Denník N

Koľko ešte zoberieš, kým začneš konečne niečo dávať?

Snáď nemusíme čakať na posledný vyrúbaný strom a smrť posledného vtáka na tejto Zemi.

 

Áno ty, úplne rozlietaný človek s hlavou plnou biznisu, školy, alebo možno ani nevieš, čo od dobroty a dni ti len tak tečú pomedzi prsty.

Páči sa Ti na tomto svete? V tejto spoločnosti? Že nie? A čo pre to robíš, aby bolo v našej krajine lepšie? Jáj nič, máš toho veľa na práci, rozumiem. Ale v hlave to máš, chceš podporiť tamto a potom zase hento. Plánov kopec. Ale tie papká koza, ako by povedala kamarátka. Hm, nie, tá by to povedala ostrejšie…

Máš okolo seba kopec ľudí, ktorí robia niečo, čo produkuje pridanú hodnotu pre spoločnosť? Aké super, že? A koľkokrát si si povedal, že tých ľudí obdivuješ, sám by si to lepšie neurobil, a kopec ďalších superlatívov? Tipujem, že minimálne raz sa Ti to už stalo. Teda pevne v to dúfam.

Už si šiel okolo ľudí s kasičkou, do ktorej dobrovoľníci zbierali príspevky? Čo ty nato? Obišiel si ich tým najväčším oblúkom? Či nie? Slušne si poďakoval za možnosť podporiť projekt alebo si si ešte schuti zanadával, že také „veci“ nepodporuješ? A čo sa stalo, keď Ťa niekto z priateľov požiadal o podporu dôležitého projektu? Jáj, ty si radšej zazdieľal fotku malého černoška, za ktorú dostane 10 centov na pitnú vodu, a teraz Ťa asi sklamem, ale nedostane. Ráno sa na Teba vyvalí aspoň 10 mailov s prosbou o pomoc? Presunúť do SPAMu a vec je vybavená. A čo si urobil, keď Ťa oslovil predajca NotaBene? Radšej sa nepýtam.

Neber to ako urážku, ani Ti nič nevyčítam, len sa Ťa pýtam, kedy sa podelíš o to, čím ťa život obdaril? Vzdelanie máš skvelé a možno si vychodil len strednú. To je úplne jedno. Máš čo si chcel a žije sa Ti naozaj dobre, no časom si z toho celého naháňania možno troška unavený. Možno si unavený aj zo systému, z pohľadu na nefungujúce školstvo, zdravotníctvo, justíciu a mohla by som veru pokračovať a najmä z toho, že tieto veci jednoducho nedokážeš ovplyvniť a vyrastajú do tohto systému aj Tvoje deti. Alebo možno si sa pre istotu rozhodol radšej ich vôbec do tohto sveta nepriviesť. Hnevá Ťa, že spravodlivosť neexistuje? Aj nás v treťom sektore občas. Alebo aj častejšie. My robíme to, čo dokáže zaplátať absenciu činov tých kompetentných. Sme tam, kde nám sily a možnosti dovolia byť, keď to ľudia potrebujú. Častokrát ideme na úkor seba, voľného času či zdravého rozumu, ako si sem tam niekto pomyslí. Už vieš, kde môžeš nájsť parkovisko pre handicapovaných, keď vezieš otca kamsi, tráviš víkendy prechádzkou pri ramene rieky, ktoré už nie je plné odpadkov, Tvoje deti, keď nie si doma a sú smutné, majú s kým na internetovej poradni rozobrať svoje životné trápenia. A mohla by som pokračovať. Ale nebudem… Skús začať chodiť a žiť s otvorenými očami a keď najbližšie uvidíš nejakú skvelú vec, spoznáš skvelých ľudí alebo sa ocitneš na skvelej akcii, zaujímaj sa :) Možno prídeš na to, že za tým všetkým skvelým nestojí ,,NEVIEMKTO“, ale stojí konkrétna organizácia. Organizácia, ktorú môžeš podporiť jednorazovo, pravidelne. Ale nejde len o peniaze. Ty si ani nedokážeš predstaviť, ako si takéto organizácie vážia expertov, proste ľudí z fachu, ktorí darujú ešte viac ako peniaze a to je svoj čas.  Skús o projektoch, aktivitách, ľuďoch hovoriť, podeľ sa o dobré skúsenosti. Jednoducho, keď máš pocit, že je niečo, čo je naozaj fajn, skús si nájsť cestu, ako to podporiť. A keď sa Ti ani toto nezdá, tak rob čokoľvek iné, čo nebude len pre Teba.

Urob aj Ty z tejto krajiny lepšie miesto pre život. Že nemáš čas? Ono v podstate ho mať nikdy toľko, koľko chceš, ani nebudeš. Neodkladaj podporu toho, čo je dobré, funguje, pomáha, či zdieľa Tvoje myšlienky na neskôr. Ty tu možno neskôr ešte budeš, ale ten skvelý projekt možno časom zanikne, skvelý vizionár časom podľahne tlaku, že ,,v tejto krajine to nikdy nepojde“ atď. Proste rob, čo je dobré už teraz a nie zajtra. Spôsob na to určite nájdeš, verím Ti.

PS: Včera som sa dočítala v jednej publikácii: ,,Viacero významných podnikateľov verejne hovorí o odchode do charity po skončení aktívnej činnosti (napr. J. Majský)“. Nehovor o tom, čo chceš podporiť, na hovorenie sú tu zjavne iní…

Teraz najčítanejšie