Denník N

Koho si všímať na MS: Najväčšie mladé hviezdy šampionátu

Hokejové majstrovstvá sveta už klopú na dvere a ako každoročne budú hitparádou vychádzajúcich hviezd svetového hokeja. Skúsenejší hráči šetria sily na jesenný Svetový pohár, no mladé pušky sú pripravené pobiť sa o každý centimeter ľadu. Koho si treba na MS určite všímať?

Auston Matthews by sa mal stať budúcou hviezdou NHL. Zažiari ešte predtým na medzinárodnom fóre? 

Patrik Laine, Fínsko, 18 rokov:

Na fínsky hokej čaká v dohľadnej dobe veľmi svetlá budúcnosť. Suomi získali na prelome rokov v domácom prostredí titul majstrov sveta do 20 rokov, na ktorý nedávno zlatom nadviazali aj reprezentanti do 18 rokov. Jedným z hrdinov veľkého úspechu z posledného juniorského šampionátu bol aj Patrik Laine.

Fíni vytvorili na „dvadsiatkách“ neuveriteľne úderný prvý útok v zložení Puljujärvi – Aho – Laine. Medzi dve mladučké krídla, nastupujúce v tom čase ešte s ochranným košíkom, perfektne zapadol o niečo starší Sebastian Aho. Táto trojica dokázala v priebehu siedmich zápasov nakumulovať neuveriteľných 44 kanadských bodov a prakticky sama zabezpečila Fínom titul.

Laine, vysoký a silný krídelník, bol z tejto trojice najmenej produktívny, no dal najviac gólov a stal sa najlepším strelcom celého turnaja. Skvelé výkony potvrdzoval aj medzi mužmi v najvyššej fínskej súťaži Liiga, kde obliekal dres materského klubu Tappara Tampere.

Jeho forma gradovala počas play-off, v ktorom nastrieľal 10 gólov a bol vyhlásený za najlepšieho hráča vyraďovacej časti sezóny. Tapparu doviedol až k titulu a zaslúžene si vybojoval miestenku na májových MS v Moskve a Petrohrade.

Patrik Laine a jeho góly z play-off fínskej ligy, zahŕňajúce vyrovnanie v poslednej sekunde semifinálového duelu proti Kärpätu Oulu:

https://www.youtube.com/watch?v=5U8vgRM9Gds

Laine je prirodzený strelec. Jeho ofenzívne inštinkty bohate prevyšujú mierne nedostatky v korčuľovaní či bránení. Disponuje fantastickou strelou zápästím aj príklepom. Ako pravák je neustálou hrozbou počas presiloviek. Svojím herným štýlom sa veľmi podobá na jednu z najväčších hviezd uplynulého desaťročia – Alexandra Ovečkina.

Perfektné výkony mu nesmierne pomohli v draftových prognózach, a napokon sa môže stať aj draftovou jednotkou. Jeho budúcnosť je s pravdepodobnosťou, hraničiacou istote, v Toronte alebo vo Winnipegu – kluboch, ktoré budú v lete vyberať ako prvé.

Snáď jediným negatívom na sľubne sa rozvíjajúcej kariére je disciplinárny prehrešok z roku 2014. Laine vtedy nezvládol zlé výsledky Fínov na Memoriáli Ivana Hlinku a reprezentačnému trénerovi ukázal prostredník, ba dokonca sa mu vyhrážal.

Auston Matthews, USA, 18 rokov:

Matthews je niečím, čomu sa v zámorských kruhoch hovorí generational talent. Od začiatku sezóny je považovaný za budúcu draftovú jednotku a ohroziť ho môže zrejme len spomínaný Patrik Laine. Matthews je jedným z produktov amerického rozvojového programu, ktorým prešli takmer všetky súčasné americké hviezdy, vrátane Patricka Kanea.

