Denník N

Kĺbna výživa nefunguje, liečivé rastliny neliečia

Ak niečo nie je liekom, nemôžeme sa čudovať, ak to nelieči. Alebo sa vám to zdá byť prekvapivé?

Obvyklým liekom na artritídu a s ňou spojené bolesti kĺbov sú takzvané nesteroidné protizápalové látky ako ibuprofén, naproxén, diclofenak a mnoho ďalších. Ich účinok je spojený s mnohými vedľajšími účinkami a teda nie sú ideálnym liekom na dlhodobú terapiu. Artritída je dlhodobý problém, vyžaduje dlhodobé liečenia. Ak nie priamo vyliečenia, tak aspoň zmiernenie príznakov, ako sú stuhnuté kĺby a bolesť.  Z túžby a nádeje sa tak zrodili  potravinové doplnky kĺbnej výživy.

Doplnky výživy, zaradené do skupiny kĺbnych prípravkov s obsahom glucosaminu a chondroitinu tieto nedľajšie účinky nemajú. No po analýze viacerých štúdii, ktorú uverejnil British Medical Journal sa ukazuje,  že v porovnaní s placébom ten účinok nie je väčší:

The latest analysis is from the British journal BMJ (online, Sept. 16, 2010). Investigators reviewed 10 studies that covered 3,800 subjects. They concluded, „Compared with placebo, glucosamine, chondroitin, and their combination do not reduce joint pain or have an impact on narrowing of joint space.“

This comes on the heels of a Norwegian study that investigated the benefits of glucosamine for lower back pain due to spinal osteoarthritis (Journal of the American Medical Association, July 7, 2010). Six months of glucosamine was no more helpful than placebo in that study either.

Zdroj: Arthritis Supplements Don’t Work – The People’s Pharmacy®

Viete, potravinové doplnky sa preto nevolajú liekmi, že sú len doplnkami výživy. Aby sa niečo volalo liekom a mohli sme povedať, že to lieči, je potrebné, aby to daná látka dokázala.

Tradícia nie je vedeckým dôkazom

Slovo liečenie zásadným spôsobom zneužíva. Je dôležité, aby sme pristupovali veľmi kriticky k jeho používaniu.  Nádej a túžba sú mocné čarodejky. Jedným z ich nástrojov je zmätenie pojmov. Časom si na toto zmätenie zvykneme a zabúdame na skutočný obsah.

V rámci narovnávania obsahu slova liečivý nedávno došlo aj na liečivé rastliny.  Ukázalo sa, že mnoho prípravkov sa skrýva za obsah rastlinných výťažkov, čím sa chcú kvalifikovať za lieky. Tak isto mnoho tradičných (zvykových) rastlín žije zo svojej dávnej liečebnej  slávy. Preto vstupuje v týchto dňoch do praxe posledný diel skladačky sprísnenej európskej legislatívy o liečivých rastlinách.

Bylinky boli odjakživa delené na tie, čo boli oficinálne, teda im boli priznané účinky (a bolo to zdokumentované) a tie, čo mali účinky potvrdené tradovaním. V rámci naprávania obsahu slova liečivý sa neudeje nič iné ako obdoba toho, čo s „pomazánkovým maslom“, „sójovým mliekom“ či „r-umom“. To čo má jasne dokázané účinky bude mať oprávnenie mať názov „liečivá bylina“ a u čoho sa traduje účinnosť dosť dlho (30 respektíve 15 rokov) bude možné za „liečivú bylinu“ prehlásiť jednoduchšou procedúrou s možnosťou vzniesť pochybnosti.

A u čoho sa fakt nepreukázali liečivé účinky v danej indikácii, to sa bude ďalej predávať, ale nebude to mať označenie „liečivá“. Bylinný čaj to bude ako doteraz. Tak ako sójový nápoj a rUM si môže aj dnes ktokoľvek kúpiť. Potravinové doplnky majú tento proces už za sebou.

Prosto, kto chce v reklame a na obale použiť slovo „liek“ a „liečenie“, tak musí dokázať, že predáva naozaj liek.

Ja viem, práve ste vyslovili magickú vetu: Ale mne to pomáha!

Áno, liečenie je hľadanie. A rokmi sme si ako spoločnosť vypracovali metódy, ako nájsť rýchlo ten správny liek a s dostatočným predstihom pred smrťou sa vyliečiť, či aspoň zlepšiť kvalitu zostávajúceho života. Veľkú úlohu v tom hrá schopnosť liekov po stanovení diagnózy opakovane a predvídateľne liečiť kohokoľvek. Opakovateľnosť a predvídateľnosť urobí z čohokoľvek liek.

A naopak, ak to pomohlo vám, nekvalifikuje to čokoľvek za liek.  Je to prípravok, ktorý konkrétne vám vo vašom konkrétnom prípade pomohol. Skvelé, celá klasická medicína sa teší a hľadá cestu, ako z tejto individuálnej liečby urobiť liečbu štandardnú.  Denno denne sa testuje tisíce doteraz alternatívnych liečebných postupov v snahe urobiť z nich štandardnú liečbu.  Občas sa zadarí, občas sa ukáže, že opakovateľnosť a predvídateľnosť nevieme zabezpečiť.  O prípravkoch kĺbnej výživy mnohý hovoríte, že vám pomáhajú. No ukázalo sa, že neexistuje opakovateľnosť a prevídateľnosť pre kohokoľvek. Takže naozaj nie sú liekom.

Po aplikovaní vedeckých metód na úrovni dnešného poznania tak má čokoľvek šancu postúpiť do vyššieho levelu.  Takto získavajú aj liečivé rastliny aj prípravky kĺbnej výživy aj ostatná alternatívna medicína a aj moje obľúbené placébo  svoje miesto. Svoje presne určené miesto a čas v procese hľadania tej správnej liečby.


Teraz najčítanejšie