Denník N

Kolobeh kníh v rodine

Vlastným deťom ponúkam knihy odmalička, mnohé však čítam aj ja sám, pričom sa mi moja snaha začína ešte aj zúročovať, keďže knižné odporúčania mi dávajú už aj moje dcéry. Toto by mohli byť ostatné knižné tituly, ktoré sa v našej knižnej domácnosti čítali v podstate paralelne.

Niet pochýb, že čítanie a knihy pomáhajú rozvíjať už v ranom detstve kognitívne funkcie, fantáziu, slovnú zásobu, a neskôr aj kritické myslenie a osobný svetonázor. Dobrá kniha môže vzdelávať, motivovať, vychovávať a tiež poskytovať určitý druh aktívneho oddychu.

Aj preto u vlastných detí podporujem skoro každý ich záujem o kúpu knihy, samozrejme okrem prípadov, keď spoločne prehodnotíme, či je kniha vhodná pre ich mentálny vek, alebo len prosto uznáme, že nie je dôvod platiť za niečo, čo nespĺňa vyššie spomenuté funkcie čítania.

Nechcem, aby to vyznelo elitársky, ale objektívna selekcia v súčasnej záplave knižných titulov je z hľadiska formovania knižnej kultúry potrebná takisto, ako čitateľské zručnosti samotné. Osobne som inak celkom liberálny typ čitateľa, preto ani v prípade literatúry pre deti a mládež netrvám striktne na tom, aby kniha plnila iba vzdelávaciu funkciu, alebo, že by som z hry vylučoval konkrétny žáner.

Vlastným deťom ponúkam knihy odmalička, mnohé však čítam aj ja sám, pričom sa mi moja snaha začína ešte aj zúročovať, keďže knižné odporúčania mi dávajú už aj moje dcéry. Toto by mohli byť ostatné knižné tituly, ktoré sa v našej knižnej domácnosti čítali v podstate paralelne.

Krajina-Nekrajina pre všetky vekové kategórie

Jednu z kníh, ktorá bola ocenená titulom Najkrajšia a najlepšia detská kniha jesene 2015, asi nemusím nejako špeciálne predstavovať. Príbeh o Petrovi Panovi je niekoľkokrát adaptovaný nielen do hraného filmu, ale aj do animovanej tvorby, či divadla.

Napriek tomu netreba deti nechať podľahnúť presvedčeniu, že keď videli film alebo animovanú verziu, čítať knihu je už zbytočné. Tejto viere by samozrejme nemali podliehať ani dospelí čitatelia.

uchnar_peter_pan_1

Príbeh o chlapcovi, ktorý netúžil vyrásť a žije v Krajine-Nekrajine, kde sa stane kapitánom stratených chlapcov, vzdoruje indiánom, pirátom a šelmám, vyšiel v slovenskom preklade v bohato ilustrovanej verzii, čo z neho robí až knižný skvost. Autorom ilustrácií je grafik, maliar a ilustrátor Peter Uchnár.

James Matthew Barrie, Peter Uchnár (ilustrácie): Peter Pan, Vydavateľstvo: Slovart, 2015, Preklad: Adriana Oravcová

 

Záhada uneseného psa pre mladých pátračov a pátračky

Michala Čierneho som zaregistroval ako autora kriminálneho thrilleru na slovenský spôsob. Z jeho debutu som mal pocit, akoby chcel byť akýmsi ďalším Dominikom Dánom, s ktorým ho nespája len žáner, profesionálne skúsenosti, ale aj používanie pseudonymu. Nejako ma však ten jeho skutočný pohľad do slovenského podsvetia nechytil za srdce, ale to ma aj napriek obľube detektívok, neoslovil ani jeho slávnejší kolega Dominik Dán.

pesAk však máte doma maloletých čitateľov, tak by som vám odporučil dať Michalovi Čiernemu šancu, pretože nedávno vstúpil aj do sveta slovenskej detskej literatúry. Urobil tak detektívnym prípadom pre mladých pátračov s názvom Záhada uneseného psa. Samotný koncept síce nie je pre pamätníkov série Troch pátračov, ktorá na Slovensku pôvodne vychádzala pod názvom „Alfred Hitchcock a Traja pátrači“, neznámy, no v podaní Michala Čierneho nadobudol celkom zaujímavú regionálnu originalitu.

