Denník N

Koniec nebezpečného azbestu v Petržalke

Začalo to nezmyselnou tlačovkou, kde sme sa dozvedeli, že Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ide predať budovu škôlky. Vyvolalo to pozornosť – v čase, keď rodičia nevedia umiestniť svoje deti v škôlkach.

Zástupca starostu MČ Bratislava-Petržalka Ján Bučan (SDKÚ-DS) na  brífingu informoval, že je pretlak žiadostí o umiestnenie detí v materských školách v Petržalke. Materiál ohľadne tejto nehnuteľnosti bol stiahnutý z rokovania zastupiteľstva BSK. Samospráva by mala inej samospráve vychádzať v ústrety, aj preto BSK budovu škôlky ponúkol za euro mestskej časti  Bratislava-Petržalka s podmienkou, že tam vznikne materská škola.

Poslanec BSK a mestskej časti Bratislava-Petržalka Ján Karman (SaS) preto na rokovaní miestneho zastupiteľstva navrhol, aby Petržalka za symbolickú sumu budovu kúpila a zriadila v nej škôlku alebo školu, prípadne komunitné centrum, denný stacionár alebo zariadenie pre seniorov či zariadenie opatrovateľskej služby. Poslanci tiež požiadali starostu Vladimíra Bajana,  aby rokoval so županom Pavlom Frešom o poskytnutí mimoriadnej dotácie na riešenie havarijného stavu budovy.

Úmysel bol jasný. Získať peniaze na sanáciu schátranej budovy z rozpočtu kraja, lebo kraj jednoznačne nesie zodpovednosť za stav, v ktorom sa dnes nachádza. Nakoľko sa súčasný župan už druhé volebné obdobie prizerá na chátrajúcu budovu bývalej škôlky. Následne urobiť všetko preto aby sa realizoval zámer jej využitia, ktorý by bol výsledkom verejnej diskusie s obyvateľmi Petržalky.

Chceli sme veriť, že toto bude ideálna príležitosť, ako riešiť havarijný stav budovy. Pre obyvateľov Petržalky však prišla studená sprcha.  Starosta Bajan   odmietol  riešenia navrhnuté poslancom  Karmanom. Teda MČ Petržalka zrejme nepotrebuje žiadnu materskú alebo základnú školu, príp. zariadenie pre seniorov. Starosta Bajan sa ani nepokúsil rokovať s krajom, aby získal peniaze na zbúranie nebezpečnej budovy.

Nepridali sme sa medzi všetkých tých, ktorí si stihli „poklepkať po ramene“ a oznámiť, že škôlku na Znievskej 4 zachránili. Náš cieľ bol jasný. Ponúknuť riešenia, nie predvolebné nesplniteľné sľuby. Nechceme totiž kráčať cestou v štýle „zastaviť, zrušiť“ bez ďalšieho riešenia.

Aj preto poslanec Karman na rokovaní zastupiteľstva BSK navrhol zmenu rozpočtu tak, aby po dlhých rokoch devastácie mohla byť  budova zbúraná a nebezpečný azbest odstránený z vnútrobloku sídliska. Výsledkom tlaku poslancov SaS je verejný prísľub župana Pavla Freša, že nebezpečný azbest bude odstránený. A znovu začneme presviedčať samosprávy, že správne je nami navrhované riešenie, ktoré predstavil Juraj Droba (SaS). Lebo ľudia nechcú počúvať ako sa to nedá a kto má čo na starosti. Je potrebné ukázať, že župa, mesto a mestská časť vedia spolupracovať a ponúkať riešenia.

Teraz najčítanejšie