Denník N

Koľkým pacientom sme ochotní zaplatiť liečbu? 

Chutnučká je, že?
Chutnučká je, že?

Píšem tento článok preto, aby som sa každé ráno mohol pozerať do zrkadla, že to čo navrhujeme v zdravotníckej reforme je v medziach možného. Ja by som tak strašne chcel zachrániť každého pacienta. Verte mi, naozaj by som chcel.

Existuje jedna špeciálna skupina liekov. Drahé lieky, ktoré za veľké peniaze zachraňujú ešte väčšie hodnoty. Ľudský život je tou najväčšou hodnotou, akú máme.  Koľko ste vy osobne ochotný za takéto lieky dať?

Keď sa zaoberám liekovou politikou tohoto štátu, stále mám pred sebou jedného konkrétneho pacienta. Stále myslím na to, ako sa asi cíti človek, ktorému jednoznačne liečba liekom za 85 000€ ročne zaberá. Že mu práve tých 85 000 eur ročne od nás všetkých so solidárneho zdravotného poistenia ten rok života umožňuje.

„Připadá mi to jako v Osvětimi. Jako když někdo rozhoduje – ty budeš žít, ty ne,“ netají David zklamání. V době přípravy tohoto článku stále probíhala jednání se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra (ZP MV), zda a jakou léčbu mu uhradí. Pojišťovna totiž první lék navržený onkologem zamítla, stál by kolem 176 tisíc korun měsíčně. Zdroj: Pět let bojuje s rakovinou, další léčbu mu pojišťovna odmítla zaplatit – iDNES.cz

Ročne minieme na Slovensku 19% rozpočtu zdravotníctva na lieky.  Hm, 19%, to neznie vôbec ako veľké číslo, že? Kašlime na to, že všetky okolité štáty dávajú o nejaké to percentíčko menej. Koľko to je vlastne tých 19%?

VšZP vybrala v roku 2015 (podľa svojej výročnej správy) od ekonomicky aktívnych 1 888 700 090 eur. To sú priame peniaze, ktoré sa narodili z práce občanov, poistencov VšZP. Okrem toho, pod označeniami ako  „platba za poistencov štátu“ či „dofinancovanie zdravotníctva“ alebo kadejako inak, títo ekonomicky aktívny ešte z daní prispeli za „poistencov štátu“ sumou 1 036 307 253 eur. To dáva dohromady len za VšZP cca 2,9 miliardy.  Tých 19% je teda 551 miliónov na lieky.

Tamten náš pacient za rok spotreboval 0,014% všetkých nákladov na lieky pre pacientov VšZP.  To je vlastne nič, že?

Choroby nechodia po horách, ale po ľuďoch. Tento pacient má zriedkavú chorobu. To je taká, ktorej výskyt je dajme tomu 1: 50 000, teda pri počte poistencov VšZP okolo 3,2 milióna má takýchto pacientov cca 60-65.  Takže 60x 85 000 eur ročne je 5 100 000 eur.

Len jedna choroba, 60 pacientov a len a len náklady na lieky tvoria 5,1 milióna eur. Všetky náklady na lieky sú 551 milióna.

Predstavte si, že máme takých chorôb 100 a každou trpí 60 pacientov. Veď to nie je veľa z 3,2 milióna ľudí, že? Teda 6000 takýchto pacientov skonzumuje lieky za  6000×85 000eur=510 miliónov eur na lieky.

Komu zaplatíme ešte liečbu? Koho vyberiete?

?

?

Viete, priatelia, píšem tento článok preto, že onedlho predstavíme reformu SaS pre zdravotníctvo. Kopa čísiel, kopa odborných faktov, kopa riešení pre pacientov.

Píšem tento článok preto, aby som sa každé ráno mohol pozerať do zrkadla, že to čo navrhujeme je v medziach možného. Ja by som tak strašne chcel zachrániť každého pacienta. Verte mi, naozaj by som chcel.

Píšem tento text preto, aby ste vedeli, že stále vidím toho jedného pacienta s jeho malými deckami, ktoré by tak strašne chcel vidieť vyrastať aj napriek tomu, že si vytiahol najdebilnejšiu kartu z balíčka životných osudov.

Píšem to preto, aby ste možno lepšie chápali, prečo som jednoznačne na strane solidárneho princípu. Že naň stále myslím. A to čo budeme onedlho prezentovať v zdravotníckom programe je v medziach možného. 

Pod čiarou: Snáď som v číslach nespravil chybu. Strašne silno si prajem, aby som v tých výpočtoch spravil chybu aspoň o 3-4 rády.

Autor je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]