Dej sa totižto odohráva medzi Modrou a Pezinkom. Pre siedmakov Petra a Jana z modranskej základnej školy sa začínajú letné prázdniny. Počas nich by sa mohli venovať ničnerobeniu alebo svojím hracím konzolám, no oni sa rozhodnú pre založenie detektívnej kancelárie.

Okamžite získajú aj svoj prvý prípad, ktorého rozuzlenie je úplne v intenciách už vyššie spomenutej svetoznámej pátračskej série, a to aj tým, že je stále zložitejší a záhadnejší, pričom na konci nadobudne aj celkom temnú podobu.

Autor sa snaží mladého čitateľa vo veku 13+ osloviť aj súčasným jazykom, v ktorom by určite mnohí rodičia spoznali repliky, pojmy a frázy vlastných ratolestí v pubertálnom veku. Keďže dnešné deti sú však permanentne vystavované príbehom (filmom, knihám, hrám, atď.), ktoré mentálnym obsahom predbiehajú ich biologický vek, som toho názoru, že táto kniha má potenciál osloviť ešte mladších čitateľov.

Michal Čierny: Záhada uneseného psa (Detektívny prípad malých pátračov), Vydavateľstvo: Tatran, 2015

 

Charlieho malé tajomstvá pre dospievajúcu mládež

charlieAkceleráciu v dospievaní dokazuje aj moja čitateľská skúsenosť s knihou Charlieho malé tajomstvá, ku ktorej ma priviedla moja dcéra, v súčasnosti si už samostatne formujúca vlastný čitateľský vkus a prehľad. Predmetnú knihu však tiež čítala ešte vo veku, ktorý bol mierne pod hranicou vekovej kategórie, odporúčanej vydavateľstvom.

Román Stephena Chboského vyšiel ešte v roku 1999 pod originálnym anglickým názvom Perks of Being a Wallflower, pričom do mojich rúk sa dostal až po druhom slovenskom vydaní. Po pár stranách mi bolo jasné, že čítam knihu, ktorá by mohla byť výpoveďou jednej celej generácie, hoci autor zachytil svet tíneďžerov až pred vlastným vstupom do stredného veku.

Z jeho prózy je však skutočne cítiť vplyv literárnej klasiky, najviac však J. D. Salingera (Kto chytá v žite) alebo Johna Steinbecka (Na východ od raja). Chboského román je príbehom pätnásťročného stredoškoláka Charlieho, ktorý po smrti najlepšieho kamaráta nachádza pokoj a úľavu v písaní listov akémusi imaginárnemu bezmennému priateľovi.

Listy plnia funkciu denníkovej katarzie, pričom v nich pisateľ nezachytáva iba svoje myšlienky a poryvy vlastnej sklamanej duše, ale prostredníctvom tejto jednosmernej korešpondencie mapuje aj svoje bezprostredné okolie, školské prostredie, rodinu a životy priateľov. Román je tak aj na relatívne malom priestore prekvapivo veľmi presvedčivý v nazeraní do vnútorného sveta dospievajúceho chlapca.

Napriek zlému psychickému stavu po strate kamaráta a problémom so socializáciou, si Charlie získava nových priateľov, voči ktorým sa snaží byť zhovievavý a oddaný. Potlačované udalosti z jeho detstva sa však tlačia na povrch, pričom románový tínedžer zisťuje, že skôr ako bude schopný pomáhať priateľom a svojim najbližším, musí hlavne zachrániť  sám sebe.

Veľmi silná próza, v mnohom pripomínajúca aj iné generačné romány, pričom je nutné dodať, že si vyžaduje emočne a aj názorovo vyzretého mladého čitateľa. Ak ako rodič veríte, že vaše pätnásťročné dieťa netuší nič o sexe a tabuizujete pred ním aj iné témy súvisiace s dospievaním, tak Charlieho tajomstva nechajte radšej ešte načas pod zámkom.

Stephen Chbosky: Charlieho malé tajomstvá, Slovart (2016), Preklad: Michaela Hajduková

Teraz najčítanejšie