Denník N

Keď sa u Košičana pýcha s hanbou stretá.

Pri tak skvelej akcii akou je Biela noc, ale aj blamáži, v podobe rozkopaných ciest, košickí mestskí policajti zlyhávajú.

Bielu Noc, zaujímavý umelecký projekt, ktorý z Košíc vytvára galériu rôznych foriem súčasného umenia som nevynechala takmer ani raz, počas jej šesťročnej histórie. Nebudem sa tu siahodlho rozpisovať o svojich kultúrnych zážitkoch. Som v týchto záležitostiach laik, ktorý inštalácie vníma pocitovo. Kajúcne podotýkam, že nie všetkým celkom rozumiem, z mnohých, ak nie väčšiny mi však padá sánka a som z nich nadšená.

No priznávam, že na Bielu Noc chodím rada aj z iných dôvodov, než je kochanie, či rozdumovanie nad umeleckými dielami. Takých, čisto košických.

Stretávam na nej kopec známych, ktorých som nevidela ani nepamätám. Prehodíme pár slov, povymieňame novinky, zasmejeme sa.

V mase ľudí z celého mesta zachytávam rôzne ,,sídliskové špecifiká“ a spokojne si pri kráčaní centrom Košíc, opätovne uvedomujem, aké rôzne komunity u nás žijú.

Nielen z našich domácich revírov. V uliciach počuť maďarčinu, rómštinu, ukrajinčinu, španielčinu, vietnamčinu a mnoho ďalších, zahraničných rečí.

Táto vrava ma vždy napĺňa radosťou z toho, ako príjemne a nekonfliktne sa dá v našom meste fungovať.

Až na malé detaily, ktoré vedia príjemný pocit, ak nie pokaziť, tak aspoň na chvíľu poriadne rozladiť. Počas tejto Bielej Noci som si nie prvýkrát kládla otázky: ,,Čo robia mestskí policajti? Kde sú?“ Mesto plné mládeže, rodín s deťmi a v meste som nevidela ani jedného, kto by dozeral na bezpečnosť a poriadok. Opakovane som sa na to v duchu pýtala hlavne na Dominikánskom námestí, kde nebol ani jediný uniformovaný človek, ktorý by kontroloval mládež. Nie málo 15, 16, či 17-ročných ,,šrácov“ a ,,čají“ sa tam opitých potulovalo s fľašou alkoholu v rukách. Nechcem tu morálne kázať, ale je to v poriadku? Nikomu v meste kultúry, športu a bárs čoho všetkého, to nevadí?

Nechcem však našich mestských policajtov obviňovať z toho, že sú úplne neviditeľní. Pri takej rekonštrukcii električkových tratí, počas ktorej boli Košice rozbité a každú chvíľu sa menilo dopravné značenie, striehli pomaly z každého rohu. Nie že by aktívne pomáhali motoristom s navigáciou, ale usilovne vyberali pokuty za zlé odbočenie doprava, doľava, či iné prehrešky. Obzvlášť trápne som sa cítila, keď som videla, ako takýmto spôsobom ,,pomáhali“ motoristom s nie košickými poznávacími značkami. Keď domáci mestom blúdili a často neúmyselne zabočili tam, kde nemali, ako sa museli trápiť tí, čo do Košíc prišli len na návštevu?

Uznávam, že je menej namáhavé a z pohľadu mestskej kasy lukratívnejšie vyberať pokuty od vodičov, než sa naťahovať s opitými faganmi a provokatérmi. Alebo prechádzať sa v dave, či nebodaj porozprávať s ľuďmi v uliciach a dať im pocit bezpečia a istoty. No ale čo už, veď v Košiciach zatiaľ dobré mesto asi nemôže slúžiť všetkým ľuďom.

Mimochodom, Biela Noc bude tento víkend prvýkrát aj v Bratislave. Dúfam, že som poslednými riadkami od nej nikoho neodradila. Až napriek niektorým tunajším špecifikám, je to dobrá akcia, na ktorú odporúčam ísť.

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Alena Bašistová

Poslankyňa Národnej rady SR, predsedníčka Výboru NR SR pre sociálne veci, vysokoškolská pedagogička.