakultnej nemocnici F.D.Roosevelta, má tri deti, píše, prednáša, žije na strednom Slovensku.
Verona Šikulová, spisovateľka, pracuje v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, má dve deti, píše, moderuje, žije v Malých Karpatoch.
A ako bonus komentáre hostí z alebo mimo fachu.

Teraz najčítanejšie

Prepočuli sme Božie slovo

Seriál aktuálneho, domácky tlmočeného Božieho slova a spoločenských tém s ním súvisiacich: jedna epizóda mesačne. Ponúkame rôzne uhly pohľadu. Keď rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie príčinou nesprávneho spracovania informácií. Touto iniciatívou podporujeme vzájomnú interpretáciu. Naším úmyslom je neživiť nedorozumenia, a preto dešifrovať, debatovať a porozumieť si.