Denník N

Keď sa R. Kaliňák opäť raz k niečomu nepriznal

Minister vnútra zamlčal dôležitú informáciu, ktorá zámenu budov pre klientské centrum v Martine stavia do iného svetla.

Dva mesiace dozadu musel minister vnútra Robert Kaliňák vysvetľovať zámenu budov medzi ministerstvom vnútra a firmou blízkou Počiatkovmu advokátovi Martinovi Čižmárikovi. O prípade sa napísalo niekoľko článkov, keďže sa objavili pochybnosti, či táto zámena s cieľom nájsť pre klientské centrum v Martine vhodné priestory bola pre štát výhodná. Rezort vnútra zaplatil za dve nezrekonštruované výrobné haly 3,9 milióna eur. Či už je to cena výhodná alebo nevýhodná, je takmer isté, že predávajúca firma BADUCCI Invest na biznise zarobila. Inak by pre ňu transakcia nedávala zmysel. Je v tomto kontexte dôležité vedieť, či má minister R. Kaliňák s predávajúcim bližší vzťah, ktorý mohol hrať rolu v rozhodovaní umiestniť klientské centrum práve do výrobných hál bývalej martinskej tlačiarne? Je. A poznajú sa R. Kaliňák s M. Čižmárikom?

M. Čižmárik je pre Ministerstvo vnútra, aj pre štát všeobecne, známa firma. Jeho advokátska kancelária BADUCCI Legal v minulosti zastupovala Ministerstvo dopravy v kauze Tipos, v ktorej štát prišiel o milióny eur, ktoré sa minister rozhodol poslať schránkovej firme na základe neprávoplatného rozhodnutia súdu. Podľa centrálneho registra zmlúv BADUCCI Legal poskytuje služby štátnej pošte, Ministerstvu zdravotníctva, či Vojenským zdravotníckym zariadeniam. V rezorte vnútra poskytuje BADUCCI Legal právne služby Nemocnici sv. Michala. BADUCCI Consult v roku 2011 uzavrela zmluvy na poradenské služby pre bratislavskú Univerzitnú nemocnicu za vyše 200 tisíc eur. Posledná menovaná firma bola jediným akcionárom spoločnosti BADUCCI Invest, od ktorej ministerstvo vnútra kúpilo spomínané výrobné haly – ešte predtým, ako ju jej majitelia dali do likvidácie. M. Čižmárik je predsedom predstavenstva Consult-u. A okrem iného ako advokát zastupoval na súde kamaráta R. Kaliňáka – exministra dopravy Jána Počiatka v spore s Martinom Daňom.

No nielen to. R. Kaliňák kúpil v máji 2014 garáž v bytovke na Sklenárskej ulici, v ktorej minister býva. Že sa tak stalo, vieme aj z jeho majetkového priznania. No neuvádza s v ňom, že ju kúpil práve od M. Čižmárika. To vieme z histórie zápisov na liste vlastníctva, na ktorom je garáž zapísaná a ktorú sme získali z katastra nehnuteľnéstí.

Pravdepobnosť, že sa títo dvaja páni osobne poznajú, je blízka 100 percentám. Keď sa však o zámene v Martine písalo a hovorilo, minister to opäť raz dal “na Kaliňáka” a bližší vzťah s M. Čižmárikom nepriznal. Chceli sme vedieť, či nielen ich vzťah, ale aj uvedená kúpa garáže nemohla predstavovať dôvod, pre ktorý by sa minister mohol M. Čižmárikovi cítiť zaviazaný – napríklad keby garáž kúpil za bagateľ. Riaditeľ tlačového odboru Ministerstva vnútra Ivan Netík však na naše otázky ohľadom kúpy garáže nereagoval, rovnako ako M. Čižmárik. Vlastne by sme R. Kaliňákovi mali byť vďační. Lebo vďaka tomuto prípadu, či kauze Bašternák je nad slnko jasné, že inštitút majetkových priznaní treba prerobiť tak, že sa vďaka nim dozvieme o všetkých vzťahoch verejných funkcionárov, ktoré môžu mať vplyv na ich rozhodovanie. A keď niektoré z týchto vzťahov zataja, bude im reálne hroziť tvrdý postih. Kedy dostatočné množstvo politikov pochopí, že toto je téma, ktorej by sa mali venovať, však jasné nie je.  

 

 

 

 

Martin Turček, Nadácia Zastavme korupciu 

 

Chceš nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podpor Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci!

Teraz najčítanejšie