Denník N

Keď si vás vezme predseda strany bok po boku, asi to zdravotníctvo bude fakt priorita

Tím SaS pre zdravotnictvo
Tím SaS pre zdravotnictvo

Zdravotníctvo, školstvo, sociálny systém, reforma financií, to sú pre SaS priority. Priority sa poznajú podľa toho, že je to agenda s podporou najvyšších.

Hovoril mi jeden môj priateľ, že veľmi oceňuje, že si Richard Sulík vzal zdravotníctvo ako zásadný bod politickej práce. Vraj sa to, že zdravotníctvo je zásadným bodom pre SaS, pozná podľa toho, že predseda strany predsedá tímu pre zdravotníctvo. Vraj sa tak pozná dôležitosť témy pre stranu. Vraj sa to pozná podľa skutkov najvyšších.

Viac ako pol roka pozorujem trápenie ministra Druckera pri presadzovaní opatrení krízového manažéra po vláde Smeru v rokoch 2012-2016.Po období vlády jednej strany nad zdravotníctvom si musel Smer sám na seba najať krízového manažéra.

Medzičasom predseda vlády dvakrát zdusil a strápnil dvoch najvyšších predstaviteľov štátneho socialistického zdravotníctva. Okrem iných „skvelých“ a  „podporných“ slov, verejne potupil ozdravný plán poisťovne.

Sedím na stretnutí tímu SaS pre zdravotníctvo, predseda strany sa pýta na praktické fungovanie práve v ten deň riešenej oblasti. Exminister Rudolf Zajac vysvetľuje, ako to zamýšľali oni v reformných zákonoch roku 2004, ktoré platia dodnes. Kladiem upresňujúce otázky, aby som mohol našu debatu preložiť do formulácii, ktorým bude rozumieť aj priemerný stredoškolák.

Medzičasom minister Drucker vypúšťa opatrné balóniky opatrení. Vyskúšal navrhnúť oddĺženie nemocníc. Pokus sa nezadaril, materiál stiahol okamžite z rokovania vlády. V dymovej clone aktuálnej vládnej krízy budúcnosť oddĺženia nevidno.

V tíme pre zdravotníctvo všetky „dobré nápady“ okamžite zvažuje kolega, profík na financie, poistný systém, ekonomické opatrenia. Ja ako lekárnik vidím kopu vecí príliš idealisticky, umravní môj vzletný pohľad do mantinelov poistnej matematiky. Spoločne sa zhodneme na funkčnom riešení.

Odborné spoločnosti nevydali ani hláska pri Druckerových nápadoch na riešenie pohotovostí či urgentov.  Keď prišiel Drucker s nápadom riešiť Zdravotnícku univerzitu, až potom zareagoval rektor UK, že sa mu to ale vôbec ale vôbec nepáči.

Predminule na tíme sedeli ľudia – autori eHealhu. Popočúvali sme koncepty, možnosti riešení, stav rozpracovnanosti. Minule sme mali ako hosťa chlapíka, ktorý denno-denne pracuje s DRG, ktoré je hitom budúcich platobných mechanizmov slovenského zdravotníctva. Popočúvali sme koncepty, možnosti riešení, stav rozpracovnanosti. Absolvovali sme niekoľko facepalmov, že aj na Enterpraise by závideli.

Keď sme sa v téme SaS rozprávali o minimálnej sieti, o dostupnosti zdravotnej starostlivosti, nerozhodli sme, že tu a hentam proste musí byť urgent a tamto zas nemosnica ná zmysel. Naopak, do návrhov opatrení sa dostalo: „Profíci predložia návrh parametrov a k nim oponentúru pre trvalo udržateľný manažment minimálnej siete a pre  manažment optimálnej siete s optimálnou dostupnosťou.“

Po tom, ako sa práca tímu SaS pre zdravotníctvo rozbehla, predseda strany sa stiahol s každotýždenných stretnutí. Už nie je problém pokračovať tak, aby pripravovaný program SaS pre zdravotníctvo bol v súlade so charakterom strany a mal tak podporu ostatných predstaviteľov SaS.

Pred pár dňami predložil minister Drucker komplexný balík noviel zdravotníckych zákonov.  Človek by čakal, že to v strane predjednali, vyjasnili si čo sú pre stranu Smer priority.  Že minister Drucker predkladá návrhy v súlade so straníckym programom, ktorý podporuje strana Smer ako celok.

Ministerstvo financií, kompletne v rukách Smeru, vydalo pripomienku k návrhu ministra zdravotníctva za Smer, v ktorej zásadne nesúhlasí s garantovaním platov lekárov formou zákona.

Onedlho budeme v tíme SaS pre zdravotníctvo pripravovať pracovnú verziu zdravotníckeho programu SaS. Budeme vysvetľovať členom predsedníctva strany, budeme obhajovať pred predsedom strany, diskutovať po regiónoch s členmi strany a Priateľmi slobody naše návrhy riešení, ktoré prinesieme.

Budeme to robiť s istotou, že po tom, ako sa raz na programe SaS pre zdravotníctvo zhodneme, bude každého z nás podporovať a za každým z nás bude stáť predsedníctvo a aj sám predseda SaS.

Pretože zdravotníctvo, školstvo, sociálny systém, reforma financií, to sú pre SaS priority. Priority sa poznajú podľa toho, že je to agenda s podporou najvyšších.

Priznám sa, že je mi občas pána Druckera ľudsky ľúto. Na bojisku o to, ktorý  mrchožrút sa viac a častejšie napasie na daniach a eurofondoch, stojí ako taký osamelý kôl v plote. A keď na seba upozorní aktivitou, tak ho tie psi akorát tak…

Autor je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]