Denník N

Kde sa skrýva Jozef Holjenčík

Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík na snímke z roku 2017. Foto - TASR
Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík na snímke z roku 2017. Foto – TASR

Kontakty exšéfa ÚRSO na firmu JHS vzbudzujú otázky, bez zodpovedania ktorých kauzu vysokých faktúr za energie nemožno uzavrieť.

Skratku JHS možno vidieť na krížoch po celom Slovensku a pôvodne predstavovala skratku mena Ježiša v gréčtine. Naši veriaci, vychádzajúc z latinského Iesus Hominum Salvator, ju interpretujú ako Ježiš – Hriešnych Spasiteľ. Firma s rovnakou skratkou – JHS, zdá sa, urobí krížik za osudom exšéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefom Holjenčíkom. A nie je vylúčené, že vzťahy J. Holjenčíka s JHS budú mať aj trestnoprávnu koncovku.

Opozičná strana SaS minulý týždeň upozornila na skutočnosť, že J. Holjenčík radil vodárenským a energetickým firmám, ako môžu preceňovať už raz odpísaný majetok, čo si potom s posvätením ÚRSO prenesú do vyšších cien pre koncových odberateľov. Podľa SaS sa na preceňovaní podieľala aj firma JHS, ktorú J. Holjenčík v roku 1998 zakladal. Keď sa v roku 2007 stal členom rady ÚRSO, svoj podiel vo firme predal. No mnohé naznačuje, že firmu ďalej ovláda alebo ju zastupuje.

Michal Kovačič z televízie Markíza konfrontoval J. Holjenčíka so zistením, prečo chodí do firmy JHS, s ktorou údajne už nič nemá spoločné. Rozumné vysvetlenie exšéf ÚRSO neposkytol.

V Nadácii Zastavme korupciu sme si všimli ďalšie zaujímavé skutočnosti. Napríklad v roku 2011, kedy už J. Holjenčík predsedal ÚRSO a oficiálne už JHS nevlastnil, vyšla bakalárska práca študentky Bankovního institutu. Študentka s JHS na bakalárke spolupracovala a ako znalca spoločnosti JHS v oblasti energetiky uviedla J. Holjenčíka.

To je však stále dávna história oproti súčasným preponeniam. Holjenčík je momentálne prezidentom Slovenskej komory znalcov. Tá na webe uvádza rovnaký uvádza rovnaký telefón na Holjenčíka a na spoločnosť JHSKontaktný e-mail na Komoru znalcov je rovnaký ako na firmu JHS – [email protected]. Rovnaký email a telefónne číslo na spoločnosť JHS je uvedené na stránke STU, kde je Holjenčík dborným garantom znaleckého minima. V zoznamene znalcov vedenom Ministerstvom spravodlivosti v systéme JASPI sa pri spoločnosti JHS uvádza číslo 0903 806 409 . Rovnaké telefónne kontaktné číslo uvádza aj znalec s evidečným číslom 911131. A tým nie je nikto iný ako Ing. Jozef Holjenčík, PhD.

Ak je exšéf ÚRSO J. Holjenčík tichým spoločníkom firmy JHS a ak sa o významnú časť tržieb JHS nepriamo postaral práve ÚRSO, jednalo by sa prinajmenšom o zásadný konflikt záujmov. Mimochodom, menovaný za ostatných desať rokov zarobil mimo verejnej funkcie viac ako 300 tisíc eur. Vzhľadom k vplyvu funkcie, ktorú zastával, je viac než žiadúce, aby verejnosť poznala zdroj týchto príjmov – či ním je JHS alebo iná firma pôsobiaca v energetike. Šéfredaktor konzervatívneho denníka Postoj František Múčka po prepuknutí kauzy vysokých faktúr za energie napísal: “Nielenže má ruku na miešačke, Holjenčík tiež vie o každom, kto sa v energetike nabaľuje, a má na neho aj dôkazy.” Kľúčová otázka dnes nie je, kto bude Holjenčíkov nástupca, ale to, či sám “nabaľovaniu” aktívne pomáhal a kto všetko z toho profitoval.

 

Martin Turček

Chceš nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podpor Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci!

button

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.