Denník N

Komu zvoní jobusovský Zvon

Mami, ja už neviem, čo to čítame, ale čítaj ďalej, je to super – smial sa syn, keď sme lúskali novú „Jobusovku“. V jednej vete vystihol všetko, čo by mohlo texty jej autora charakterizovať. Jednoznačný rukopis si zachoval aj v príbehu Zvon.

Pri Braňovi Jobusovi, čoby autorovi detských kníh, mám vždy po polovici knihy rovnaký problém – zorientovať sa, kde som, s kým som a ako sa to stalo, že som tam, kde som. Jeho postavy konajú úplne mimo akýkoľvek rámec, premieňajú sa, na čo chcú, pribúdajú geometrickým radom, niektoré sa tam dlho vyskytujú len tak pohodené v deji, aby nakoniec učinili náhodný krok, ktorý ale bude mať na príbeh zásadný vplyv. To všetko sa deje v iskrivej atmosfére nedočkavej nepredvídateľnosti s veľkou dávkou humoru, slangových slov a uvoľneného štýlu. Po predošlých skúsenostiach s jeho knihami som sa už naučila svoju dezorientovanosť neriešiť, ono sa to nakoniec už len nejako skončí, navyše v jeho koncoch nechýba aj drobné poučenie. A zdá sa, že deťom sa táto veselá pomätenosť páči.

zvon-4

Novinka Zvon, vhodná pre čitateľov od cca 7 – 8 rokov, sa však predsa v niečom odlišuje – obsahuje dva paralelné príbehy, jeden typicky jobusovský, bláznivý a strhujúci a jeden dramatický, napínavý, s vážnym kontextom. V ňom bojuje o život mladé dievča Rosanka, ktorej zlyhalo srdce. Leží napojená na prístrojoch v nemocnici a nevníma okolie. Radko, jej snúbenec, u nej nájde záhadný zápisník, o ktorom mu Rosanka nepovedala. Je v ňom zapísaná časť akejsi rozprávky o chlapcovi Damiánovi, ktorému otec namiesto zeleniny odšťavoval knihy, čo malo z Damiána urobiť najmúdrejšieho človeka na svete, ale efekt bol skôr opačný. Navyše mu omylom odšťavil knihu zlého afrického čarodeja Orgonela, ktorá z chlapca spraví skutočného zákeráka. Rosankin príbeh však nie je dopísaný, preto Radko, v snahe zachrániť ju, vymýšľa rozprávku ďalej. V deji pribudne víla Duchoslava, chovateľka včiel s medom, ktorý z každého spraví dobrého človeka, jej pomocníčka, dievčatko Lesanka a mnohí iní, ako sova Jobusova, chlapec Bratko, knihovníčka Máriška Brmboľkatá, medveď Trapko, jeleň Herald, rys Ačotak a ďalší. V rôznych krivoľakých odbočkách sa striedajú vo svojej dôležitosti, raz hrá prím jeden, inokedy druhý, dej nemá presne danú štruktúru, kto má v príbehu akú úlohu, koná každý, kto je po ruke, niekedy akoby náhodným výberom. Všetkých spája silné kamarátstvo, dobro a snaha dopracovať sa k jednému cieľu.

zvon-2

Radko píše popletený príbeh o záchrane víly Duchoslavy premenenej na včelu, aby ho mohol neskôr v nemocnici čítať milovanej Rosanke. V oboch príbehoch ide o srdce – v tom hlavnom o Rosankino choré srdce, čakajúce na uzdravenie. V tom fantazijnom o srdce zvona z hádanky, ktorou Damián zaklial Duchoslavu. Každý spraví možné aj nemožné, aby sa vo svojej časti knihy Zvon dopracoval k dobrému koncu.

zvon-3

Braňo Jobus napísal, vrátane novinky, 12 kníh pre deti. Obľúbený hudobník, spevák, organizátor festivalov, výrobca hudobných nástrojov z hocičoho, je človek s obrovskou dávkou životnej energie, humoru a nadhľadu. V jeho knihách pre deti, ktoré, ako sám v rozhovoroch spomína, píše v priemere za dva týždne, fúka tornádo slov a dejových zvratov. Všetko sa v nich deje rýchlo, v bláznivých spojeniach a za použitia neuchopiteľných pravidiel. Písala som aj o jeho knihe Plajko.

Autorkou ilustrácií je mladá ilustrátorka Jana Malatincová. Sú veselé a vtipné, nachádzajú sa takmer na každej strane a veľmi dobre dopĺňajú dynamický text. Milým bonusom je pre malého čitateľa zistenie, že Duchoslava s Rosankou majú, okrem farby vlasov, rovnaké črty, čím pre nich príbeh naberie ďalšiu dimenziu.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovart. Foto: autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie