Denník N

Budú deti tlieskať obvineným?

Jeden z najlepších blogov, aké kedy brázdili uličky slovenského internetu, sa volal Národ zlodejov. Bol skeptickým pohľadom na naše slovenské hranice etiky a zlodejiny, ktorých zárodky sa rodia pri ťahákoch a jazdení MHD načierno.

Dnes bojujeme jeden veľký hodnotový boj. Pravidelné zverejňovanie káuz o rozkrádaní takmer všetkého nás vedie k zúfalstvu.  Ak ale máme proti tomu niečo urobiť, aktivity ubúda. Oveľa horšie však je, ak urobíme niečo, čím dáme rozkrádaniu pečiatku normálnosti.

Raper Ego je obvinený z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Byť trochu poetickí, povieme, že ide o náš majetok, o naše životy. Kauza piešťanského CT by nemala byť zabudnutá, pretože rozkrádanie zdravotníctva je tanec nad hrobmi. Nad hrobmi starých rodičov, mladých ľudí aj detí. Bohužiaľ som tých detských hrobov videla už dosť. A zúfalé matky sa pýtajú, či by ich deti neboli ešte tu, keby sa im dostalo lepšej zdravotnej starostlivosti.

Krátka pamäť a prekrútená tolerancia

Ako hostí vedia školy pozvať kadekoho. Veď aj V. Mečiar bol nedávno na jednej fakulte. Dnes zase bude hviezdou akcie základnej umeleckej školy Ego. To, že je súkromná, nie je podstatné, pretože tu nejde o financovanie ale o hodnoty. A tak veľký galavečer vyvrcholí aj pred očami stoviek detí a mládeže vystúpením človeka, ktorého mohli vidieť v správach v úplne inom kontexte ako je hudobný.

Nikto to nechce zakázať, samozrejme. Ale ako to, že to ľudia považujú za normálne? Billboardy aj  stovky zdieľaní v online. Čo potom v budúcností od detí a mladých budeme chcieť?

My sme totiž naučení neriešiť. Možno stačí, že je niekto šik a už je to v pohode, čojaviem…Ale nie je to normálne. Ide o nás všetkých. O zdravie ľudí aj krajiny.  V Prešove máme okrem iných  14-ročného chlapca, ktorý má ťažkú formu rakoviny. Nemôže si byť úplne istý, či sa mu dostane naozaj stopercentnej starostlivosti v systéme, ktorý sa bohužiaľ tak rozkráda. Možno chodil na tú istú ZUŠku, možno je to niečí spolužiak, možno super tancoval, alebo kreslil. Nejde o túto jednu akciu, ide o oveľa viac. Prestať sa tváriť, že sa nič nedeje a tlapkať šik ľuďom po pleci..lebo tak si kopeme hrob.

Meno školy neuvádzam, lebo nie je podstatné. Je to len jeden z príkladov spoločenskej amnézie. O diskusiu som sa pokúsila, ale druhá strana o ňu nemala záujem.

Prajem všetkým talentovaným deťom zdravie a pohodu. Aj úspechy. Ale verím, že je na Slovensku dosť iných hviezd a hudobníkov, ktorí sa nevezú v jednej z najnechutnejších zdravotníckych káuz. Rodičia aj pedagógovia by sa nemali tváriť, že sa nič nestalo, lebo jedného dňa na to môžu doplatiť aj ich deti.

Ak chceme, aby fungovali poriadne naše súdy, musíme byť najprv oveľa náročnejší na naše úsudky. Až potom tu budeme slušne žiť.

Teraz najčítanejšie