Denník N

Keď tichá privatizácia nemocníc zaklope s výzvou: „Zaplať za výkony!“

Tím SaS pre zdravotnictvo
Tím SaS pre zdravotnictvo

V momente, keď prebieha tichá privatizácia za nejasných podmienok, v momente, keď sú netransparentne dohadované podmienky úhrad, tak vzniká skutočný problém dlhodobej poprivatizačnej udržateľnosti prevádzky takýchto zariadení.

Ja som sa už dávnejšie vyjadril, že pre mňa ako človeka, ktorý má riešiť pravidlá pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti je úplne jedno, absolútne ľahostajné, akú právnu formu, aké je vlastníctvo poskytovateľa.

Článok nadväzuje na tlačovú konferenciu:

Pre mňa sú zásadné dve veci:

1. splnenie materiálno-personálno-technických podmienok pre poskytovanie daných výkonov
2. marža za výkony rovnaká vzhľadom na bod 1.

A tu sa dostávam presne na pôdu témy tej tlačovej besedy.

Královská úhrada so spätným bonusom?

V momente, keď prebieha tichá privatizácia za nejasných podmienok, v momente, keď sú netransparentne dohadované podmienky úhrad, tak vzniká skutočný problém dlhodobej poprivatizačnej udržateľnosti prevádzky takýchto zariadení.

Veď ste počuli, aké „zisky“ tie nemocnice generujú! Ako je to možné? Aké sú tam dohodnuté úhradové zmluvy? Potom samozrejme, že takéto „priateľsky privatizované“ zariadenia dokážu na úkor zvyšku siete poskytovať pohodlnejšie zdravotné služby.

Naozaj sa nechcem od skúsených ekonomických analytikov dozvedieť, že zistili ako sa z vysokých úhrad poisťovne spriateleným  poskytovateľom hradí rozširovanie siete jedného majiteľa.

Skúsenosti s Ančami a kockármi a medicagrupáčmi už máme.

Nie sme aj v prípade týchto nemocníc zas v priestore Kaliňákovej nemocnice sv. Michala, kde VšZP platí dvojnásobné sumy za rovnaké výkony ako iným nemocniciam?

A čo potom keď príde deň a nastavia sa normálne podmienky výkonom normálnej politiky založenej na otvorených dátach, liberálnom prístupe k poskytovateľom? Vyhlásia, že sme im vzali peniaze, na ktoré mali nárok na úkor ostatných poskytovateľov?

Rozdeľuj a panuj

Druhý problém je, že pri náraste koncentrácie sa regulátor dostáva do problematického postavenia. Začína byť vydierateľný poskytovateľmi. Namiesto toho, aby regulátor – štát – určoval, musí sa podrobiť tlaku finančných skupín.

Preto, čo zaznelo v tej tlačovke, mám ako jeden bod pri jednaní v tíme SaS pre zdravotníctvo neustále na pamäti – udržiavanie vysokej pestrosti prevádzkovateľov a majiteľov.

A nie preto, že som pôvodným povolaním lekárnik a 250 lekárni Dr.Max stúpa na otlaky konkurencii samostatných lekárnikov.  (Moje názory na pozitívnu úlohu sietí lekární sú dlhodobo známe.) Ale preto, že viem, ako sa v prostredí vysokej koncentrácie komplikovane vyjednáva v mene pacientov.

Skutočne je mi jedno, kto to vlastní a kto si nechá od poisťovne preplácať výkony. Keď splní materiálno-personálno-technické podmienky a úhrada je absolútne rovnaká pre kohokoľvek  a súčasne úhrada obsahuje zmysluplný zisk.

Zmysluplný pre prevádzkovateľa vôbec živiť sa zdravotníckou profesiou a zmysluplný pre štát, aby bolo dosť peňazí na solidárny zdravotný systém. Zmysluplný udržiavajúci dynamickú rovnováhu hráčov v zdravotníctve.

Podmienky nastavené režimom Róberta Fica také nie sú.

Autor je členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]