Denník N

Keď to študenti vezmú do vlastných rúk: „Chceme motivovať a šíriť inšpiratívne myšlienky.“

Stačí, že sa dá dokopy šesť študentov – a výsledkom je celoslovenská konferencia. 22. októbra sa v Banskej Bystrici uskutoční TEDxYouth@BB, akcia s myšlienkami hodnými šírenia.

My študenti nie sme iba pasívni. Je čoraz viac dôkazov, že aj mladým ľuďom záleží na tom, čo sa v ich okolí, na Slovensku, prípadne vo svete deje. Jedným z nich sme aj my: šesť študentov, ktorí sa rozhodli vziať to do vlastných rúk a čosi vytvoriť.

Čo je to TED a TEDx?

Na úvod by bolo dobré povedať, čo to TED vlastne je. Ide o celosvetovú neziskovú organizáciu, ktorej cieľom je podporiť a nechať odznieť „myšlienky hodné šírenia“. Prvá konferencia pod hlavičkou TED-u sa uskutočnila v roku 1984 v Kalifornii, a odvtedy sa tieto akcie rozrástli po celom svete, avšak už v organizáciou uvoľnenom formáte TEDx. Dnes ich nájdeme v mnohých štátoch, napríklad v Anglicku, Tanzánii či v Brazílii. Na konferenciu bývajú pozvaní inšpiratívni, úspešní ľudia, aby šírili svoje myšlienky a odovzdali ich širšej verejnosti. Súčasťou TEDx je pestrý program, ktorý zahŕňa vystúpenia rečníkov, interaktívne workshopy, afterparty, priestor pre prezentáciu a taktiež spájanie a vzájomné zoznamovanie aktívnych iniciatívnych ľudí.

Takáto akcia, oficiálne licencovaná TED-om, mala už niekoľko zastúpení aj na Slovensku, a za necelý mesiac zavíta práve do Banskej Bystrice. Prívlastok Youth svietiaci v názve konferencie značí, že je venovaná mladým a študentom.

Inšpirovaní videami

Mnohé z konferencií po celom svete sú nahrávané a zavesené na youtube či na iné sociálne siete. Sú tak ľahko prístupné veľkému spektru ľudí. Skutočne však spĺňajú svoj význam – inšpirovať. Inšpirácia totiž viedla k vytvoreniu banskobystrického TEDxYouth.

Všetko sa začalo pozeraním TED-talkov. „Zúčastnili sme sa tiež podujatí vo väčších slovenských mestách, ako TEDx@Košice či TEDxYouth@Bratislava. Skladačka sa dávala dokopy – presne niečo také nám v Bystrici chýbalo,“ hovorí Sonja, študentka a organizátorka v jednej osobe. Rozhodli sa preto akciu vytvoriť a oslovili niekoľkých študentov. Potom sa už tím (v zložení: Maroš Grego, Sonja Nováková, Matej Čerman, Radoslav Bezák, Dominika Geregová a moja maličkosť) pustil do vybavovania, vymýšľania a organizovania.

Šedá hmota

Každý TEDx má svoju myšlienku, ktorá predstavuje tému konferencie. Téma nemusí byť jednoznačná alebo priama, mala by však vystihovať priebeh a dej akcie. My sme si zvolili „Grey matters“, čo si každý môže vysvetliť po svojom. Nech sa na to pozrieme z akéhokoľvek pohľadu, fyzikálneho, biologického, prípadne aj psychologického, dá sa povedať, že všetko je sivé – ani čierne, ani biele. Sivá môže znamenať hmotu, mozgové šedé bunky, pohľad na svet… jednoducho veľké množstvo vecí. Skvelé na tom je, že každý človek si v tom nájde svoj vlastný význam.

Plný rečí

Nevyhnutnou súčasťou konferencie sú vystúpenia rečníkov. Na bystrickom TEDxYouth ich prehovorí desať. Medzi nimi nebude chýbať ani majster sveta z Pekingu a olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth, mladá úspešná výskumníčka onkologických ochorení Emília Petríková, či fotograf a reportér Tomáš Forró.

„Akciou chceme posunúť ďalej myšlienky hodné šírenia, motivovať mladých ľudí, že má zmysel tvoriť a venovať pozornosť vlastnému okoliu,“ tvrdí Sonja. Aj ciele konferencie sú jasné: „Radi by sme sprostredkovali návštevníkom to najlepšie zo slovenskej súčasnosti – inšpiratívne reči úspešných Slovákov, ich nápady, príbehy a skúsenosti,“ hovorí Matej.

Okrem talkov si pri prihlasovaní návštevníci vyberú jeden zo šiestich pripravovaných workshopov širokej palety tém: od jógy, harmónie tela a ducha, až po idey rodiaceho sa start-up-u.

Konferencia sa uskutoční 22. októbra v priestoroch Divadla Štúdio tanca. Je sa skutočne na čo tešiť a my, ako organizátori, dúfame, že z konferencie každý odíde s hlavou plnou nových myšlienok a nezabudnuteľných zážitkov.

 

Teraz najčítanejšie

Valentína Sedileková

Som 17-ročná študentka gymnázia v Banskej Bystrici. Milujem šport, prírodu a písanie a rada by som sa venovala profesionálnej žurnalistike. Baví ma história, práca s ľuďmi i dobrovoľníctvo. Zaujímam sa o súčasné dianie vo svete. Chcela by som svoje myšlienky, postrehy a názory vysloviť verejne, napriek tomu, že s nimi nemusia všetci súhlasiť.