Denník N

Keď ministerstvo zasahuje: aj po náprave platíme za upchaté cievy dvakrát toľko ako Česi

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zdravotníctvu viditeľne chýbajú peniaze, minister žiada viac. Po viacerých kauzách pripravil štát opatrenia, ktoré mali ceny zraziť. Aj zrazili, ale prekvapivo nie tak, ako by efektívne opatrenia mali. Keby sme nakupovali ako Česi, len pri jednom zdravotníckom tovare sme mohli ušetriť najmenej poldruha milióna eur.

Začiatkom júla potreboval Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (SÚSCCH) stent Biomime. Ústav je špičkovým pracoviskom pre ochorenia srdca. Stenty ako tento používa na liečenie upchatých ciev. Fungujú ako výstuž, ktorá cievu rozšíri a zlepší prietok krvi. SÚCSCH za stent zaplatil 1705 eur.

Pacienta, ktorý mal dostať ten istý stent, mala prvé júlové dni aj česká nemocnica v Zlíne. Objednala ho za zlomok slovenskej ceny – 666 eur.

Počas leta sa na Slovensku nákupné ceny stentov výrazne znížili. Stalo sa tak po tom, čo sa špecializovaný zdravotnícky materiál dostal na titulky novín. Od polovice júla do októbra tak SÚSCCH za stent Biomime platil už iba 1250 eur – čo je však stále takmer o polovicu dvakrát viac ako česká cena.

graf-stenty-01

Príklad Biomime stentu je skôr pravidlom než výnimkou. Aliancia Fair-play preverila šesť stentov z rovnakej kategórie (Liekmi povlečený stent), pri ktorých vedela porovnať ceny v čase. Výsledok bol všade rovnaký: naše kardioústavy nakupovali oproti Čechom vždy výrazne drahšie – najprv aj trikrát, neskôr už „len“ takmer dvakrát.

Ministerstvo zdravotníctva nehýbe s cenovými stropmi

Kľúč k nižším cenám má v rukách Ministerstvo zdravotníctva. Stentom nastavuje cenové stropy (úradne určená cena), ktoré by nemali byť vyššie ako tri najlacnejšie stropy v krajinách EÚ. Aby to neplatilo iba na papieri, Ministerstvo by stropy malo pravidelne porovnávať s cenami v zahraničí.

V septembri 2015 ho Ministerstvo financií upozornilo, že pri zdravotníckych pomôckach a materiáli to nerobí. Pri liekoch pritom porovnávanie odhalilo, že naše ceny sú o 20 percent vyššie ako zahraničné. Helth Policy Institute pripísal porovnaniu stropov ročnú úsporu vo výške 2 – 3 percent.

Cenový strop sledovaných stentov sa od júla 2014 nezmenil. Vďaka tomu je aj dnes možné predať stent, ktorého reálna trhová cena je 1250 eur, za 2800 eur. Ak je nákupca na zdravotníckom trhu malý hráč, ktorý nemá silu tlačiť na dodávateľa, štát mu privysokými stropmi nepomáha.

Podľa Revízie výdavkov Ministerstva zdravotníctva má byť pravidelné porovnávanie cien špecializovaného zdravotníckeho materiálu spustené v roku 2017.

Pre reálne ceny je rozdielovým hráčom Všeobecná zdravotná poisťovňa

Ministerstvo má páky aj na trhovú cenu, za ktorú sa stenty reálne nakupujú. Tá závisí najmä od zdravotných poisťovní. Ony dnes rozhodujú, do akej výšky preplatia nemocnici stent, ktorý jej lekári použijú pri operácii (tzv. pripočítateľná položka). Keď ho nemocnica nakúpi drahšie, nepreplatený rozdiel znáša sama.

V slovenskej aj českej praxi tak nákupné ceny stentov v podstate kopírujú stropy poisťovní. Keď česká Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) v roku 2014 znížila úhrady za stenty, zrazila ich cenu o 60 percent.

Najväčším hráčom na slovenskom trhu je Všeobecná zdravotná poisťovňa (VŠZP). Jediným akcionárom poisťovne je Ministerstvo zdravotníctva, ktoré je zodpovedné za jej vedenie aj výsledky.

Ešte začiatkom roku 2015 bola VŠZP ochotná preplatiť liečivom potiahnuté stenty do výšky 1766 až 2614 eur. Česká poisťovňa tie isté stenty preplatila len do výšky 888 eur. O rok neskôr uhrádzala VŠZP najviac 2197 eur. V tom čase už úhrady v Česku klesli na 666 eur.

graf-stenty-03

Najviac sa VŠZP priblížila českým úhradám v októbri tohto roku. Preplácanie sledovaných stentov zrazila na 1150 eur. Dá sa teda predpokladať, že nákupná cena všetkých stentov klesne z 1250 na 1150 eur. Pri mnohých (2) sa tak už stalo.

