Denník N

Každý Róm je klamár, každý smerák je zlodej.

A každý znalec z odboru psychológia je fašista.

Samozrejme, že ani jedno z týchto tvrdení nie je pravdivé. Minimálne nie je úplne pravdivé. Ale poďme postupne. V rómskej osade Moldava nad Bodvou urobila polícia v roku 2013 raziu, z ktorej bolo uverejnených na sociálnych sieťach niekoľko videí, ale ak si dobre spomínam, ani jedno z nich nebolo policajné. Podľa neskoršej správy ombudsmanky Jany Dubovcovej išlo o zásah neprimeraný a brutálny. Inšpekcia ministerstva vnútra začala vo veci konať a vypočula niekoľko priamych svedkov z radov Rómov. A potom konala ďalej, typicky po svojom. Zo svedkov sa stali obvinení, pretože podľa vyšetrovateľa vraj vo svojich výpovediach klamali. Aby mohol vyšetrovateľ prísť k takémuto záveru, nechal si od zatiaľ neznámeho znalca z odboru psychológie vypracovať posudok, v ktorom sa uvádzajú okrem iného dva pojmy : mentalica romica a rómska etnoplastická stigmatizácia. Podľa toho prvého znalec tvrdí, že všetci Rómovia majú v sebe zakódovanú vlastnosť klamať a ten druhý je natoľko nezmyselný, priam hlúpy, že ho nevedia vysvetliť ani odborníci z oboru! Prezident fašistického slovenského štátu Jozef Tiso označil vo svojom povestnom holíčskom prejave všetkých Židov za parazitov na tele slovenského národa. „Deparazitácia“potom viedla železničnou traťou do Osvienčimu… 500,- ríšskych mariek vyplatil dokonca slovenský štát za každého, navždy ho Nemcami zbaveného parazita! Bolo ich takmer 70 000…

Takže ak „znalec“ tvrdí presne v intenciách fašistickej ideológie, že všetci Rómovia sú klamári a nevie to doložiť serióznym vedeckým zdôvodnením(akože to ani nikdy nebude schopný takto zdôvodniť), mohli by sme sa domnievať, že všetci znalci z oboru psychológia sú fašistami. Pritom pravda je taká, že medzi Rómami sú aj príživníci, klamári a podvodníci, rovnako, ako sú aj medzi inými etnikami, či národmi a národnosťami. Nás Slovákov samozrejme nevynímajúc. Presne rovnako, ako sa medzi znalcovými kolegami nájde zopár fašistov, nacistov, rasistov a xenofóbov. A presne rovnako, ako sa medzi smerákmi nájdu podvodníci s vratkami DPH, špecialisti na tunelovanie eurofondov, alebo manipuláciu štátnych tendrov. Ale ak by som chcel každého voliča Smeru označiť za takéhoto, bolo by to z mojej strany rovnaké svinstvo, akým je posudok psychológa smerom k Rómom!

Dúfam, že sa onedlho dozvieme meno znalca, ktorý sa pod tento dokument podpísal. A rovnako verím, že sa dozvieme aj oficiálnu reakciu jeho profesného stavu.

Ak chce niekto z vás, aby Slovensko utrpelo ďalšiu obrovskú hanbu v civilizovanom svete, ak mu chcete urobiť zle, postup je jednoduchý. Obráťte sa s nejakou sťažnosťou na policajnú inšpekciu. Tá už zabezpečí, že nejaký odborník z príslušnej sféry spochybní napokon vašu osobnostnú, národnostnú, alebo etnickú integritu a potom už iba očakávajte vznesenie obvinenia za krivú výpoveď, alebo ohováranie. A u susedov smerom na západ budú nad Slovenskom neveriacky krútiť hlavami a rozmýšľať, „kdepak asi udělali chybu“pri našom prijímaní do Európskej únie?

P.S. Navonok to možno nesúvisí s témou, ale vnútorne až príliš. Filip Rybanič, ktorý vyzradil Kaliňákove kšefty s daňovým podvodníkom Bašternákom odhalil trestný čin a napokon skončil na súde. Takže ak to premiér Fico nemyslí so vznikom nového úradu na boj proti korupcii iba žartovne, dávam mu tip na jeho šéfa : Filip Rybanič.

Teraz najčítanejšie