Denník N

Kniha Mesto ako metafora ľudskej spletenice charakterov a vzťahov

Nečakajte od knihy nič a vtedy si ju najviac vychutnáte. Aspoň tak nejak to u mňa bolo s knihou Mesto od Deana Koontza. Skúste ju vyhrať v súťaži na blogu.

Popis knihy som prvýkrát len prebehla a keď som po nej o pár týždňov konečne siahla, už som si ani nepamätala, o čom ten popis bol. A tak som ju začala čítať pripravená nechať sa unášať jej dejom bez akýchkoľvek očakávaní.

Kniha Mesto je zvláštna tým, že sa v nej prelínajú rôzne žánre – mystika, krimi, fiktívne pamäte. A to všetko pretkávané udalosťami z USA z šesťdesiatych rokov minulého storočia. A ešte množstvom jazzu, takže ak je tu nejaký fanúšik jazzu, knihu si zrejme o to viac vychutná. Ale Mesto je aj o tom, akí jedineční, ale aj strašní dokážu byť ľudia, a aké krásne, čarovné, ale aj nebezpečné a desivé môže byť mesto.

Príbeh je rozprávaním už starého Jonaha Kirka o svojom detstvo. Ako černošský chlapec s nadaním pre hudbu vyrastal v meste, ktoré síce nie je pomenované, ale ja osobne som z rozprávania cítila New York. Bol synom skvelej matky a nie tak skvelého otca (zrejme trochu autobiografický prvok autora), ktorý sa však v jeho živote zjavil až pár rokov po jeho narodení. A s tým, ako sa objavil, sa začali diať aj podivné veci v živote malého Jonaha.

Zo začiatku som sa obávala, či autor nezájde do sociologických sond, predsa len černošský chlapec a šesťdesiate roky sa k tomu priam ponúkajú. Taktiež sused japonského pôvodu, ktorý bol počas druhej svetovej vojny v americkom internačnom tábore, mohol autora zviesť k snahe o vykupovanie amerického svedomia. Ale autor tieto skutočnosti využil len ako charakterové črty postáv, ktoré tých čŕt mali oveľa viac a dôležité boli komplexne. Sem tam síce zacítiť také Holden-Caulfieldovské postrehy, ale autor to udržal v medziach.

No a k tej mystickosti – nečakajte žiadne vysvetlenie. Je to súčasť príbehu tak, ako sú fantazijné predstavy súčasťou detstva. Prídu a odídu bez vysvetlenia, ale napriek tomu sú dôležitou čiastkou osobnosti, ktorú pomáhali vyformovať. Mystika v Meste je presne taká. Objavuje sa len občas, ale posúva dej. Bez nej by táto kniha bola obyčajná tak, že by kniha zrejme ani nevznikla.

Ak máte záujem knihu vyhrať, vyplňte tento formulár. Ak sa nechcete spoliehať na štastenu, knihu si môžete kúpiť tu. Súťaž prebieha do 27.9.2015. Knihu do súťaže poskytlo nakladateľstvo Albatros Media. Najbližšie mám v poličke dve knihy od Gladwella a pár biznisových kníh, takže sa môžete tešiť na ďalšie súťaže.

Aktualizácia 30.9.2015: Knihu vyhral email do…[email protected]. Gratulujem.

Mesto_V

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.