Juniorské majstrovstvá sveta dopadli pre Matthewsa na výbornú. Spolu s Lainem sa stal najlepším strelcom turnaja a nazbieral dohromady 11 kanadských bodov. Američania sa síce museli uspokojiť s bronzom, keďže na ich strojový herný prejav našli recept Rusi, no Matthews si rozhodne zastal rolu elitného centra.

Na Austonovej kariére najviac zaujme jej neortodoxný priebeh. Teda, neortodoxný na zámorského hráča. Matthews sa pred sezónou rozhodol, že už nechce hrať medzi juniormi, a tak sa pobral do Európy. Svoje hráčske schopnosti zdokonaľoval vo švajčiarskom klube Zürich Lions.

Tento netradičný prestup mu však v rozvoji len pomohol. Vo Švajčiarsku sa hrá podobným štýlom ako v zámorí a liga je plná skúsených Kanaďanov či Američanov. Matthews nazbieral v základnej časti úctyhodných 46 bodov v 36 zápasoch a stal sa jednou z hviezd súťaže.

Góly Austona Matthewsa z prvej polovice sezóny vo Švajčiarsku:

Zürich síce pomerne nečakane vypadol už po štyroch zápasoch play-off, no Matthews si podľa očakávaní predĺži sezónu na svetovom šampionáte.

Matthews sa presadzuje najmä svojou rýchlosťou a presnou strelou zápästím. Má obrovský prehľad a myslením je vždy o niečo popredu. Na rozdiel od Laineho dáva viac gólov z predbránkového priestoru. Do budúcna má všetky predpoklady na to, aby sa stal špičkovým centrom NHL, okolo ktorého sa vybuduje celý tím.

Connor McDavid, Kanada, 19 rokov:

Majstrovstvá sveta budú v kolíske hokeja sledované najmä preto, že sa na nich zúčastní nové zlaté dieťa kanadského hokeja – Connor McDavid. Draftová jednotka z roku 2015 zažila individuálne vydarenú premiérovú sezónu v NHL. McDavid si v 45 stretnutiach na svoje konto pripísal 48 bodov a nebyť zlomeniny kľúčnej kosti, bol by zrejme útočil na Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny.

McDavid má za sebou veľmi bohatú juniorskú kariéru, ovenčenú všetkými možnými tímovými aj individuálnymi trofejami. S Kanadou sa stal majstrom sveta do 18 i 20 rokov, pričom pamätným sa stal najmä jeho gól do siete Ruska vo finále domáceho juniorského šampionátu na prelome rokov 2014 a 2015.

Na Connora čaká v Petrohrade premiéra na seniorskom medzinárodnom turnaji, na ktorom by sa mal pripraviť na účasť na Svetovom pohári. V septembri by si mal na seba obliecť dres severoamerického zlepenca – tímu najlepších mladých Kanaďanov a Američanov v NHL.

Talentovaný center má možno smolu, že hrá v NHL za Edmonton Oilers – tím, ktorý napriek mnohým príležitostiam na prestavbu stále nedokáže vybudovať konkurencieschopné mužstvo. Olejári disponujú množstvom individuálneho talentu, no napriek tomu patria v každej sezóne medzi to najhoršie v lige. McDavid si tak na MS bude môcť aj trochu napraviť chuť po tímovo neúspešnej prvej sezóne v profilige.

Góly Connora McDavida z premiérovej sezóny medzi profíkmi. Za zmienku stojí najmä individuálne sólo zo zápasu proti Blue Jackets:

https://www.youtube.com/watch?v=g5e53d-3eOY

McDavid sa počas svojej kariéry vyprofiloval skôr na tvorcu hry. Jeho najväčšou prednosťou je kontrola puku vo veľkej rýchlosti a prehľad v hre. 19-ročný Kanaďan dokáže s pukom prejsť aj cez dvojicu protihráčov a zakončiť akciu efektným blafákom či gólovou prihrávkou. Je prirodzeným lídrom na ľade i mimo neho.

