Denník N

Kedy, ak nie teraz, by si mali pracujúci Slováci žiadať vyššie mzdy?

Zamestnanci automobilky Volkswagen Slovensko ohlásili, že v utorok 20. júna od 6,00 hodiny vstupujú do ostrého, časovo neobmedzeného, štrajku. Štrajk podpisom podporilo skoro 9 tisíc zamestnancov z celkového počtu viac ako 12 tisíc pracovníkov. Žiadajú si vyššie mzdy o 16%, čo je pre vedenie automobilky neprijateľné. Požiadavky zamestnancov však reagujú na historicky najlepšie hospodárske výsledky podniku, tiež aj na celkový vývoj na pracovnom trhu na Slovensku.

Práve títo žiadajú vyššie mzdy? A čo potom ostatní?

Odborári hovoria, že svojimi požiadavkami chcú pomôcť aj ďalším pracovníkom v iných firmách aj v iných oblastiach. Je pravdou, že zamestnanci spoločnosti VW Slovensko majú vyššie platy ako kolegovia v iných automobilkách. Dosiahnutie týchto vyšších platov sa však odvíja od viacerých atribútov. Medzi najdôležitejšie patrí stopercentná dochádzka a veľmi významné pre výšku mzdy je, či ste „kmeňový“ zamestnanec.

Ešte nikdy sa o platoch nevyjednávalo tak dobre ako teraz. Firmám totiž chýbajú skúsení ľudia. Po prvýkrát v histórii Slovenska chýbajú na trhu práce pracovné sily a zamestnanci si to uvedomujú. Majú jedinečnú šancu žiadať o nárast miezd. Preč sú časy, kedy zamestnávateľ povedal uchádzačovi o prácu: „Nepáči sa ti? Môžeš ísť, za tebou čakajú ďalší dvadsiati“. Ústredie práce evidovalo ku koncu apríla t. r. až 50 173 voľných pracovných miest. V skutočnosti je potreba ešte vyššia. Len automobilky tvrdia, že im chýba 14 000 ľudí. Ľudia s potrebným vzdelaním a praxou sa minuli. Mnohí skúsení ľudia odišli do zahraničia alebo každý týždeň tam odchádzajú za prácou.  V roku 2016 zo Slovenska krátkodobo migrovalo za prácou do zahraničia zhruba 160 tisíc ľudí. Najčastejšie to boli ľudia vo veku 25 až 34 rokov s učňovským vzdelaním z Prešovského kraja. Nebolo však dobrou správou, že za prácou odchádzalo viac ľudí s ukončeným stredným odborným vzdelaním aj vo veku 35 až 54 rokov. Bolo ich viac než 74  tisíc. Odišli za lepšími platmi. Presne títo ľudia nám chýbajú na našom pracovnom trhu.

Fico so Žigom hrajú na obidve strany

Na stranu vedenia automobilky sa pridal minister hospodárstva Žiga. Naopak, premiér Fico vyhlásil, že stojí pri zamestnancoch a že ich požiadavku považuje za oprávnenú. Vyvážené.

Avšak, predseda vlády zabúda na to, že nielen zamestnávatelia majú povinnosti voči svojim zamestnancom v časoch vynikajúcich výsledkov podnikov. Aj štát má v časoch najlepšieho hospodárskeho rastu prijímať opatrenia, ktoré prispejú k vyšším čistým príjmom. Premiér v súčasnosti rád hovorí o skvelej výkonnostnej ekonomike, o hospodárskom raste, o vynikajúcom výbere daní, o historicky najnižšom deficite. Avšak z makročísel sa ľudia nenajedia – to sú jeho slová. Osoh z prosperovania krajiny by mali v prvom rade pocítiť ľudia. Vláda by mala konečne prijať opatrenia, o ktoré zamestnávatelia žiadajú už dávno. Sú to daňovo-odvodové úľavy, zlepšenie podnikateľského prostredia, zníženie byrokracie a zníženie administratívnej záťaže. A tiež vláda by mala prijať rôzne opatrenia v prospech pracujúcich občanov. Čistý príjem by sa  pracujúcim zvýšil napríklad aj pri zvýšení odpočítateľnej položky. Ďalším takým nástrojom by bolo zvýšenie výšky daňového bonusu na deti a tiež zavedenie jeho progresu podľa počtu detí. Tento návrh sme za hnutie OĽaNO-NOVA predložili na júnovej schôdzi parlamentu, avšak nebol prijatý, keďže šlo o opozičný návrh. Škoda.

A sú tu ďalšie a ďalšie opatrenia. Avšak tzv. sociálna vláda je skôr antisociálna a robí skôr protizamestnaneckú politiku.

Slováci sú pracovití, odvádzajú kvalitnú prácu a k zamestnávateľovi boli doteraz lojálni aj za nižšie mzdy. Teraz si nežiadajú mzdy ako v Nemecku. Žiadajú si VYŠŠIE mzdy ako doteraz.  V dobrých, úrodných rokoch chcú vyššie mzdy.  Kedy, ak nie teraz? Držím im palce.

Štrajkujúci pozývajú aj politikov. Pôjdem.

 

Teraz najčítanejšie