Denník N

Keď sa vám práca dostane pod kožu. Švédska firma sa rozhodla očipovať svojich zamestnancov

Pred pár týždňami som napísal článok o tom, ako si v dnešnej dobe môžeme premietať obrazovku z nášho smartfónu na ruku a používať ju ako touchscreen.

Nedávno som narazil na článok, kde sa píše o švédskej firme Epicenter sídliacej v Štokholme, ktorá umožnila svojím zamestnancom voperovať čip pod kožu, ktorý môžu používať namiesto prístupových kariet. Využívať ju však môžu aj na používanie firemných tlačiarní a v budúcnosti počítajú s využitím v jedálni, kde si zamestnanci budú môcť označiť obed či zaplatiť si kávu vo firemnej kaviarni.

Implantovaný čip funguje na podobnom princípe ako bežné karty, až na to, že k strojčeku na dverách zamestnanci neprikladajú karty, ale svoje ruky. Medzi výhody patrí to, že svoju „prístupovú kartu“ nikdy nestratia a nemusia si pamätať heslá či prístupové kódy.

Využitie čipov je široké. Na čip tiež môžu byť uložené rôzne dôverné informácie, ku ktorým nemá prístup nik iný. A čo tak elektronická vizitka, ktorú si majiteľ čipu môže načítať na ktoromkoľvek elektrickom zariadení?

Čip, ktorý využíva RFID (rádiofrekvenčnú identifikáciu) sa však stretol aj s nepochopením. Niektorí zamestnanci sa domnievajú, že čipy môžu byť ovládané na diaľku a nemusia ich mať pod kontrolou len oni.

Švédska firma sa rozhodla pre takýto krok aby poukázala na výhody a možnosti, ktoré táto technológia ponúka predtým, ako sa rozhodnú používať čipy nadnárodné spoločnosti ako Google, Facebook či vlády jednotlivých krajín kvôli daňovým povinnostiam alebo zdravotnej starostlivosti.

“V dnešnej dobe sme s technológiu v neustálej interakcii. Je mätúce pamätať si všetky tie heslá a pin kódy. Nebol by jednoduchší obyčajný dotyk ruky? To je skutočne intuitívne.”, uviedol jeden zo zamestnancov.

Platenie dotykom ruky, či kontrolovať si svoj zdravotný stav vďaka čipu znie zaujímavo, otázne je, do akej miery bude túto skutočnosť akceptovať spoločnosť.

Teraz najčítanejšie