Svoj talent v NHL ešte naplno predvedie. Teraz by mal byť jedným z ťahúňov kanadskej reprezentácie a dopomôcť Javorovým listom k obhajobe titulu z minuloročného šampionátu v Prahe a Ostrave.

Leon Draisaitl, Nemecko, 20 rokov: 

Spoluhráč McDavida z Edmontonu a hviezda nemeckého hokeja má za sebou napriek napriek mladému veku už vyše stovky zápasov v NHL. Prvých 37 štartov si pripísal už v ročníku 2014/2015, no ukázalo sa, že na najvyšší level ešte nedozrel a putoval naspäť do juniorky.

Vo svojej druhej sezóne sa už naplno etabloval medzi profíkmi a nazbieral vyše 50 kanadských bodov. Draisaitlovi vyšla najmä úvodná polovica sezóny, kedy sa ostatne o niečo viac darilo aj celému Edmontonu. Dobré výkony mu vyniesli aj miesto v tíme Európy na Svetovom pohári. V Rusku ho v máji čakajú druhé seniorské majstrovstvá sveta.

Leon Draisaitl je synom slávneho nemeckého reprezentanta z 80. a 90. rokov Petra Draisaitla, v súčasnosti trénera českých Pardubíc. Po svojom otcovi zdedil ofenzívne inštinkty – je schopný nastupovať na pozícii centra i krídla, no dá sa očakávať, že v nemeckom tíme bude zastávať pozíciu elitného stredného útočníka.

Draisaitl hral svoj najlepší hokej v úvodnej časti sezóny. V rozmedzí októbra a decembra dal 9 zo svojich 19 tohtosezónnych gólov:

Draisaitl má výborné fyzické predpoklady a dobrý výber miesta. Ním kompenzuje o niečo horší pohyb – na ľade niekedy pôsobí trocha neohrabane, niečo na štýl nášho Tomáša Kopeckého. Má dobrú strelu z prvej a v budúcnosti by sa mal stať na dlhé roky najlepším Nemcom v NHL.

David Pastrňák, Česká republika, 19 rokov:

Jeden z najväčších hokejových talentov našich susedov spoza rieky Moravy oblieka v zámorí dres Bostonu Bruins. Pastrňák nakukol do NHL už krátko po dovŕšení dospelosti a má za sebou tiež už takmer sto stretnutí. Od svojho vstupu do profiligy si udržuje priemer viac ako pol bodu na zápas, čo je na tínedžera skvelá vizitka.

Rodák z Havířova bol v uplynulých rokoch ťahúňom českých mládežníckych reprezentácií – dopomohol k zisku strieborných medailí v kategórii do 18 rokov a v roku 2015 už medzi juniormi zabránil blamáži v podobe bojov o záchranu. V kľúčovom stretnutí proti Dánsku vtedy zahviezdil s bilanciou 1+2, vrátane víťazného gólu v predĺžení.

Góly Davida Pastrňáka z jeho premiérovej sezóny v NHL:

https://www.youtube.com/watch?v=o275PgBxsqk

V poslednom prípravnom zápase proti Švédsku, ktorý Česi vyhrali jednoznačne 7:1, ho Vladimír Vůjtek zaradil na krídlo prvého útoku k Tomášovi Plekancovi. Pastrňák odohral vynikajúci zápas, dal gól, a to ešte nepremenil trestné strieľanie.

Jeho hru zdobí najmä skvelá rýchlosť a šikovné ruky. Obozretne sa vyhýba hre v rohoch a disponuje kvalitnou strelou zápästím. Ako praváka ho môžeme na MS očakávať v elitnej českej presilovkovej formácii.

Nikolaj Ehlers, Dánsko, 20 rokov:

Vychádzajúca hviezda dánskeho hokeja – Nikolaj Ehlers, naskočila do NHL vo veľkom štýle. V mladom tíme Winnipegu mal talentovaný nováčik dostatok herného priestoru a jeho premiérovú sezónu môžeme označiť za úspešnú – zavŕšil ju s bilanciou 15+23 a má za sebou aj prvý hetrik v NHL.

