Denník N

Keby som pochleboval Kotlebovi, kde by som sa skrýval? Na univerzite.

V poslednej dobe zdá, že voliči Ľudovej Stgany sa vyskytujú hlavne v prieskumoch. Kde však fyzicky sú?

Drahí čitatelia, niektorí z vás možno videli diel alebo dva z kultového japonského anime Pokémon. Ľudia v tomto seriáli so sebou nosievajú revolučný nástroj zvaný POKÉDEX, ktorý okamžite rozpozná, zaradí, opíše a predstaví každého tvora, na ktorého môžete tam vonku naraziť.

Napr. ak by človek s POKÉDEXom narazil na bratislavského taxikára, POKÉDEX by mu možno povedal:

,,Bratislavský taxikár. Výbušný druh pokémona. Tvor často sa vyskytujúci pri porušovaní dopravných predpisov. Nie príliš zručný vlastne v čomkoľvek, presvedčený, že by si za svoje neuveriteľné šoférske zručnosti zaslúžil ešte viac peňazí, účtuje horibilné čiastky za smiešne vzdialenosti, v papieroch má potvrdenie zo psychotestov, ktoré pravdepodobne neodzrkadľujú jeho reálny psychický stav.“

POKÉDEX je istá forma toho, čo sa v písanej forme volá beštiár. Beštiáre sú knižky, ktoré používajú lovci démonov, upírov a iných fantastických bytostí. V beštiároch sa totiž uvádza, ako jednotlivé príšery vyzerajú, kde sa vyskytujú, ako ich rozpoznať a tak vôbec. Aj tento článok funguje ako malý záznam v beštiári.

O voličoch Ľudovej Stgany kolujú rôzne mýty. Údajne sú to agresívni jedinci, často vraj nemajú vlasy, nosia pri sebe strelné zbrane, kričia na cudzincov veci ako ,,Kým ja dýcham, vy tu nebudete!“ a ešte mnoho iného.

Problém je v tom, že takto to jednoducho nie je a títo ľudia takto zväčša nevyzerajú. Potom vznikajú problémy a dezinformácie, pretože sa v poslednej dobe zdá, že voliči Ľudovej Stgany sa vyskytujú len v prieskumoch.

Kde však naozaj sú?

Vráťme sa v čase. Keď sa pred rokom po voľbách ukázalo, že títo divní ľudia naozaj idú do parlamentu, pátrači a bádatelia z celej krajiny začali zisťovať, ako sa to stalo. Ukázalo sa, že Ľudovú Stganu volilo veľké množstvo mladých ľudí, často prvovoličov.

Čo je to prvovolič? Je to tvor,  ktorý ešte nikdy nevolil, a teda má typicky od 18 do 22 rokov. Môže mať aj viac, ak sa predošlým voľbám vyhol alebo tak niečo, ale v zásade určite hovoríme o mladších jedincoch.

Títo mladí ľudia trávia väčšinu svojho voľného času absolútne zbytočnými a neprospešnými činnosťami, ktoré im neprinášajú žiadny druh uspokojenia. Napríklad na sociálnych sieťach, kde sú vystavení čudným vplyvom, napríklad aj Ľudovej Stgane.

Ako sme povedali, prvovolič je typickým čerstvým dospelákom. Čo robí taký mladý dospelý človek, čo má práve osemnásť, snaží sa nájsť si svoje miesto vo svete, chce byť pánom svojho života a ešte aj zmeniť vesmír? Možno je v maturitnom ročníku, možno práve nastúpil do svojej prvej ponižujúcej práce v obchodnom reťazci a možno práve začal študovať na univerzite.

Univerzitnej varianty sa drží dosť veľa mladých týpkov a týpeniek. V roku 2015 bolo na Slovensku presne 158.659 študentov. Keď sa silno sústredíme a uvedomíme si, ako to na vysokých školách chodí, väčšina študentov je v nižších ročníkoch. Prváci sa nie všetci dostanú vyššie, niektorí vypadnú v ďalších ročníkoch, nie všetci pokračujú na vyšší stupeň po bakalárovi.