Firmy tento krok VŠZP označujú za „netransparentný, neodborný a nesystémový.“ Môže vraj viesť k nedostupnosti zdravotníckeho materiálu. Podľa nich je VŠZP viazaná kategorizačným zoznamom ministerstva a nemôže si sama určovať, koľko za materiál preplatí. Upozorňujú tiež na to, že nemocnice im dlžia desiatky miliónov eur a s platbami rekordne meškajú. To sa môže premietať do výšky ceny, za ktorú nemocniciam tovar predávajú.

Riaditeľ VŠZP uviedol, že v poisťovni zozbierali informácie od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti aj zo zahraničia a porovnávali ceny. Česká VZP to urobila o dva roky skôr – a prišla k ešte nižšiemu nastaveniu úhrad (888 neskôr 666 eur).

Update, 16.12.2016, 17:07: Po publikovaní blogu sa Aliancii Fair-play ozvalo Ministerstvo zdravotníctva. Martin Smatana, riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky, AFP uviedol, že Ministerstvo na nastavovaní primeraných cien naďalej pracuje. „Proces je od začiatku iniciatívy realizovaný fázovito, a to z dôvodu postupného spracovávania dostupných informácií či existencie platných kontraktov s dodávateľmi ŠZM, ktoré znemožňujú okamžite ponížiť cenové hladiny,“ vysvetľuje Smatana.

Výrazná zmena a priblíženie sa českým cenám má prísť od 1.1.2017. Vtedy vstúpi do platnosti nový cenník štátnej poisťovne, ktorý by mal ceny kardiomateriálu opäť zraziť. „Tieto ceny nie sú taktiež finálne a VšZP bude v pravidelných intervaloch ďalej optimalizovať cenové hladiny, so zreteľom vývoja na trhu, ako aj dodatočných informácií z Čiech či iných porovnateľných krajín,“ dodal Smatana.

Ušlé milióny, ktoré sa do zdravotníctva viac nevrátia

Dva premárnené roky znamenajú, že do vreciek výrobcov a distribútorov odtiekli naviac státisíce eur, ktoré mohli ostať v zdravotnom poistení pre pacientov. Českej VZP sa porovnávaním cien a znížením úhrad za stenty podarilo ročne ušetriť 14 miliónov eur.

Aliancia Fair-play spočítala náklady na liečivom potiahnuté stenty, ktoré Stredo– a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb nakupovali od apríla 2015 (spolu takmer 1350 ks). Keby ústavy nakupovali za ceny, ktoré v tom čase preplácala česká poisťovňa, v zdravotnom poistení by ostalo o takmer poldruha milióna eur viac.

Správa Ministerstiev zdravotníctva a financií o Revízii výdavkov v zdravotníctve vidí pri všetkom špecializovanom zdravotníckom materiáli v roku 2017 priestor na úsporu vo výške 35 miliónov eur.

Každý mesiac podľa starých cien naďalej ukrajuje z podfinancovaného zdravotníctva

Podľa tejto správy malo v októbri prebehnúť – po júli – už druhé porovnávanie cien, tentokrát všetkého špecializovaného zdravotníckeho materiálu. Malo byť postavené na „internom benchmarku VŠZP a českých cenách.“ Ďalšie – rozsiahlejšie – porovnávanie má nasledovať v januári.

novembrovom zozname úhrad VŠZP zmeny oproti októbru zatiaľ nevidno. Podľa informatívneho materiálu Ministerstva zdravotníctva sa počas prvých troch mesiacov roku 2017 nemajú meniť ani maximálne akceptovateľné ceny stentov.

Tie isté stenty na tak na Slovensku ešte stále predávajú a nakupujú o 42 percent drahšie ako v Česku.

Začiatkom decembra vyjadril minister Tomáš Drucker obavu, že v rozpočte pre rok 2017 je na zdravotníctvo málo peňazí. Chcel by pridať, Česko vraj do systému nalieva o pol miliardy viac.

O tom, že Česi s peniazmi v zdravotníctve narábajú efektívnejšie, sa minister nezmienil.

Pavol Lacko

Štiahnite si čísla a zdroje ku grafom z blogu: porovnanie cien stentov | úhrady zdravotných poisťovní.

Tento materiál vznikol aj vďaka podpore Fondu pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis a bežných občanov. Ak aj vy chcete prispieť k lepšej verejnej kontrole, môžete veľmi jednoducho finančne podporiť Alianciu Fair-play, aby sme sa podobným témam mohli venovať intenzívnejšie. Ďakujeme. Ak chcete mať najčerstvejšie informácie o našej práci, sledujte facebookovú stránku Aliancie Fair-play.

Darujte

Ďakujeme všetkým individuálnym darcom, ktorí nás podporili priamo tu, cez portál Dobrá krajina alebo cez 2 % z daní.

Teraz najčítanejšie