Denník N

Otto Brixi: „Koho chlieb ješ, toho pieseň spievaj!“

Keby si bol mlčal, boli by ťa naďalej pokladali za filozofa, povedal filozof a teológ Anicius Manlius Severinus Boethius, ktorý sa narodil v Ríme ako syn konzula a slúžil ako vládny úradník na ostrogótskom kráľovskom dvore. Zdá sa, že svojho receptu sa sám nedržal, lebo ostrogótsky kráľ Teodorich Veľký ho dal popraviť kvôli podozreniu zo sprisahania.

 

Myslím, že aj toto by mohlo byť mementom pre poslanca strany SMER, Otta Brixiho, ktorý 7. januára na sociálnej sieti nemlčal. V diskusii, v ktorej išlo o to či je hodné nominanta štátostrany zatĺkať koho volil v prezidentských voľbách, doslova napísal: „Mňa učili, že koho chlieb ješ, toho pieseň spievaj, v dobrom aj v zlom.“ Tieto slová adresoval spolustraníkovi Vladovi Nevickému, ktorý je podľa Brixiho „manažérsky nominant smeru v štátnom podniku“.

Birxi x 2

Interpretácia jeho slov môže byť rôzna. Môžeme z nich usudzovať, že Brixi v súlade s líniou partaje pokladá poslanecký mandát, či manažérsky post v štátnom podniku za majetok svojej strany, ktorá tieto lukratívne prebendy udeľuje tým, ktorí nahlas a s vervou spievajú jej pieseň. Aj to, že pieseň toho, kto mu sype bohatý obrok, spieva nadšene a z presvedčenia a nevadia mu ani jej evidentne falošné tóny. Hoci čisto hypoteticky je možné aj to, že Otto Brixi dobre vie aká je tá pieseň falošná a spieva ju iba z vypočítavosti. Martin Poliačik sa vyjadril na margo Brixiho priznania jednoznačne „Mafiánska kultúra na plnú hubu.“ Myslím, že k tomu niet čo dodať.

Po hlase podobnom hlasu, miliónoch, ktoré niekto zohnal vlastnou hlavou, popíjaní koly v gorilom byte na Vazovovej, nástenke, predaju „teplého vzduchu“, mýtnom tendri, kompe, CT-čku, tete Anke či Váhostave, iba pribudol ďalší kamienok do mozaiky z ktorej sa čoraz viac vynára podoba bájnej obludy, Medúzy Gorgony, ktorej priamy pohľad bol smrteľný. Zdá sa, že príliš mnoho našich spoluobčanov je natoľko fascinovaných jej uhrančivým pohľadom, že nedokážu odolať jej zhubnému kúzlu. Hrdina Perseus ju kedysi dokázal preľstiť a odťať jej hlavu. Povedzte, nie je najvyšší čas pozvať ho aj na Slovensko?

Gorgona

Poznámka na okraj: Otto Brixi, ktorý mal v roku 2012 na kandidátnej listine SMERu poradové číslo päťdesiatdva, sa v tej aktuálnej prepadol na deväťdesiate ôsme miesto. Čo poviete, na akom mieste bude v roku 2020?

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.