Denník N

Konečne v dátovej schránke na www.slovensko.sk

Pokiaľ boli vaše inštalácie úspešné, pripojte na váš počítač čítačku kariet a vložte do nej občiansky preukaz. Zadajte BOK kód. Gratulujeme. Práve ste sa prihlásili na štátny portál www.slovensko.sk.

Ďalej hľadajte ikonku obálky a kliknite na “Zobraziť elektronickú schránku”. Dostali ste sa do niečoho, čo vyzerá ako neprehľadný, nemoderný a ťažkopádny e-mailový klient. Možno vám to tak pripadá preto, lebo ono to naozaj je neprehľadný, nemoderný a ťažkopádny prehľad elektronickej pošty.

Práca v dátovej schránke

Došlú poštu od štátu si tu môžete prezerať. Ak vám prišlo úradné rozhodnutie (podpísané ZEPom) a vám sa podarilo naištalovať D.Signer, tak si ho môžete aj otvoriť a prečítať. Správy môžete ďalej prácne rozčleniť do vami zadefinovaných priečinkov. Prílohy je možné stiahnuť na váš počítač.

Vaša dátová schránka vyzerá ako e-mailový klient a preto vás bude zvádzať hľadať tlačítko forward, aby ste správu preposlali na e-mail napríklad zodpovednému pracovníkovi vo vašej firme. V štátnej správe však 21. storočie a doba internetová vyzerá tak, že vám namiesto jedného tlačítka forward poskytli tlačítka rovno dve. A to vytlačiť alebo vymazať. Super!

Notifikácie

Ignorovať správu doručenú od štátu do vašej dátovej schránky sa neoplatí. Ak vám totiž štát zašle do dátovej schránky elektronické rozhodnutie a vy si ho neotvoríte a neprevezmete, platí fikcia doručenia. Rozhodnutie sa po 15 dňoch považuje za riadne doručené a vami prevzaté.

Aby sa vám nestala takáto nepríjemnosť a aby ste zároveň nemuseli denno-denne kontrolovať vašu dátovú schránku, máte možnosť nastaviť si notifikácie. Znamená to, že v dátovej schránke zadáte e-mail, na ktorý má prísť správa, že do dátovej schránky bola doručená úradná zásielka.

Poznáte ten pocit, keď vám príde doporučený list z daňového úradu. Ako silne vám bije srdce tesne pred otvorením. Čo zase asi chcú! Bude to pokuta? Alebo kontrola? Štátny web www.slovensko.sk si dal za úlohu ponechať vám zvieravé pocity pri srdci, na ktoré ste už tak zvyknutý.

Notifikácie o doručení úradnej správy totiž vyzerajú nasledovne:

Odosielateľ: enotify ([email protected])

Predmet: Nova sprava v schranke sprav E0000123456

Správa: Dobry den, do vasej elektronickej schranky E0000123456, do priecinka: Prijate spravy bola ulozena nova sprava.

Bonusom notifikácií je, že k vašim otázkam čo chcú, či to bude pokuta alebo kontrola, bola pridaná jedna nová. Kto z tých byrokratov mi asi píše? Súd? Exekútor? Polícia?

Vyhľadávanie v dátovej schránke

Vyhľadávanie správ v dátovej schránke je síce zdĺhavé, ale možné je. A to buď podľa odosielateľa, dátumu, predmetu či veľkosti správy. Výhody takéhoto vyhľadávania oceníte najmä vtedy, ak hľadáte správu starú dva roky, o ktorej si pamätáte asi toľko, že prišla zo súdu, približne v auguste 2014, bolo to nejaké rozhodnutie a malo to prílohu. Aby ste túto správu našli, musíte vo vyhľadávači zadať buď odosielateľa ako „Obchodný register MS SR“, alebo predmet ako „Správa o vybavení podania“, alebo konkrétny dátum ako „18.8.2014“, alebo konkrétnu veľkosť hľadanej správy ako „7 kB“. Užitočné, však?

Aby sme však štátnemu webu nekrivdili, v správach vám umožňuje vyhľadávať aj fulltextovo. Ak zadáte vo fulltextovom vyhľadávači hľadaný výraz, choďte si spraviť kávu. Pretože sa objaví na obrazovke taká milá točiaca sa kvetinka s textom “Načítanie”. Ak vám to (po dopití kávy) nevyhodí chybovú hlášku, tak sa vám skutočne načítajú správy, v ktorých sa hľadaný výraz vyskytoval. Treba však používať diakritiku, inak vyhľadávanie nefunguje.

Dátová schránka má však aj svoje (jedno) pozitívum. Tým je, že vzájomne súvisiace podania vám automaticky chronologicky zoskupuje.

V ďalšej časti si povieme, ako napísať na úrad elektronicky.

 

Prečítajte si aj prvú časť tejto série:

Bojujeme s prístupom na www.slovensko.sk

 

Teraz najčítanejšie

Marcela Bošková

Daňová poradkyňa v spoločnosti A&T solutions. Píšem o témach, ktoré sa ma profesne týkajú. Tu, na blogoch denníka N, v trochu odľahčenej forme. Odborne na blogu mojej firmy. Zároveň sa moje príspevky objavujú aj v Hospodárskych novinách, pre ktoré píšem ako externý daňový expert.