Denník N

Keď inšpektori práce zazvonia v Seredi na bráne, Srbi utekajú z fabriky zadným vchodom

Vo firme FM Slovenská sa používajú špinavé praktiky, ktorými posielajú Slovákov preč a nahrádzajú ich Srbmi. Vo výrobe pracuje už 80 percent Srbov, hoci pred dvomi rokmi tu boli iba piati. Najskôr krátka rekapitulácia:

Špinavé praktiky

V apríli tohto roku bola podpísaná v FM Slovenská nová kolektívna dohoda. Platy zamestnancov mali s prémiami stúpnuť až do 19 percent. Ľudia boli spokojní, ale to ešte netušili, čo na nich vedenie fabriky chystá.

Manažment firmy zrazu zriadil novú pracovnú pozíciu „kľúčový operátor“, ktorú ponúkajú iba Srbom. Slovenskí zamestnanci môžu zastávať iba pracovnú pozíciu „operátor“, tak ako doteraz. Manažment tým obišiel čerstvo podpísanú kolektívnu zmluvu.

Slovenskí zamestnanci zrazu zistili, že im bez udania dôvodu k výplate nevyplácajú sľúbené prémie. Spolu s tým začali hromadne dostávať tzv. „vytýkačky“ – upozornenia na porušovanie pracovnej disciplíny. Ale „vytýkačky“ dostávajú iba slovenskí zamestnanci, viacerí z nich pracujú vo firme 12 rokov. Oveľa menej kvalifikovanejší Srbi sú v pohode.

Keď sa slovenskí zamestnanci sťažovali, že nerozumejú svojim srbským majstrom, alebo svojim srbským podriadeným, dostalo sa im takejto rady: „Naučte sa srbsky!“ Keď sa sťažovali, že viacerí Srbi robia vo firme „bez papierov“, manažment im povedal, že sa majú starať o seba. Počet Srbov vo firme za posledné dva roky stúpol z 5 na 300, situácia sa však ďalej zhoršuje. Vo výrobe dnes pracuje iba 20 percent slovenských zamestnancov, zvyšní sú Srbi.

Zamestnanci prostredníctvom OZ KOVO iniciovali vo firme kontroly z Národného inšpektorátu práce. A vtedy začala tragikomédia. Vždy keď prišla kontrola, Srbi neboli v práci. Keď sa ich na druhý deň slovenskí zamestnanci pýtali prečo neprišli, odpovedali im, že dostali pokyn zostať doma. Manažment proste dostal echo…

Prišla však aj neohlásená inšpekcia. Vtedy ju zdržali na hlavnej bráne až dovtedy, kým Srbov neodviedli z výroby zadnou bránou a neodviezli ich preč. Inšpektori potom samozrejme nezistili nič.

V Seredi sa nezhoršuje situácia iba v FM Slovenská, s.r.o., ale aj v meste. Podľa informácií od viacerých zamestnancov už presiahol počet Srbov v Seredi 10 percent obyvateľov mesta nad 18 rokov. Niektoré zamestnankyne sa boja večer chodiť samé po meste, pretože v Seredi stúpa počet výtržností a drobnej kriminality.

Na základe vyššie uvedeného sa zamestnanci FM Slovenská chystajú na ostrý štrajk. Rozumiem im a určite ich prídem podporiť. Zatiaľ na nich totiž každý kašle, aj dnes som tam bol z parlamentu jediný.

Namiesto sociálnych balíčkov by sa mala vláda konečne zobudiť

Počet cudzincov zo štátov z mimo EÚ na Slovensku raketovo stúpa. Upozornil som na to aj v tomto článku. Odvtedy prešlo len pár týždňov a máme nové čísla, z ktorých vyplýva, že počet ľudí z mimo EÚ pracujúcich na Slovensku stúpa o viac ako tisíc ľudí mesačne.

Nemám nič proti Srbom alebo Ukrajincom, ak sú na Slovensku zamestnávaní v súlade s našimi zákonmi. Ale nie sú. Slovenskí zamestnanci sú navyše šikanovaní, aby ich mohli dostať čím skôr preč. Vláda by sa mala zobudiť čím skôr, inak si veľkí zamestnávatelia urobia zo Slovenska eldorádo lacnej pracovnej sily dováženej zo štátov z mimo EÚ.

Riešení vidím niekoľko. Aby sa situácia nezhoršovala, vláda by mala okamžite obmedziť udeľovanie pracovných povolení pre ľudí z mimo EÚ. Aj Nemecko a Rakúsko chránilo roky svoj pracovný trh pred našimi zamestnancami, a to sme boli členmi EÚ. Podobne sa musíme správať aj my voči Srbom a Ukrajincom, ak chceme chrániť našich ľudí, ich pracovné miesta a najmä výšku ich platov.

Druhým krokom je to, na čom som sa v Seredi zhodol s predsedom OZ KOVO Emilom Machynom: Na Slovensku musíme zákonom obmedziť percento agentúrnych pracovníkov, ktorých môže zamestnávateľ zamestnať. Toto percento je ešte vecou diskusie, optimálnych by bolo maximálne 20 percent agentúrnych pracovníkov vo firmy.

Tretím krokom by malo byť zníženie odvodov pre zamestnávateľov, aby mohli zvyšovať platy slovenským zamestnancom bez ohrozenia konkurencieschopnosti firmy.

Komu má pomáhať ekonomická politika – ľuďom alebo veľkým zamestnávateľom?

Veľkí zamestnávatelia sú na Slovensku vítaní. Vláda im udeľuje investičné stimuly a skladáme sa na to všetci. To by bolo v poriadku, keby z toho mali prospech najmä slovenskí zamestnanci. Lenže na Slovensku sa čoraz viac presadzuje takýto scenár: Štát pomôže nadnárodnému koncernu, ten postaví fabriku, ale zamestnáva v nej ľudí zo štátov z mimo EÚ.

V tomto scenári vyhráva vláda, lebo sa má čím pochváliť. Vyhrávajú vládni „kamoši“, ktorí vykupujú pozemky alebo stavajú fabriku. Vyhrávajú aj nadnárodné koncerny, lebo zo Slovenska vyvezú väčšinu zisku von. Ale slovenskí zamestnanci začínajú prehrávať. Nielenže im kvôli dovozu lacnej pracovnej sily zvonku nerastú platy, teraz začínajú prichádzať aj o prácu.

Jednou vecou som si istý. Dnes už nestačí iba hejtovať vládu v parlamente. Musíme sa ísť zastať tých konkrétnych ľudí, o ktorých živobytí sa práve dnes rozhoduje. Tu totiž nejde iba o FM Slovenská, s.r.o., o Samsung alebo o Jaguár. Nadnárodné koncerny na Slovensku veľmi pozorne sledujú, či sa našich zamestnancov zastaneme alebo nie. Ak budú vidieť, že sme sa na našich ľudí nevykašľali, potom nebudú môcť nahrádzať slovenských zamestnancov lacnejšími cudzincami. A budú musieť Slovákom konečne zvýšiť platy.

Teraz najčítanejšie

Milan Krajniak

Narodil som sa v Bojniciach 30. januára 1973. Vyrastal som v Prievidzi, vojenskú službu som absolvoval v rokoch 1997-1998 u 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Napísal som publikácie Banda zlodejov, Úspešní politici slovenských dejín, Doktrína štátu a Slovenská identita. Som šťastne ženatý, s manželkou Andreou máme dcéru Zuzku. Od roku 2016 som poslancom NR SR a podpredsedom hnutia SME RODINA.