Denník N

Kodiak: na večne zelenom ostrove Aljašky

Mesto Kodiak je pri mori aj v horách
Mesto Kodiak je pri mori aj v horách

Spomedzi päťdesiatich ľudí na palube lietadla sme snáď jediná skupinka, ktorá nečaká pri batožinovom páse na svoje zbrane. Nemáme maskáče ani ďalekohľady. Vezmeme si svoje príliš turistické kufre a v prenajatom aute odchádzame dažďom do mesta. Tak to vyzerá, keď cestujete do raja poľovníkov, no nie ste poľovník.

Bol som už na viacerých „koncoch sveta“ a všade ma vítalo slnko. Kodiak je iný. Prší tu takmer denne a aj preto si vďaka bujnej vegetácii vyslúžil prívlastok smaragdový ostrov. S rozlohou približne pätiny Slovenska je druhým najväčším ostrovom USA. Má však len 100 kilometrov spevnených ciest a na každých štyroch obyvateľov tu pripadá jeden medveď. Skutočná divočina.

Mapa Kodiaku
Kodiak má iba minimálne množstvo ciest na severovýchode ostrova

Už samotný let bol zážitok. Kombíky, teda lietadlá s jednou polovicou pre pasažierov a druhou polovicou pre náklad, sa dnes vidia málokde. Turistov sem priveľa nechodí, zato nákladu sa posiela až až – lepšieho lososa ako tu vraj nezoženiete. V sezóne je ostrov rajom rybárov a poľovníkov. Kodiak má jeden z najprepracovanejších lovných systémov na svete a napriek poplatkom vo výške niekoľko desiatok tisíc dolárov sa ročne uloví asi 200 medveďov, čo je presne množstvo potrebné na zachovanie prírodnej rovnováhy.

Ostrov v minulosti patril Rusom, dokonca tu istý čas bolo hlavné mesto celej Ruskej Aljašky. Názvy ulíc a pravoslávne chrámy toto obdobie dodnes pripomínajú. Väčšina populácie ostrova žije v meste Kodiak, kde je i niekoľko malých múzeí, letisko a hlavný prístav. Ako pripomenutie toho, že sme v USA, sa na nás usmieva aj Walmart, McDonald´s či sieť Subway. Zvyšok populácie býva v odľahlých dedinkách, kam sa možno dostať jedine vzduchom či po mori. Tak ako na celej Aljaške, autom tu človek ďaleko nezájde a scéne dominujú malé hydroplány.

Dedinka
Malá dedina na Kodiaku

Turistom sa však predsa len oplatí prenajať si auto. Tých pár ciest je vyťažených iba minimálne a šanca vidieť z nich zvieratá je takmer garantovaná. Na Kodiak sa predsa chodí najmä kvôli hojnosti živočíchov. Tulene vás privítajú už v prístave. Jelene sú všade a na konci najdlhšej cesty nájdete aj bizóny. Kráľ miestnych lesov a plání, medveď hnedý kodiak, je popri ľadových medveďoch najväčším na svete. Ostrov je i jedným z najlepších miest na svete na sledovanie migrácie vtákov a veľrýb.

Tulene
Tulene sa usídlili aj v kodiackom prístave

Na Kodiaku vás prekvapí aj aktívny kozmodróm, akvárium, kde sa môžete dotknúť malých morských živočíchov, historický park s obrannými štruktúrami z 2. svetovej vojny či námorná základňa. 95 % ostrova je však panenská príroda, kam sa dostanete len pešo alebo letecky. Na samotkách v strede ničoho je aj niekoľko luxusných hotelov, ktoré sa postarajú o všetky vaše potreby; na cenu sa ale radšej nepýtajte. Drahé je tu i jedlo, no to si odpustiť by bol hriech. Práve vylovené ryby, krab a krevety sú azda najlepšie na svete.

Jedlo
Miestne morské špeciality nepotrebujú komentár

Pri odlete nás na letisku vítalo niekoľko usmiatych poľovníkov. Síce nič neulovili a celý týždeň mokli, tvárili sa však pomerne spokojne. Majú predsa dôvod vrátiť sa! A ten máme aj my. Čerstvému aljašskému krabu s lososom sa vyrovná máločo a keď je to s výhľadom na tulene a veľryby, človeku ani ten dážď neprekáža…

Teraz najčítanejšie

Martin Grančay

Vysokoškolský pedagóg, výskumník, projektový manažér, cestovateľ, sprievodca cestovného ruchu, obdivovateľ leteckej dopravy. Odborne sa venujem teóriám medzinárodného obchodu, gravitačným modelom a ekonomike medzinárodnej civilnej leteckej dopravy. Mám rád Slovensko a ako sprievodca ho predstavujem zahraničným turistom, aby sa sem chceli vrátiť a aby o nás šírili dobré meno. Milujem cestovanie, najlepšie všade tam, kde môžem spoznať nové kultúry. Čím dlhší a komplikovanejší let, tým lepšie. :-)