Denník N

Koniec roka

Deti boli celé bez seba, posledný deň roka pred dverami…

Čiapku s farebným brmbolcom už má nasadenú, ešte hrubý šál, rukavice si navlečie neskôr. Aj tak musí ešte skočiť do lekárne. Aspoň niečo nemá ďaleko, stačí zbehnúť po schodoch, prejsť niekoľko metrov a je tam. Už cez biele plastové dvere vidí siluety postáv. Vojde, intuícia ju nesklamala, fungujú obe okienka, ale pri každom z nich je zástup ľudí. Žeby chceli byť teraz všetci chorí, preháňa sa jej hlavou otázka. Asi nie, skôr sa jednoducho pritrafilo.

Chorobu si človek nevyberá, ani ona ju nechcela. Chcela, nechcela, včera, len čo sa vrátili z prechádzky, začala pokašliavať. Spočiatku jej to nebolo nápadné, nevenovala tomu pozornosť. Už skoro ráno si vyšli do lesa, sprievodcom im bolo počas celej cesty slnko. Chceli využiť pekný zimný deň, silný vietor sa konečne po niekoľkých dňoch utíšil. O slovo sa prihlásil mráz, poriadne im vyštípal líca a pre deti pripravil biele prekvapenie. Stromy boli ako pocukrované, postarala sa o to hrubá vrstva sriene. Jedným slovom nádhera, skutočne by bola škoda zostať sedieť doma.

S pribúdajúcim časom sa jej kašeľ zintenzívňoval a k večeru dostala horúčku. Dobrá náladu bola razom preč, celé telo ako v ohni, hlava jej išla prasknúť. Jediným riešením bola posteľ a teplý čaj. Ivan sa chopil iniciatívy a vzorne sa staral o jej pitný režim. Deti boli celé bez seba, posledný deň roka pred dverami a mama v posteli, najhoršie to znášala Miška, najradšej by jej vliezla do postele. Ani ráno to nebolo lepšie, teplota stále stúpala vysoko, kašeľ poriadne dusivý. Ivan chcel, aby zašla k lekárke do zdravotného strediska. Po spoločnej úvahe sa dohodli, že bude lepšie, keď deti odídu z domu, celkom dobrým riešením bola svokra.

Konečne sa dostala na rad, rukou si pretrela rozhorúčené čelo a podala dva recepty mladej lekárničke. Podľa pocitu by čísla na teplomery vyleteli riadne vysoko. Vyfasovala dve balenia liekov a jeden sirup, prikúpila si vitamíny. Vybavené, ešte zvládnuť cestu domov, jediné čo teraz potrebuje je posteľ. Skutočne zvláštne, tento pocit si ako matka dvoch malých detí nemôže dovoliť len tak.

Kráča ulicou, prepletá nohami a premýšľa. Takto si začiatok nového roka nepredstavovala.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.