Denník N

Tieto knihy by sme chceli poslať svojim mladším JA

Opýtala som sa priateľov a známych, ktorú knihu by odporučili svojmu mladšiemu JA. Bola som prekvapená, koľko toho jednoduchý tip na knihu prezradí o človeku.

Toto sú knihy, ktoré by chceli moji priatelia poslať svojim mladším JA. Mali vybrať knihy, ktoré ich ovplyvnili, zmenili im pohľad na niečo, či pomohli v ťažkých situáciách. No ešte radšej by boli, keby sa k nim dostali o pár rokov skôr.

Dominika – poslala inšpirácie od Kunderu

v melonovom cukre kunderaTakto z fleku mi napadajú dve od Kunderu – Směšné lásky Nesnesitelná lehkost bytí. Ďalej V melonóvom cukre. Kundera píše a rozmýšľa ako ja. Vzťahy aj životné situácie rozoberám presne podľa rovnakého vzorca ako on.

A hlavne ukazuje, že staré vzťahové dogmy sú bullshit. Opisuje konanie verných, neverných, sukničkárov, svätuškárov a vysvetľuje z rôznych pohľadov a hlavne nikdy nehodnotí a nikoho neodsudzuje. A v konečnom dôsledku ani čitateľ nemá potrebu postavy hodnotiť. Len prijíma ich konanie ako ľudské a v podstate aj jemu vlastné (aj keď sa k tomu nikto nepriznáva). Takže vlastne Kundera vo mne pochoval mravokárnosť. Aj keď úplne sa to asi nikdy nedá, ale aspoň z podstatnej časti.

Ďalej pre zdravý feministický základ odporúčam Désirée od Selinkovej. A ako univerzálnu pomoc pre všetkých mladých aj starých, ktorí neradi čítajú a zdá sa im, že v živote alebo manželstve tápajú, odporúčam Bariccove TisícdeväťstoHodváb.

Jaroslav – mi povedal o tejto trojici kníh

Márai

Sviece dohárajú, pretože je to koncentrovaná životná múdrosť, ktorú človek nemôže spoznať v mladom veku. Hovorí o hodnote priateľstva v živote. Zvýraznilo mi to tú hodnotu. Ďalej nebezpečenstvo vášne. A dôležitosť vecí, na ktoré človek príde aj bez slov.

Alchymista by mi priniesol skoršie rozpoznanie životnej pravdy, že cesta je cieľ. Tretia kniha, jednoznačne, Kto nepozná lásku.

(pozn. Kto nepozná lásku je vypredaná, neskôr vyšla pod názvom Viera a láska, no i tá je nedostupná.)

Peter – v živote má transformačné knihy

Ako rodený kresťan bolo pre mňa mega zistiť, že sú aj iné systémy viery. Mne uhol pohľadu preformoval Castaneda a jeho prvé dve-tri knihy o šamanizme v Amerike.

Raymond Moody – Život po živote. Lebo to na drevo vysvetľovalo veľmi logicky veci, ktoré presahovali bežné chápanie. Ostatné boli potom učitelia a videá, knihy ma ďalej tak silno neformovali ako tieto.

Andrej – vybral kvalitné knihy na sebarozvoj

vedoma mysel williams

Mark Williams – Mindfulness: Finding peace in a frantic world. V Slovenčine preložené ako Vedomá myseľ. Pretože je to liek na šialenosť dnešnej doby a táto kniha môže byť skvelým úvodom do témy.

Stephen Covey – 7 Habits of highly effective people (v slovenčine 7 návykov skutočne efektívnych ľudí) Lebo je to mapa pre život a budovanie charakteru podľa funkčných, nemenných, univerzálnych princípov.

Marshall Rosenberg – Nenásilná komunikácia, pretože všetci sme majstri v kritike, no čo sa týka súcitu a empatie sme ešte deti :) Podľa seba súdim.

Michal – vzťahy a skutočné hodnoty – jednoducho Malý princ

Malý princ. Dôvod? Lebo tá kniha je skvelý návod, ako vytvárať a upevňovať vzťahy ako také. Súčasne tá kniha pripomína, čo má skutočnú hodnotu a čo má len zdanlivú hodnotu.

