Denník N

Koho sa máme báť?

Asi prvý krát v živote sa v Bratislave bojím ísť večer na pivo do mesta. Pretože keď sledujete ako sa mestom rozliezajú maskovaní neonacisti čoby mravce, mlátia ľudí, hádžu po nich kamenné kocky z dlažby, a ešte sa pri tom tvária hrdinsky, vznikajú pochyby o tom, koho sa vlastne máme báť.

Pár týždňov už tu protištátne, pseudoalternatívne a kotlebovské prúdy strašia obyčajných ľudí imigrantskou vlnou, ktorí nám určitie znásilnia všetky ženy, zjedia deti, a čo ja viem aké bludy. No a potom sa tieto prúdy spoja, vypýtajú si od mesta povolenie na pochod ´proti imigrantom´ (a mesto im ho samozrejme dá, lebo výtržností je málo), Kotleba popraje všetkým pekný biely deň a tak. A aby sme teda tým imigrantom dali na držku ešte než prídu, zmlátime vlastných. Lebo logika.

Môj osobný názor je samozrejme teraz irelevantný, chcem sa skôr vyjadriť k tým, čo ešte stále tvrdia že neonacisti by mali mať právo na vyjadrenie názoru. Demokracia je síce super, ale keď už teda predchádzame účasti nacizmu a podobných ideológií na  legislatívnom procese tým, že sme ich zakázali, tak neviem či je teda úplne v súlade so zákonom (a morálkou) že ich nechá mesto hailovať na ulici a pokrikovať rasistické urážky. Ak si dobre spomínam, také aktivity sú trestné. Otázne je, ako sa k tejto situácii postaví náš pán Nesrovnal, a či povolí opätovné konanie takejto akcie, čím sa teda organizátori už dnes vyhrážali.

Z tých 140 výtržníkov  a násilníkov čo dnes zatkli, nerátam že niekto z nich dostane reálny trest. A aj keby, asi to nepomôže. Na čom treba pracovať je spoločenská diskusia, možno aj nejaká tá osveta v školstve. Naučiť ľudí pracovať s informáciami, kritickému mysleniu a argumentácii. Teda jednoducho, naučiť ich konštruktívne premýšľať nad vlastnými názormi. Lebo let’s be real, skandovať ‚my sme tu doma‘ a potom zmlátiť spoluobčanov a rodiny, fakt nie je konštruktívne.  Neberte ma zle – samozrejme že netvrdím že teraz všetci musíme mať rovnaký názor. Skôr by som bola rada, keby si ľudia vedeli svoj názor obhájiť aj niečím iným ako YouTube videami a vetou ‚počul som to v Slobodnom Vysielači‘. :)

A teda koho sa máme reálne báť – ľudí, ktorí utekajú pred vojnou vo vlastnej krajine a hľadajú šancu na prežitie? Či našich vlastných spoluobčanov, ktorí dnes ukázali ako veľmi nás práve oni budú chrániť (dlažebnými kockami)?

Teraz najčítanejšie