Takže tu pokojne môžeme hovoriť o pokojne aj 100.000 prvovoličoch len na univerzitách roku 2015. Tí prvovoloči, ktorí volili práve Ľudovú Stganu v roku 2016, boli významnou zložkou celej ich voličskej základne. Predsa ich volilo len niečo cez 200.000 ľudí spolu.

Na týchto číslach si možno overiť, aká prekvapivo rozumná a úderná bola taktika Ľudovej Stgany. Slovenská demografická krivka ukazuje, že priemerný vek nášho národa je relatívne nízky. Spôsobené je to, samozrejme, tým, že momentálne je mladá generácia tvorená deťmi Husákových detí. Keď terajší mladí začnú vo veľkom plodiť detváky a stanú sa hybnou silou množenia národa, celá Slovač zostarne.

Na teraz sme ale mladí. A naši mladí volia Kotlebu, pretože on neprehovára k dôchodcom, ako to robí náš magnificentný premiér Fico, neprehovára k menšinám, ako to robí spektakulárny koaličný partner Bugár, a neprehovára ani k bohviekomu, kto hlavne nie je na fejsbúkoch, pretože tam voliči nie sú, ako to robí jeho (cti)hodnosť kapitán Danko.

Pochlebovači Kotlebu sú zväčša mladí. A teda sú napríklad aj na univerzitách.

Teraz chodia škandály a tak vôbec, keď sa ukáže, že ten alebo onen mladý študent učiteľstva je zástancom Koltebu, Magáta a iných mutantov. To preto, lebo tento študent bol napríklad aktivista, a pýšil sa, keď mohol verejne propagovať svoje neo-náckoviny. Univerzita mohla voči jeho aktivitám, príspevkom na FB a Twitteri, voči jeho prejavom a voči jeho názorom zakročiť. Pretože to bol on. Fakt idiot, ktorý nezvládol verejné vystupovanie a spravil zo seba nácka pred celým Slovenskom.

Ostatní študenti ale nie sú takí ako on. Učia sa. Spia. Zabávajú sa. Robia zápočty a fakt nemajú záujem o akúkoľvek propagandistickú aktivitu, pretože vysoká škola ťa ozaj vie dostatočne zamestnať, takže nemáš čas na nič iné.

Títo študenti len potichu sympatizujú s Kotlebom, na ktorého občas narazia. Pretože ten ide bojovať proti korupcii, zločineckým paktom a proti ešte kadekomu, ide rozdávať peniaze chudobným a nemá záujem o také špinavosti, ktoré sa v tejto krajine robia, keď ide táto krajina týmto SMERom.

No a z týchto študentov, ktorí ani nemusia byť neonacisti alebo ký fras by z nich chceli médiá urobiť, z týchto študentov sa stanú napríklad učitelia. A lekári. A politológovia. A ešte barsčo iné.

A títo noví učitelia, ktorí vyrástli s Kotlebom, lebo on sa im prihováral ich jazykom, mu budú tiež robiť kampaň. Nechtiac, nevedomky, možnože aj vedomky a vôbec, tú kampaň mu robiť budú.

Pretože Kotleba investoval do budúcnosti. A napriek tomu, že vo väčšine prípadov je každé jeho slovo úplná chobotina, v tejto svojej stratégii ukázal nečakaný um a tento um mu percentá vytlačí ešte ďaleko vyššie nad 8% z predošlých volieb.

Keby ste mali pri sebe POKÉDEX a narazili by ste na voliča Ľudovej Stgany, váš POKÉDEX by možno povedal:

,,Mladý Slovák. Normálny typ. Pekný, zdravý, plný energie, ovplyvniteľný. Hľadá vzory. Nemá typický účes, pretože mladí ľudia si štýly vyberajú náhodne. Môže robiť a študovať čokoľvek. Mladý človek je budúcnosť slovenského národa.“

Teraz najčítanejšie