Ivka – citlivá duša, citlivá kniha

hypersenzitivni ludia sellinBoli to dlhé roky, počas ktorých som sa trápila pre niektoré z mojich charakterových čŕt. Považovala som ich za nevýhody, za niečo, čo mi sťažuje život, resp. za niečo, prečo sa nehodím do dnešného drsného sveta. Navyše som nepoznala veľa ľudí, ktorí by mi boli z hľadiska týchto čŕt podobní. No vďaka knižke Hypersenzitívni ľudia medzi nami mi padol kameň zo srdca, keď som zistila, že takých ako ja nie je málo a že všetky zdanlivé nevýhody môžu byť v skutočnosti výhodami.

Táto kniha mi pomohla pozrieť sa na samú seba z iného uhla pohľadu a pochopiť niektoré súvislosti môjho ja. Škoda, že som ju neobjavila trochu skôr. Posunula som ju do rúk jednej z mojich spriaznených duší a verím, že aj v týchto rukách bude nápomocná. Aj mne bola táto knižka odporučená od niekoho, kto bol presvedčený, že sa mi zíde – tiež od spriaznenej duše.

Martin – Carnegie aj Hubbard 

carnegie ziskavat priatelovDale Carnegie – Ako si získavať priateľov a pôsobiť na ľudí. Jednoznačne povinné čítanie, ktorým by mal prejsť každý jeden človek – znamená to pokora, úsmev, potvrdenie, radosť a veľa ľudí si uvedomí, že jeho konanie nie je vždy najlepšie a tým si to aj uvedomí ako sa má správať k iným, pokiaľ chce byť vážený.

Ron Hubbard – Scientológia: Základy myslenia. Je to jedna z kníh, ktoré učia ako sa učiť – aký je neuveriteľne dôležitý význam a porozumenie každého jedného slova, ukazuje tak isto, ako funguje ľudská myseľ a prečo máme problémy, ktoré máme. Z čoho vznikajú psychosomatické a aj iné choroby a ako sa im vyhnúť. Tak isto ako neuveriteľne dôležitá je komunikácia.

A akú knihu by som si poslala v stroji času ja?

Nuž a za mňa mám 2 tipy. V prvom rade je to kniha Láska je príbeh od psychológa Sternberga. Vedecký, no krásne opísaný prístup ku láske. Podtitul „nová teória vzťahov“ dáva tušiť silné myšlienky.  A druhá knižka je Cesta od Brandon Bays. Nie je to ale moja top kniha. Dôvod, prečo by som túto knižku posunula svojmu mladšiemu JA, je ten, že som sa pred x rokmi dostala v meditácii „náhodou“ do stavu, ktorý opisuje v tejto knihe. Myslím, že keby som vedela o knihe skôr, vedela by som s tým efektívnejšie pracovať.

styri dohody ruizDobre, dobre, neviem vybrať iba dve knihy! Ďalej je to už spomínaný Alchymista,  v súčasnosti už trochu sprofanovaná kniha, ale inak pohladenie duše a pre mladého človeka je to krásna inšpirácia, aby „hľadal svoj poklad“. Štyri dohody, konkrétne princíp „neberte si nič osobne“ mi ušetril mnoho ťažkých chvíľ. Můj okamžik prozření je príbeh neurologičky, ktorá bola blízko zážitku smrti a ako vedkyňa objavila duchovný rozmer bytia. Naučila ma tým, že sa netreba báť hovoriť o zatiaľ vedecky nevysvetliteľných veciach. A ešte kniha Vyhorenie – autor, benediktínsky mních, poňal syndróm vyhorenia z duchovného hľadiska a objasnil mnoho vecí lepšie ako suché akademické knihy. Keby som ju mala v mladšom veku, dávala by som si viac pozor na pracovný zápal, ktorý môže viesť práve k vyhoreniu. No a už len naozaj jednou vetou: Hľadanie zmyslu života od Viktora Frankla (a celkovo bysom chcela logoterapiu objaviť skôr http://www.logoterapia.sk/ )

A už hádam aj musím skončiť. Zo srdca Vám prajem pokojné a radostné sviatky. A pod stromčekom veľa krásnych kníh. Pretože kníh nikdy nie je dosť :)

Martina.

zdroj obr: martinus.sk, pixabay.com

Teraz najčítanejšie