Denník N

Keď politici pre politiku zaprú aj vlastné deti

S úžasom a zdesením som si minulý týždeň prečítal správu, že parlament zamietol sprísnenie trestných sadzieb za spáchanie trestných činov sexuálneho zneužívania a obmedzovania osobnej slobody. Opozičná poslankyňa Nicholsonová v novele Trestného zákona navrhovala zvýšenie spodných sadzieb pre delikty, ktoré sú najčastejšie páchané deviantmi, predovšetkým trestné činy so sexuálnym prvkom voči deťom

Keďže ako lekár psychiater občas prídem do kontaktu s touto problematikou, nedalo mi a pozrel som si trochu bližšie, čo sa v parlamente stalo. Nicholsonová nechcela nič iné, len zvýšiť spodné hranice trestov, aby tí, ktorí sexuálne zneužili deti, nemohli vyviaznuť s podmienkou, čo sa podľa nej začína stávať na Slovensku nesprávnym a smutným pravidlom.

Ako príklad môže slúžiť bývalý kňaz z Nevidzian, ktorému okresný súd za ročné sexuálne zneužívanie 11-ročného dievčatka vymeral podmienečný trest. A to aj napriek tomu, že súdny znalec u tohto rímskokatolíckeho kňaza preukázal, že trpí pedofíliou. Nicholsonová upozorňovala, že hoci farár vyviazol s podmienečným trestom, boli naplnené všetky podmienky na prísnejšiu sadzbu trestu vo výške sedem až dvanásť rokov, na ktorú sa páchateľ potrestá, ak spácha čin závažnejším spôsobom konania. Sexuálne zneužívanie trvalo dlhšiu dobu – rok, išlo o prípad využitia tiesne, neskúsenosti, odkázanosti alebo podriadenosti, keďže kňaz je najväčšia morálna autorita v obci. Dievča pritom bolo osamotené, zranené, jeho matka trpela na onkologické ochorenie, otec rodinu opustil. Rovnako išlo o porušenie dôležitej povinnosti vyplývajúcej z páchateľovho zamestnania alebo postavenia. Ak by súd aplikoval prísnejšiu sadzbu, bývalý farár by dostal najmenej sedem rokov.

Ďalší príklad – trojročný trest s podmienečným odkladom pre 72 ročného rešpektovaného učiteľa matematiky Milana Maxiána. Učiteľ obvinený od roku 2003 do roku 2011 postupne jednotlivo a viackrát sexuálne zneužil štyroch maloletých chlapcov vo veku 10 rokov.

Slovensko stále nemá detenčný ústav, kde by sa mali umiestňovať páchatelia s preukázanou psychickou poruchou, napríklad pedofíliou. Osobne túto situáciu považujem za neskutočnú a šialenú. Spoločnosť vo vyspelých západných krajinách je na prípady sexuálneho zneužívania o svetelné roky citlivejšia.

Čo ma však zarazilo najviac, bol postoj samotných poslancov. Za prísnejšie tresty pre sexuálne zneužívanie detí hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci s výnimkou Štefana Kuffu a Márie Ritomskej. Naopak, vyššie sadzby pre páchateľov nepodporil ani jeden poslanec Smeru. Odhadujem, že deti môžu mať tri štvrtiny členov poslaneckého klubu vládnej strany. A taká jedna štvrtina poslancov Smeru môže mať deti vo veku do 15 rokov. Nechápem, ako otec alebo matka, ktorí majú príležitosť rozhodnúť o prísnejšom treste pre páchateľov sexuálneho zneužívania detí, túto možnosť nevyužijú. Neuvedomujú si, že hlasujú o vlastných deťoch? Nepýtaj sa, komu zvonia do hrobu, zvonia tebe sa asi poslancov Smeru netýka. Tomu sa vraví bohorovnosť. Možno sa mýlim, ale neviem si predstaviť príčetného rodiča, ktorý by nehlasoval za prísnejšie tresty pre sexuálnych deviantov. Smer ukázal, že v menej politiky niektorí poslanci na Slovensku zaprú aj vlastné deti.

Teraz najčítanejšie