Denník N

Komu prekážajú herne?

V Bratislave sa pred pár mesiacmi rozbehla veľká petičná akcia, ktorá má za cieľ zakázať výskyt herní v meste. V celom meste. Primátor chce vykázať hazard z ulíc. Znie to, samozrejme, ušľachtilo. Zakázať niečo, čo funguje a nikomu to nevadí, zrušiť biznis, ktorý zamestnáva 2 000 ľudí…

A teraz sa na to pozrime triezvo, teda z druhej strany. Herne vznikajú v priestoroch, v ktorých sa nič iné nechytilo. V bývalých potravinách či cukrárňach, ktoré sa v sídliskách nevedeli uživiť. Od prvého apríla už herne na Slovensku nevyzerajú ako Las Vegas. Takmer všetci prevádzkovatelia svorne podpísali Memorandum o porozumení, v ktorom sa dohodli, že svoje prevádzky nebudú rozširovať (herní teda už viac nepribudne), ukončili reklamné kampane mimo svojho priestoru (v schránkach teda žiadna polonahá slečna na ruletovom stole) a na záver zabezpečili úpravu herní. Tie už teda neblikajú, nesvietia cez pol sídliska, žiadne polepy, banery…

Argumentom petičiarov je zlý sociálny vplyv na ľudí, zvýšená kriminalita v okolí herní… Neviem ako vy, ja som doteraz nevidela jednu oficiálnu štatistiku od polície. Ale čo som videla, a čo vidíme všetci denne, sú opití ľudia na lavičkách. Opité deti s cigaretou v ruke. Vidím sfetovaných bezdomovcov s fľašou toulenu v ruke. Toto hádam nie je dôsledok rulety!

Ak teda oželieme tie milióny do rozpočtu, ktoré nám ročne hazardné hry prinesú a zakážeme ho, viete čo sa stane? Naozaj si myslíte, že ľudia zrazu prestanú potrebovať trošku adrenalínu? Presunú sa na internet. Zaregistrujú sa, zadajú číslo karty a idú hrať. Okrem toho, že to je, samozrejme, totálna černota, tie peniaze neuvidia. Veď to každý z nás pozná. Máte pri sebe hotovosť, ktorou platíte, tak viete koľko máte a koľko miniete. Ak platíte kartou, ste raz za čas veľmi nepríjemne prekvapení. Pretože tie peniaze nevidíte… A presne toto sa udeje aj tým mladým chalanom, ktorým by v prvom rade mala pomôcť rodina a nie radnica.

Primátor Nesrovnal opäť hľadá nepriateľa tam, kde nie je. Opäť pristúpil na kozmetické úpravy. Ale ak petícia bude úspešná, na koho sa potom vyhovorí pri alkoholikov na uliciach? Kto ešte ostal pánu Nesrovnalovi? Navrhla by som teraz zakázať železiarstva, tam totiž ľudia kupujú šróby a cez deň vŕtajú do steny! Zakážme železiarstva!!!

Teraz najčítanejšie

Barbora Oráčová

Som žena a Bratislavčanka. Druhé volebné obdobie zastupujem obyvateľov bratislavského Starého Mesta ako poslankyňa miestneho zastupiteľstva. Práca s občanmi a riešenie ich problémov je niečo, v čom som sa našla a určite v tom chcem pokračovať. Som matkou. Dnešná doba matkám nepraje. Tým, že to zažívam na vlastnej koži, viem úplne presne popísať, aké problémy matky majú a taktiež priniesť čiastkové riešenia, ktoré sa v budúcnosti budem pokúšať zmeniť na systematické. Som milovníčkou zvierat. Zo svojej podstaty mám slabosť v tom, že sa staviam vždy na stranu tých slabších. Či už sú to občania, ženy, matky alebo zvieratá, všetci potrebujú pomoc. Som tu PRE VÁS a LEPŠÍ ŽIVOT NA SLOVENSKU.