Denník N

Kečupové oblaky uvidíš len ušami

Knihy pre starších tínedžerov otváram vždy s rovnakým očakávaním – budú zrejme o vzťahoch, prvých láskach, nejakých sklamaniach a divných spolužiakoch. Ide len o to, ktorá kniha je napísaná viac detsky a ktorá dokáže stokrát pomletú tému ponúknuť v znesiteľnej forme. Kečupové oblaky moje očakávania presiahli.

Mladá anglická autorka Annabel Pitcher skočila do sveta literatúry rovnými nohami a hneď prvá jej kniha sa stala bestsellerom. Pôvodne učiteľka anglického jazyka sa zameriava na dospievajúcu mládež. Kečupové oblaky je druhá kniha, ktorá vyšla po megaúspešnom románe My Sister Lives On a Mantelpiece – o rodine rozdelenej teroristickým útokom, preložený bol do dvadsiatich jazykov a získal množstvo medzinárodných ocenení. Ani Kečupové oblaky neobišli naprázdno. Okrem iného za nich autorka získala v roku 2014 cenu Edgara Allana Poa za najlepší román pre tínedžerov.

Hlavná hrdinka má 15 rokov. Ani dieťa, ani žena. Má bohatú obrazotvornosť, ale žiadne skúsenosti. Prežila niečo veľmi zlé a potrebuje sa s tým vyrovnať po svojom. A tu sa začína nielen dej, ale aj môj záujem o ňu. Zoe, ako si necháva hovoriť, pretože to nie je jej pravé meno, rozpráva svoj príbeh cez listy, ktoré posiela z Anglicka do Ameriky. Nevymieňa si ich so žiadnou rovesníčkou z americkej strednej školy. Píše ich do väzenia s najprísnejším strážením. Jedna z jej učiteliek, mníška, im totiž ponúkla možnosť písať si s odsúdencami na smrť. A Zoe si jedného vyberie. „Jej“ odsúdenec spáchal vraždu. Zabil svojho brata, keď ho prichytil s manželkou. Tento výber nie je náhodný. Aj v Zoinom príbehu zohrávajú dvaja bratia a jedna mladá žena kľúčovú rolu.

Je to jednosmerná pošta. Zoe mu svoje pravé meno ani adresu nedá. Nejde jej o to, aby odpísal. Chce, aby si jej tajomstvo vzal so sebou tam, odkiaľ niet návratu. A tiež verí, že iba on ju bude vedieť pochopiť, že vďaka tým listom ona sama porozumie tomu, čo sa stalo a bude schopná odpustenia. V podstate sa mu spovedá z toho, čo sa stalo a čo si myslí, že urobila – zavinila smrť rovesníka, ktorý veril, že je jej priateľom. Svoje tajomstvo adresátovi prezradí dosť skoro. To, ako k tomu došlo, ostáva skryté. K udalostiam sa vracia postupne, príbeh rozpráva pozvoľne, odkrýva ho krok za krokom. Keďže to, čo si vyčíta, sa stalo už pred rokom, prítomnosť sa zlieva s minulosťou, ale autorka Zoin príbeh drží pevne v rukách.

Kečupové oblaky je kniha o vzťahoch, prvých láskach a divných spolužiakoch. Je ale napísaná tak pútavo a kapitoly sa končia v takých rozhodujúcich momentoch, že je takmer nemožné ju pustiť z rúk. Zoe sa zamiluje. Len si nie je istá, do ktorého z bratov. To zistí až časom. Medzi tým sa všetko pomotá a skomplikuje. Oceňujem, že nešlo o prvoplánový príbeh. Aj vzťahy v Zoinej rodine sa vyvíjajú. Odkrývajú sa staré rany jej rodičov, mladšie sestry Sofia a nepočujúca Bodka majú tiež svoje rozvíjajúce sa drobné príbehy, to všetko robí zo Zoe komplexnú a uveriteľnú hrdinku. Ešte aj jej vzťah k Stuartovi, väzňovi, ktorému jedinému odkrýva svoj osud, sa počas knihy mení. Keďže on nemá šancu jej niečo napísať, zisťuje si Zoe o ňom, čo sa dá, z internetu. Príde na to, že Stuart píše básne, začína ho mať rada a pripravuje sa na deň, kedy jej spovedník dostane smrtiacu injekciu.

Všetko, čo Zoe povie, je úprimné, otvorené a drsno priamočiare. Každá z postáv má vlastný štýl reči. Autorka dala hlavnej hrdinke nesmiernu fantáziu, vďaka ktorej sa z opisov stávajú parádne pasáže, nielen nevyhnutnosť, ktorú treba rýchlo prelúskať.

Annabel Pitcher vytvorila príbeh, v ktorom sa tínedžeri nájdu v rovine lásky, tápania v nej a rodinných problémov. S tým, čo sa stalo Zoe, sa identifikovať nemusia a vlastne ani nemajú prečo. Je to ojedinelé, hrozné a kruté nešťastie, ktoré jej autorka nachystala. A to, ako sa s ním popasovala je napísané príťažlivo a priamočiaro.

PS. Názov Kečupové oblaky sa dá skutočne vidieť len ušami. Je to jeden z tých názvov, ktoré treba v knihe vyhľadať a keď sa tam objaví, až vtedy sa čitateľ nad ním pousmeje s uspokojivým „aha!“.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovart.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie