Denník N

Koh Samui nestráca čaro ani počas jesene!

Počuli ste už o ostrove Koh Samui v Thajsku? Cestovateľom tento čarokrásny kúsok raja na zemi netreba asi špeciálne predstavovať, no možno málo z nich ho navštívilo práve v septembri, kedy sa atmosféra, ale i počasie ostrova mení. Na príťažlivosti to ale tejto destinácii neuberá…

Denný priemer v tomto ročnom období  je 31 stupňov Celzia, pričom najnižšia teplota neklesne pod 25 stupňov Celzia. V skutočnosti je na Koh Samui  z väčšej časti teplé počasie a zvyšok sa klasifikuje ako horúce počasie. Aj keď  býva jeseň na ostrove skôr vlhká, dni bývajú poväčšine spolovice slnečné s prerušovanými dažďami, no sú v teplom počasí a preto odhaľujú svoje jedinečné čaro. Aj keď možno veľa turistov môže táto skutočnosť skôr odradiť, ak sa vyberiete stráviť pobyt  v jednom z hotelov Koh Samui práve na jeseň, určite neoľutujete.

Zažiť tento nádherný ostrov po boku miestnych obyvateľov  môže byť pre vás, ak ste duchom dobrodruh a cestovateľ,  veľkým lákadlom. Obchody sú na ostrove otvorené aj počas daždivých dní a výnimkou nie sú ani miestne atrakcie. Preto je dovolenka počas jesene nielen inteligentnou voľbou, ale aj zárukou, že nestretnete na uliciach veľa turistov a užijete si ostrov v celkom inej atmosfére ako väčšina štandardných letných návštevníkov. A zatiaľ čo ich v lete priťahujú iné civilizačné a lukratívne stimuly, ktorými ostrov do dnešného dňa prešiel, rovnováhu medzi rozvinutou civilizáciou a izolovaným prírodným rajom sa na ostrove podarilo udržať.

 

Nebojte sa Thaa Yai

Koh Samui má tradíciu nazvanú Thaa Yai, čo je každoročná udalosť oslavovaná po celom Thajsku v rôznych časoch a s rôznymi názvami. Pre Koh Samui pripadá táto udalosť na september. Možno túto oslavu ste tento rok nestihli, no aspoň budete mať inšpiráciu takto o rok, prečo ostrov navštíviť. Tradičná oslava spočíva v tom, že sa spájajú rodiny a pripravujú spolu obrovské jedlá, ktoré potom odvezú na sväté miesta, aby zasýtili mníchov a ich predkov. Miestni ľudia veria, že počas Thaa Yai obdobia chodia dva týždne mŕtvi ľudia po ostrove. Preto spolu s rodinami preukazujú ľudia ostrova úctu svojim predkom v podobe pripraveného jedla a tým, že trávia čas so svojou rodinou pri príprave. Mŕtvym dávajú jedlo na drevené paličky, na ktoré pripoja správu. Po týchto dvoch sa ľudia zhromaždia v chrámoch, aby tradičnú slávnosť tohto obdobia ukončili.

Potápanie Snookah pre každého

Thajský záliv je svetoznámou potápačskou destináciou. So svojimi teplými, pokojnými a čistými vodami sa záliv stal jedným z najobľúbenejších potápačských miest na svete. Prichádzajú sem aj nováčikovia, aby sa ponorili a zažili svoje prvé a jedinečné chvíle pod vodou, ktoré Koh Samui ponúka. Zatiaľ čo Scuba potápanie možno nájsť po celom Thajsku, Snookah potápanie je ten najunikátnejší spôsob, ktorý je typický pre zážitok na tomto ostrove! Snookah je ideálny pre tých, ktorí chcú skúsiť skutočné potápanie a preskúmať podmorský svet, ale nechcú investovať čas alebo peniaze, čo sa spája s tradičným potápaním Scuba.  Scuba je síce vyskúšaný a osvedčený spôsob potápania, ktorý obľubujú ľudia vo viac ako 70 krajinách sveta, avšak Snookah štýl potápania je unikátny pre Koh Samui a nenájdete ho nikde inde. Snookah vám umožní ponoriť sa pokiaľ vy chcete pod dohľadom inštruktorov, pričom nepotrebujete skúsenosti a zložité vybavenie. Dokonca nemusíte byť výborným plavcom. Snookah je ten najlepší spôsob potápania v celom Thajsku, ktorý vás  prinesie do skutočného vytrženia, a to aj počas jesenných dní strávených v azúrových vodách Koh Samui –  budete jednoducho ako ryba vo vode.  

 

Zamrznutý bar v objatí tropického ostrova

K zaujímavým atrakciám, ktoré sú aj v tomto období navštevované, patrí Ľadový bar, jediný autentický bar z ľadu. Jediný na svete – 7-stupňový ľadový bar je postavený úplne z ľadu (vrátane stien, baru, posedenia a dokonca skla!) Uvidíte tu niekoľko ľadových sôch, slávnych Tuk- tuk sôch. Majitelia sú hrdí na to, že miesto je uznávané aj v rámci „západných“ štandardov. Ceny piva sú primerané a je možné zakúpiť si výhodný balíček nápojov. Zahriať sa môžete v exteriérovej záhrade, či  sa zabaviť živými vystúpeniami. Do baru sa dostanete bezplatným kyvadlovým autobusom, ktorý jazdí pozdĺž obľúbenej pláže Chaweng, kde sa aj bar nachádza. Bar je otvorený celoročne a každý deň od štvrtej hodiny poobede do druhej hodiny rána.

Ostrov plný inšpirácie

Ďalšími atrakciami, ktoré by nemali ostať nepovšimnuté aj napriek vašej jesennej návšteve destinácie sú známe ako Veľký Budha – 12-metrový chrám, ktorý bol postavený v roku 1972. Nachádza sa v areáli Phra Yau. Zlatý Buddha sedí v sede Mary, čo symbolizuje, že Buddha nie je v pokušení, ktoré predstavuje Mara, démon s krásnymi ženami. Ďalším pozoruhodným chrámom s unikátom, ktorý treba vidieť je Wat Khunaram, ktorý preslávili mumifikovaní mnísi. Nočný život, vodopády Namuang, ku ktorým sa mnohí turisti radi dopravujú na požičaných mopedoch a samozrejme, jedinečná kuchyňa ostrova je ideálna kombinácia pre strávenie jesenných dní a spoznania krásnych miest.  Na chutných thajských a západných jedlách si pochutnáte na ostrove  Koh Samui v množstve reštaurácií. Ak by ste sa chceli thajské jedlá naučiť pripraviť, navštívte Samui Inštitút thajského kulinárskeho umenia. Jeseň na Koh Samui vás nadchne, ak si svoju cestu naplánujete na mieru s CK Leonardo.

Teraz najčítanejšie

Juraj Špaňár

Tak ako počas všetkých uplynulých rokov je aj v súčasnosti našou prioritou naďalej ponúkať kompletné odborné poradenstvo nielen pri výbere dovolenky, ale aj leteckej dopravy, prenájmu áut, transferov, výletov a doplnkových služieb v zahraničí. DOVOLENKA NA ÚROVNI - to nie sú „len“ luxusné hotely či exotické destinácie, ale predovšetkým filozofia dovolenky „ušitej“ priamo na mieru vašim požiadavkám a nárokom. V našej kancelárii nenapĺňame lietadlá, termíny a hotely zákazníkmi, zakladáme si na tom, aby sme napĺňali vaše požiadavky a nároky. Sme vašim OSOBNÝM DOVOLENKOVÝM PORADCOM - poznáme osobne všetky ponúkané destinácie, ktoré v pravidelných intervaloch navštevujeme, aby sme vám vedeli dokonale poradiť nielen pri výbere hotela, ale pri plánovaní celej dovolenky, ak samozrejme máte záujem. Sme tu preto, aby sme vám vedeli pomôcť a poradiť s výberom vhodného miesta pre vašu vysnívanú dovolenku či cestu, aby sme ju vymysleli, naplánovali, skombinovali, pripravili a zariadili do najmenších detailov. KOMERČNÝ BLOG