Ehlers sa do povedomia hokejovej verejnosti dostal vďaka juniorským MS na prelome rokov 2014 a 2015. Spolu s Oliverom Bjorkstrandom, v súčasnosti hráčom Columbusu Blue Jackets, doviedli nováčika elitnej kategórie do historického štvrťfinále. V skupine pritom Dáni o bod obrali Rusko, Česko a po nájazdoch zdolali Švajčiarsko.

Premiérový hetrik Nikolaja Ehlersa v NHL. Dosiahol ho na ľade domáceho MTS Centra v súboji s Arizonou: 

Ehlers, ktorého mohli v Skalici a Bratislave nedávno sledovať aj slovenskí fanúšikovia, hrá vo veľkej rýchlosti a často sa dostáva do samostatných únikov. Taktiež má výbornú strelu, či už z prvej alebo švihom. V zámorí mu boli občasne vyčítané nevyrovnané výkony, no Jets doňho právom vkladajú veľké nádeje. Ak sa dostanete k niektorému zo zápasov dánskej reprezentácie, rozhodne hoďte očko na hráča s číslom 24.

Martin Réway, Slovensko, 21 rokov:

Slovenská stopa na záver výberu najväčších mladých hviezd nadchádzajúcich MS. Réwayovu hru všetci poznáme – nevídaná kreativita, skvelá práca s hokejkou a myslenie, ktoré doslova prinúti spoluhráča skórovať. Slabinami sú nižšia postava, nie najrýchlejšie korčuľovanie a niekedy prehnane riskantné prihrávky.

Réway je v slovenských pomeroch nezvyklým javom. Jeho talent, ale aj nestabilná povaha, boli v médiách opisované už dávno predtým, než si po prvýkrát zahral na MS do 20 rokov. Na nich štartoval dohromady trikrát a môžeme s istotou povedať, že bez neho by sme pred dvoma rokmi bronzové medaily nezískali.

V minulom ročníku získal v českej extralige ocenenie pre najlepšieho nováčika sezóny. Aktuálnu sezónu začal tiež v pražskej Sparte, ktorú však po niekoľkých stretnutiach opustil pre bližšie nešpecifikovaný dôvod, ktorým bol zrejme menší hrací čas, aký hráč očakával.

Trojbodový zápis Martina Réwaya zo stretnutia proti Klotenu Flyers:

Po odchode z Prahy smerovali Réwayove kroky do švajčiarskeho Fribourgu. V NLA si na svoje konto pripísal 21 bodov v 19 štartoch a vyššiemu zisku zabránil najmä otras mozgu, ktorý utrpel po zákroku nekompromisného francúzskeho obrancu Johanna Moranta.

Réwayovi v reprezentačnom drese sedí, ak má dostatok dôvery a na jeho pleciach leží zodpovednosť. Od Zdena Cígera dostáva od začiatku prípravného obdobia nemalý priestor a asistent Ernest Bokroš zase najlepšie pozná jeho silné i slabé stránky. Vo veku 21 rokov by mal byť lídrom omladenej slovenskej reprezentácie a základným kameňom presilovkových formácií.

V Petrohrade si zahrá na svojich druhých seniorských majstrovstvách sveta. Pri prvej účasti v roku 2014 si na svoje konto pripísal tri gólové asistencie. Vydarený šampionát by mu mohol pomôcť pri podpise novej zmluvy s Montrealom Canadiens, o ktorom sa v posledných týždňoch hovorí čoraz hlasitejšie.

titulná foto: wikipedia.org (Pumpido75)

Teraz najčítanejšie

Matej Ondrišek

Športovo-spoločenské zaujímavosti. Autor je študentom žurnalistiky.